Kuriozitete

Atlantiku asnjëherë kaq i nxehtë në 3 000 vjet

Zhurnal Ads

Nju Jork, 13 tetor – Ndonëse ka ende nevojë për konfirmim të ndryshimit të vazhdueshëm të klimës dhe efektet e tij, mbërrijnë dy studime të reja për ta vërtetuar atë.

E para, nga Universiteti i Massachussets dhe botuar në revistën e Akademisë Amerikane të Shkencave, PNAS, që tregon se dekada e fundit ka qenë më e ngrohta për oqeanin Atlantik në 2 900 vitet e fundit.

E dyta, një raport nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Reduktimin e Rrezikut nga Katastrofat, UNSDIR, që tregon se ndryshimi i klimës është fajtori kryesor në dyfishimin e katastrofave natyrore të botës në 20 vitet e fundit.

“Ngrohja globale e 150 viteve të fundit po ndryshon thelbësisht planetin. Kjo e fundit është periudha më e nxehtë e regjistruar ndonjëherë, në një hark kohor kaq të gjatë prej 3 000 vjetësh”, vëzhgon fizikani Massimiliano Pasqui, i Këshillit Kombëtar italian të kërkimeve, CNR.

Duke analizuar sedimentet e liqenit kanadez South Sawtooth Lake, studiuesit amerikanë kanë rindërtuar ndryshimet në temperaturën e sipërfaqes së oqeanit, me një thellësi të arritur kurrë më parë.

”Efektet janë tashmë të dukshme”, thekson raporti UNSDIR.

”Që nga viti 2000, janë regjistruar 7 348 katastrofa natyrore, me një kosto të vlerësuar prej gati tri trilionë dollarësh dhe që kanë vrarë më shumë se 1,2 milion njerëz”, shton ai/ANSA.

Postime të ngjashme

Kishte rënë në rreth 15 metra thellësi, momenti kur një elefant nxirret nga një pus në Indi

S.B.

Më shumë se 100 mijë kunguj janë përdorur për skulptura të jashtëzakonshme

admin

Po luante rolin e të lënduarit, shtrihet në tokë – qeni ia prish shfaqjen duke iu afruar për ta “ndihmuar” aktorin turk

admin
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...