Agjencia Zhurnal.mk
Shëndetësi

Anemia dhe ushqimet e duhura që luftojnë pagjakësinë

Anemia është një sëmundje që prek rreth 1.62 miliard njerëz në botë, një shifër që sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë korrespondon me 24.8 për qind të popullatës globale.

Kjo sëmundje ka të bëjë me sasinë e paktë të hekurit në gjak dhe rrjedhimisht furnizimin e dobët të trupit me oksigjen. Edhe në Shqipëri, numri i personave që vuajnë nga kjo sëmundje është i konsiderueshëm.

Anemia shkaktohet nga një sërë faktorësh por edhe mund të jetë e trashëgueshme. Kjo sëmundje nxitet kryesisht nga tre probleme: humbja e madhe e gjakut, nivelet e larta të vetëshkatërrimit të rruazave të kuqe dhe nivelet e ulëta të prodhimit të tyre.

Ju sjellim më poshtë një informacion të dobishëm mbi ushqimet që duhet të konsumoni për të luftuar aneminë dhe për të qenë të shëndetshëm njëkohësisht:

Anemia dhe hekuri

Hekuri është pjesë thelbësore e hemoglobinës, një proteinë që transferon oksigjenin nga mushkëritë në çdo cep të organizmit. Sipas të dhënave kur hekuri mungon, rruazat e kuqe e kanë të pamundur të transferojnë oksigjen. Mungesa e tij shkakton lodhje, dhimbje koke, thonj të brishtë, vështirësi në frymëmarrje e të tjerë.

Doza e rekomanduar ditore e hekurit për gratë është nga 15-18 miligramë. Për burrat kjo dozë luhatet mes 8 deri në 11 miligramë.

Disa prej ushqimeve më të pasura me hekur janë mishi dhe vezët. Megjithatë hekurin e gjejmë edhe në shumë ushqime me bazë bimore siç janë perimet, patëllxhanët, patatet e mbi të gjitha spinaqi.

Legumet

Fasulet, thjerrëzat dhe qiqrat janë tepër të pasur me hekur por edhe me proteinë, fibër, acide yndyrore. Ato përmbajnë edhe vitaminat A, C, E, K dhe B6. Një racion me thjerrëza të gatuara fron 6 miligramë hekur. Një racion me fasule të kuqe të pagatuara ofron 15 miligramë hekur.

Arrorët dhe farat

Arrorët dhe farat janë përbërës kryesorë në shumë regjime ushqimore vegjetariane dhe vegane. Gjalpi i bajames për shembull ofron 9.3 miligramë hekur në një lugë.

Patatet

Sipas të dhënave shkencore, një racion me patate të ëmbël të pjekur ofron 1.4 miligramë hekur. Një patate e pjekur me gjithë lëkurë ofron 3.2 miligramë hekur. Siç mund ta vëreni, shumica e ushqyesve të patatja gjenden tek lëkura. /AgroWeb/TCH/

Postime të ngjashme

Organet pa të cilat mund të jetojmë

Dafina Vidishiqi

Si kufjet mund të dëmtojnë ngadalë dëgjimin, me kalimin e kohës!

Dafina Vidishiqi

Ndikimi i temperaturave të larta në shtypjen e gjakut

Dafina Vidishiqi

Vetitë e kivit në zbardhjen e lëkurës/ Mënyra natyrale në shtëpi

Lea Muslija

Koreja e Jugut do t’i përziejë dy vaksina të ndryshme për shkak të vonesës në furnizim

Lea Muslija

Tymosja e tepruar e marihuanës ju bën ‘dështak’

Dafina Vidishiqi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...