Agjencia Zhurnal.mk

A do të mbijnë portale të reja si këpurdha para zgjedhjeve për të “përfituar” para shtetërore?

Shkup, 15 nëntor, zhurnal.mk – Pronarët e portaleve paralajmërojnë në atë se gjatë kësaj periudhe në prag të zgjedhjeve parlamentare, qëllimisht hapen portale të reja që të “përfitojnë” para shtetërore, ose të bëhen zëra partiak të partive që do të marrin pjesë në zgjedhje, dhe për këtë të paguhen me para nga xhepi i qytetarëve.

Për zgjedhjet e ardhshme parlamentare ende vlejnë ndryshimet e njejta ligjore për pjesmarrje të mediave në fushatën zgjedhore dhe mënyrën e shpalljeve. Nëse në ndërkohë nuk sillet ndonjë ndryshim në KSHZ, do të udhëhiqet sipas ligjit aktual.

“Për pjesmarrje të portaleve nuk është me rëndësi përmbajtja që do ta publikojnë, ndërsa që të hynë në regjistrin e KSHZ-së, duhet në kohë të lajmërohen me çmimore, dhe vërtetim për regjistrim në regjistrin qendrorë”, thotë për zhurnal, Lupka Guguçevska, zëdhënëse e Komisionit Shtetëror Zgjedhorë.

Në kumtesën e dërguar te mediumet elektronike për zgjedhjet presidenciale për vitin 2019 thuhet se nëse dëshirojnë të marrin pjesë në fushatën politike janë të obliguar të regjistrohen në Komisionin Shtetëror Zgjedhorë në afat prej tre ditë nga dita e shpalljes së zgjedhjeve

“Medium elektronik (internet portal) dorëzon deri te Komisioni Shtetërorë Zgjedhorë “kërkesë për regjistrim në medium elektronik (internet portale) dhe detyrimisht në kërkesën duhet të dorëzojnë gjendjen momentale, të dhënë nga Regjistri Qendrorë i Republikës së Maqedonisë së Veriut. Gjendja momentale nuk duhet të jetë më e vjetër se gjashtë muaj. Në bazë të kërkesave të dorëzuara për regjistrim, Komisioni Shtetëror Zgjedhorë do të përpilon “regjistër për mediumet elektronike (internet portale) të cilat do të japin shërbime për reklamim politik për zgjedhjet presidenciale 2019. Regjistri do të publikohet para opinionin në ueb faqen e Komisionit”, thuhet në kumtesë.

Shtojnë se internet portalet të cilat nuk do të regjistrohen në KSHZ, gjegjësisht nuk do të jenë në regjistër, nuk do të ketë të drejtë të shfrytëzojnë mjete finansiare për reklamim politik me pagesë për zgjedhjet presidenciale për vitin 2019.

Ajo që më shumë i iriton pronarët e portaleve që gjatë kohë ekzistojnë, është fakti se pas shpërndarjes së tillë të parave në fushata zgjedhore, aspak nuk bëhen llogari për atë se sa kohë ekziston mediume dhe a ruhen standartet gazetareske gjatë publikimit të teksteve.

Që të tejkalohet kjo gjendje, këtë vit SHGM vendosi të formon një regjistër për online mediumet që ta përmirëson informimin e portaleve që janë kreatorët kryesorë të dezinformatave, shpifjeve, të pavërtetave etj. Regjistri do ti përmbanë portalet profesionale që i përmbushin kushtet që të jenë mediume, ndërsa lufta me gazetarinë joprofesionale SHGM e realizon Dhomën tregtare dhe Këshillin për etikë të mediave.

“Vendimi momental i KSHZ-së pas zgjedhjeve presidenciale u tregu si solucion jo i mirë me çfarë mjete fitojnë portalet të cilat aspak nuk publikojnë përmbajtje informative, ndërsa ka indicie se qëllimisht krijohen protale pikërisht gjashtë muaj para zgjedhjeve. Në regjistrin hynë mediumet profesionale të cilat i respektojnë kriteriumet e rrepta të Këshillit për etikë, KSHZ gjithsesi është mirë të ndjekë regjistrin tonë sesa të vendos në mënyrë kaotike”, thotë për Zhurnal, Katerina Sinadinovska nga Këshilli për Etikë.

Ajo sqaron se regjistri ende nuk ka përfunduar, por deri më tani në të janë regjistru

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

XH.I

Lajmet e fundit

Loading...