Fjala guacamole dhe guacamole e përhapur vijnë nga Meksika, ku avokado është kultivuar prej shekujsh. Emri rrjedh nga dy fjalë aztec – ahuacatl (avokado) dhe molli (lutje). Sot, guacamole është i famshëm globalisht dhe gjendet në kuzhinat e adhuruesve të ushqimit të shëndetshëm në mbarë botën.
Përhapja me guacamole shkon shumë me pjata të ndryshme. Është i shkëlqyeshëm mbi nachos, dhe është gjithashtu një mbushës ose pjatë e mrekullueshme për tortillas, enchiladas, tacos, salmon të pjekur në skarë ose pulë të pjekur në furrë. Shkon mirë me ëmbëlsira, krijesa dhe patatina të shëndetshme. Është gjithashtu i shkëlqyeshëm si një shtesë për sanduiçe, sallata dhe ushqime të tjera të ndryshme gastronomike.
Nga rruga, avokado përmban deri në 11 deri në 17 gram fibra dhe yndyrna të pangopura që ndihmojnë në luftimin e depozitave të yndyrës. Është një burim i pasur i vitaminës E, nxit rigjenerimin e trupit, stabilizon nivelet e sheqerit në gjak dhe është i shkëlqyer në parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Redukton kolesterolin e keq (LDL) dhe rrit kolesterolin e mirë (HDL) sepse përmban acide oleike dhe linoleike. Avokadot gjithashtu përmbajnë acid folik dhe në këtë mënyrë ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mëlçisë, lëkurës dhe flokëve.
Pra, duke qenë se guacamole është bërë nga avokado, kjo përhapje e preferuar është jashtëzakonisht e shëndetshme dhe ushqyese.
Përbërësit e nevojshëm:
3 avokado të pjekura
½ kokë qepë
2 domate
3 koriandër të freskët
2 thelpinj hudhre
lëng nga 1 lime
½ lugë çaji kripë deti
Përgatitja:
Pritini avokadon në gjysmë, hiqni farën dhe vendosini në një tas. I grijmë me pirun derisa të arrijmë teksturën e dëshiruar. Prisni imët qepën dhe e shtoni në tasin me avokado. Shtoni domatet e prera në kubikë. Më pas e grijmë imët korianderin dhe e shtojmë, si dhe hudhrën e grirë (ose të grirë). Përziejini mirë.
Shijoni dhe shtoni pak kripë ose lëng gëlqereje nëse është e nevojshme.