Agjencia Zhurnal.mk

Azerbaxhani shpall gjendjen e luftës me Armeninë, ja lëvizjet e fundit

Parlamenti i Azerbajxhanit të dielën shpalli një gjendje lufte në disa prej qyteteve dhe rajoneve të tij pas shkeljeve të kufirit të Armenisë dhe sulmeve në rajonin e okupuar Nago-Karabak.

Në një takim të jashtëzakonshëm, Asambleja Kombëtare miratoi një masë pjesërisht dhe përkohësisht të kufizuar të drejtat dhe liritë kushtetuese dhe pronësore të shtetasve të Azerbajxhanit dhe të huajve në vend për sa kohë që situata e luftës vazhdon.

Sipas vendimit, një shtetrrethim mund të deklarohet në kohë të caktuara në disa rajone.

Përleshjet kufitare shpërthyen më herët të dielën pasi forcat armene synuan vendbanimet civile të Azerbajxhanit dhe pozicionet ushtarake. Numri i viktimave nuk dihet ende.

Armenia ka provuar përsëri se është pengesa më e madhe për paqen dhe stabilitetin në rajon, tha Ministria e Mbrojtjes e Azerbajxhanit në një deklaratë të mëparshme, duke shtuar se Turqia do të qëndrojë me Azerbajxhanin me të gjitha mjetet.

Baku ka të drejtën e vetëmbrojtjes për të mbrojtur njerëzit dhe territorin e saj, shtoi ai.

Marrëdhëniet midis dy ish kombeve Sovjetike kanë qenë të tensionuara që nga viti 1991, kur ushtria armene pushtoi Karabakun e Epërm, ose rajonin e Nago-Karabakut, një territor i njohur ndërkombëtarisht i Azerbajxhanit.

Katër rezoluta të Këshillit të Sigurimit të KB dhe dy rezoluta të Asamblesë së Përgjithshme të KB si dhe shumë organizata ndërkombëtare kërkojnë tërheqjen e forcave pushtuese.

Grupi i Minskut i OSBE – bashkë-kryesuar nga Franca, Rusia dhe SHBA – u formua në 1992 për të gjetur një zgjidhje paqësore të konfliktit, por pa rezultat.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...