Agjencia Zhurnal.mk
Ekonomi Maqedoni

Angelovska-Bezhoska. Kjo është krizë në të cilën përgjigja e parë është lehtësimi i politikës monetare

Zhurnal Ads

Shkup, 2 nëntor, zhurnal.mk – Kjo është kriza e parë në të cilën përgjigja e parë e bankës qendrore është lehtësimi, e jo ashpërsim të politikës monetare, theksoi guvernatorja e Bankës Popullore, Anita Angelovska-Bezhoska në panel diskutimin e e-konferencës “Kovid-19: Ndikimi ndaj ekonomisë dhe politikës së bankave qendrore”, të organizuar nga Shkolla londineze për shkenca ekonomike dhe politike dhe të Bankës së Shqipërisë.

“Gjatë krizës financiare globale, rrjedha më e ulët e kapitalit në ekonominë vendore dhe prirja e atëhershme e rritur e agjentëve ekonomikë ndaj euros imponuan rritje të shkallës bazë të interesit që të stabilizohen pritjet, por kjo solli deri në rritje të shkallës së interesit dhe ngadalësim të mbështetjes kreditore. Këtë herë është ndryshe, sepse ne u përballëm me krizën e kojotave me një nivel të lartë dhe të duhur të rezervave valutore, baza më të forta të ekonomisë dhe mungesë të çekuilibrave, gjë që shihet përmes pozicionit të jashtëm solid të ekonomisë dhe inflacionit mesatar”, theksoi Angelovska-Bezhoska.

Në fjalimin e saj, siç u njoftua nga Banka Qendrore sot, Angelovska-Bezhovska u përqendrua në politikat e bankave qendrore në rajon gjatë krizës aktuale, duke iu referuar efekteve të arritura deri më tani, si dhe sfidave të politikës monetare për një periudhë afatmesme.

“Duke pasur parasysh ashpërsinë e tronditjes së shkaktuar nga pandemia, mësimet e nxjerra nga kriza financiare globale dhe disponueshmëria e paketës së mjeteve jo-konvencionale tashmë të përgatitura, këtë herë në rajon reagimi monetar ishte më i shpejtë dhe më i fortë dhe në përputhje më mirë me politikën fiskale,” tha ajo.

Duke komentuar efektet e masave monetare të marra, ajo theksoi se ato kontribuan në mos rritjen e kostove të financimit, gjegjësish normat e interesit ulen dhe ruhet mbështetja solide e kredisë.Rritja e kredisë vazhdoi të rritet në mënyrë të qëndrueshme në pothuajse të gjitha vendet e rajonit me një normë mesatare prej rreth 6.2 përqind, dhe në vend është 7.3 përqind.

Gjatë konferencës elektronike, guvernatorja shkëmbeu mendime me kolegë nga bankat e tjera qendrore mbi çështjet aktuale në lidhje me sfidat ekonomike të krizës së monedhës, si dhe mbi rëndësinë dhe rëndësinë e aksesit në likuiditetin e valutës së huaj në euro të dhëna Bankës Kombëtare nga të Bankës Qendrore Evropiane.

Zhurnal Ads
Zhurnal Ads

Postime të ngjashme

Maqedoni, për nevojat bazike mujore nuk janë të mjaftueshme dy rroga minimale

Z H

Ndizen dritat e bredhit në kryeqytet

T E

Mësimi online, Mustafa: Do të kemi nxënës të paditur dhe analfabet

admin

1192 raste të reja me koronavirus dhe 22 të vdekur

T E

Qeveria e Maqedonisë për veton bullgare: Është gabim gjeostrategjik

Z H

Pas pauzës, vazhdon seanca për zgjedhjen e zëvendës ministrave

T E
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...