Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Bajraktarov: Rritet numri i pacientëve që kërkojnë ndihmë në psikiatër

Shkup, 2 mars – Zhurnal.mk – Numri i qytetarëve që kërkojnë ndihmë në klinikat tona është rritur ndjeshëm. Disa qytetarë kanë nevojë për mbështetje psikologjike për shkak të rritjes së ankthit, frikës, shqetësimit, tensionit, pasigurisë dhe gjumit të shqetësuar, arsye këto që lidhen me situatën e një anëtari të familjes që vuan nga Kovid-19 ose paparashikueshmërinë e situatës aktuale. Këto janë kryesisht shfaqje të ankthit ose përkeqësimit të kushteve me të cilat janë përballur më parë. Nga ana tjetër, prindërit shpesh shqetësohen për rritjen e ankthit të fëmijëve të tyre, problemet e sjelljes dhe kanë nevojë për këshilla se si t’i afrohen më mirë atyre.

Këtë e deklaroi drejtori i Klinikës Universitare të Psikiatrisë, Stojan Bajraktarov në një intervistë për MIA-n. Për të lehtësuar këtë periudhë, thotë Dr. Bajraktarov, ne shpesh rekomandojmë të ndiqen dhe të ndahen informacione nga burimet përkatëse, të kufizohen hyrjet në mediat sociale që mund të rrisin ankthin, të ndahen problemet me të dashurit dhe të përpiqemi të gjejmë zgjidhje për disa nga problemet së bashku.

“Është veçanërisht e rëndësishme të ruajmë pozitivitetin, rutinën dhe kreativitetin në kushte të kontaktit të kufizuar personal për t’i dhënë vetes mundësinë për të gjetur aksese të ndryshme ndaj problemeve tona”, tha Dr. Bajraktarov.

Sa qytetarë kanë kërkuar deri më tani ndihmë në telefon për mbështetje psikologjike në Klinikën Psikiatrike?

Linjat telefonike të mbështetjes psikologjike të hapura nga Klinika Universitare e Psikiatrisë ishin shumë të ngarkuara në fillim të pandemisë, si dhe gjatë valës së vjeshtës. Kohët e fundit, numri i thirrjeve është ulur, por numri i njerëzve që kërkojnë ndihmë në klinikat tona është rritur ndjeshëm. Në total, deri më tani ka pasur rreth 5000 telefonata në këto linja.

Në cilën moshë qytetarët kanë nevojë për ndihmë, me çfarë gjendje përballen dhe çfarë lloj ndihme psikologjike kërkojnë më shpesh nga mjekët e Klinikës?

Klinika Universitare e Psikiatrisë ofron mbështetje psikologjike për prindër të fëmijëve dhe të rinjve, nënave dhe grave shtatzëna, si dhe të rriturve në vetëizolim ose atyre që janë të shqetësuar për veten e tyre dhe të afërmit e tyre. Qytetarët kanë nevojë për mbështetje për shkak të rritjes së ankthit, frikës, shqetësimit, tensionit, pasigurisë dhe gjumit të trazuar, arsye këto që lidhen me situatën e një anëtari të familjes të sëmurë ose paparashikueshmërinë e situatës aktuale. Këto janë kryesisht shfaqje të ankthit ose përkeqësimit të kushteve me të cilat janë përballur më parë.

Nga ana tjetër, prindërit shpesh shqetësohen për rritjen e ankthit të fëmijëve të tyre, problemet e sjelljes dhe kanë nevojë për këshilla se si t’u afrohen më shumë fëmijëve të tyre. Qasja e profesionistëve është individuale për secilin individ dhe familje, por zakonisht bazohet në ndarjen e informacionit në lidhje me reagimet e tyre dhe inkurajimin e forcës së tyre për të përballuar stresin e përjetuar.

A telefonojnë qytetarët për këshilla në lidhje me vaksinimin e ardhshëm kundër Kovid-19?

Ne marrim thirrje nga një numër i madh i qytetarëve që kanë nevojë për informacion mbi lloje të ndryshme të shërbimeve nga aktivitetet shëndetësore, sociale dhe ligjore. Tani për tani, thirrjet në lidhje me vaksinimin e ardhshëm janë të rralla, por natyrisht ne jemi këtu nëse një qytetar ndihet i shqetësuar për periudhën e ardhshme. Sidoqoftë, nëse nuk ka nevojë për mbështetje në lidhje me përkeqësimin e shëndetit mendor, qasja jonë është t’i referojmë qytetarët në institucionet e duhura nga të cilat mund të marrin ndihmën e duhur.

Sa kontrolle kryhen çdo ditë tek pacientët të cilët kanë caktuar orar përmes sistemit Termini Im duke përdorur parimet e telepsikiatrisë duke përdorur aplikacionet Viber ose WhatsApp?

Duke zbatuar parimet e telepsikiatrisë, ne sigurohemi që kontrollet e planifikuara të pacientëve tanë kur është e nevojshme, të funksionojnë si duhet. Në këtë mënyrë, njerëzit që ndiejnë një farë pasigurie për praninë fizike, janë të infektuar me virusin ose specialisti vendos që disa nga ekzaminimet vijuese mund të bëhen me telefon, pacientët edhe në këto rrethana të veçanta mund të kenë shërbimin e nevojshëm. Më parë ka pasur ekzaminime apo kontrolle të 500 pacientëve duke zbatuar parimet e telepsikiatrisë. Ekzaminimet mujore kryhen në 300 pacientë duke përdorur parimet e telepsikiatrisë, shumica e të cilëve janë pacientë nga grupet e rrezikuara, pacientë të izoluar dhe pacientë me Kovid-19.

Sa është përkeqësuar shëndeti mendor i qytetarëve, duke marrë parasysh kohëzgjatjen e gjatë të pandemisë, vdekjet e anëtarëve të familjes, miqve … , me Kovid-19, si dhe pamundësinë për të kontaktuar, për t’u shoqëruar me miqtë, për udhëtime, për kryerjen e aktiviteteve të ndryshme, mbajtjen e maskave,… dhe çfarë i këshilloni ata?

Ka shumë kohë që situata me Kovid-19 ndryshoi jetën e përditshme të shumicës prej nesh. Në varësi të përvojave të mëparshme të jetës dhe kompleksitetit të situatës në të cilën gjenden individë të caktuar dhe familjet e tyre, njerëzit mund të kenë pasur reagime të ndryshme në muajt e fundit. Disa arrijnë të mbështeten në forcat e tyre dhe të përballen me ndryshime me më pak vështirësi, megjithatë disa kanë nevojë për mbështetje shtesë për t’u përshtatur me përvoja të caktuara.

Për të lehtësuar këtë periudhë, ne shpesh rekomandojmë monitorimin dhe shkëmbimin e informacionit nga burimet përkatëse, kufizimin e aksesit në mediat sociale që mund të rrisin ankthin, ndarjen e problemeve me të dashurit dhe së bashku të arrihet të gjendet zgjidhje për disa nga problemet. Është veçanërisht e rëndësishme të ruajmë pozitivitetin, rutinën dhe kreativitetin në kushtet e kontaktit të kufizuar personal në mënyrë që t’i japim vetes mundësinë për të gjetur qasje të ndryshme ndaj problemeve tona.

Postime të ngjashme

Bytyqi: Me mbështetje të drejtpërdrejtë financiare e kthejmë kreativitetin e ivent industries

R Zh

Në Dibër edhe një viktimë nga Kovid-19, deri më tani gjithsej 40

R Zh

Despotovski: Përkundër pandemisë, kompanitë në zonat TIR kanë rezultate pozitive ekonomike

R Zh

Sela: Është gënjeshtër që koalicioni ASh-AAA ka bllokuar pakon e pestë ekonomike

R Zh

MASH: Programe të reja mësimore për filloristët – bazë dhe nxitje për qasje kreative në mësim

R Zh

Qyteti i Shkupit së shpejti do të fillojë me implementimin e qarkullimit – transport i shpejtë me autobusë

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...