Maqedoni

Ajri i ndotur para nisjes së sezonit të ngrohjes

Zhurnal Ads

Shkup, 12 tetor – Edhe para sezonit të ngrohjes në vend, është arritur kulmi i ndotjes së ajrit. Ajri është i ndotur në disa pjesë të Shkupit, Kumanovës, Tetovës, Kërçovës, Manastirit dhe Koçanit. Ajër të rrezikshëm ka në Novo Lisiçe të Shkupit . Kjo tregohet nga stacioni matës “pulse.eco”, i cili sot ka matur 278 mikrogramë të grimcave PM 10 në ajër. Nga ana tjetër, stacioni shtetëror mati shumë më pak – 24 mikrogramë të grimcave PM 10. Ajri në këtë lagje ishte ndotur edhe një natë më parë. Qytetarët ankohen për një erë e pakëndshme.

“Nuk e kam vërejtur, por pres që kjo vjeshtë të jetë interesante, sepse çdo vit ajri është gjithnjë e më i ndotur, nuk e di se ku, sidomos nga Lisiçja e vjetër ku ngrohen me dru, ndërsa mbrëmë nuk kam vërejtur ndonjë gjë të veçantë.”

“Ndjeva diçka. Dritarja ishte pak e hapur dhe në mbrëmje hyn pak erë, si e djegur. E njoha erën, por këtë e kam ndier për vite me radhë në Aerodrom. – Dhe e dini se çfarë është? Jo.

Vështirë. Një dritare nuk mund të hapet … “

“Ne shpesh, sidomos natën kur hapim derën për ajrosje, nuk mund të marrim frymë. Ka erë plastike, nganjëherë erë mbeturinash të djegura … “

Ministria e Mjedisit thotë se ndotja e ajrit është një problem kompleks dhe ato nuk janë i vetmi institucion që punon për ajër më të pastër. Sipas tyre, nevojiten një plan i mirë urban, i gazifikimit, kontrollit dhe kufizimit të trafikut. Masat e deritanishme pretendojnë se japin rezultate.

“Nga të gjitha stacionet e matjes në vend nga viti 2005 deri në 2019, ekziston një trend në rënie i përqendrimit të grimcave, për shkak të masave të marra nga institucionet në nivelin qendror dhe lokal.”

Kërkimet e fundit tregojnë se ndotja e ajrit kontribuon në përhapjen e koronavirusit, që do të thotë se virusi mund të jetë në grimcat PM dhe të transmetohet përmes ajrit.“Nga të gjitha stacionet e matjes në vend nga viti 2005 deri në 2019, ekziston një trend në rënie i përqendrimit të grimcave, për shkak të masave të marra nga institucionet në nivelin qendror dhe lokal.”

Kërkimet e fundit tregojnë se ndotja e ajrit kontribuon në përhapjen e koronavirusit, që do të thotë se virusi mund të jetë në grimcat PM dhe të transmetohet përmes ajrit.

Postime të ngjashme

Këshilli i ambasadorëve: Bullgaria nuk u paraqit si shtet i orientuar evropian

Z H

Ministrja Carovska për vizitë në shtëpinë e studentëve “Kuzman Josifovski-Pitu” në Shkup

T E

Vazhdohet ndalesa për hyrje në Greqi deri më 12 tetor

XH,I
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...