A duhet të konsumojnë bulmet personat që vuajnë nga refluksi?

nga Xh M

Produktet e bulmetit mund të shkaktojnë probleme me refluksin gastro-ezofageal tek disa njerëz. Bëhet fjalë për një ndër sëmundjet më të shpeshta të ezofagut.

Ai ka të bëjë me kthimin e sekrecioneve të stomakut drejt ezofagut, duke shkaktuar më pas dëmtime të ndryshme, ulçerë e në raste të rralla edhe kancer.
Ekspertët thonë se ka disa ushqime që nxisin refluksin e acidit të stomakut dhe identifikimi i tyre e bën njeriun më të aftë për të shmangur shqetësime të tilla, përfshirë këtu edhe urthin

Një prej tyre është qumështi por jo vetëm.

Ushqime të tjera që nxisin refluksin e acidit janë:

Qepët,
Hudhrat,
Mentja
Kafeja,
Çokollata,
Ushqimet e yndyrshme,
Ushqimet pikante,
Ushqimet e skuqura.
Intoleranca Ndaj Laktozës

Njerëzit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës kanë vështirësi në tretjen e kësaj substance që gjendet në produktet e bulmetit. Nëse ata ushqehen me produkte të tilla, ata mund të kenë probleme si:

Dhimbje barku,
Fryrje,
Të përziera,
Të vjella

Këto simptoma i atribuohen gjithashtu përmbajtjes së lartë të yndyrës tek disa produkte të caktuara të bulmetit. Kjo është një nga arsyet përse ekspertët rekomandojnë që njerëzit e predispozuar nga refluksi dhe urthi të zgjedhin variante me pak yndyrë. Produktet e qumështit nuk duhen shmangur plotësisht për arsyen se një gjë e tillë mund të shkaktojë mungesa në ushqyes të rëndësishëm.

Produktet e bulmetit ofrojnë:

Proteinë,

Kalçium

Kalium,

Magnez,

Vitaminë D,

Vitaminë A

Ekspertët rekomandojnë konsumin e rregullt të ushqimeve të mëposhtme për të lehtësuar dhe parandaluar simptomat.

Fruta (por jo agrume) dhe perime,
Të bardhën e vezës,
Mishin pa dhjamë
Tërshëra,
Patatet dhe zhardhokë të tjerë,

TË REKOMANDUARA

Kush jemi ne

Zhurnal.mk është Agjenci e Lajmeve e pavarur, e themeluar në vitin 2009, që e mbulon Maqedoninë, Kosovën, Shqipërinë edhe lajmet nga bota.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More