Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Bërns: Vetoja bullgare ka rreziqe të shumta, e rëndësishme të fillohen negociatat me BE sa më shpejtë

Shkup, 23 janar – “Ne jemi të zhgënjyer me veton e Bullgarisë për një numër arsyesh, së pari sepse besojmë se Maqedonia e Veriut ishte e gatshme të fillonte procesin e hapjes dhe mbylljes së kapitujve me BE,” tha ambasadorja e SHBA në vend Kate Marie Burns në një intervistë me Zërin e Amerikës. Ajo thotë se vetoja mbart rreziqe jo vetëm për Maqedoninë e Veriut, por edhe për BE-në, si dhe për çështje që lidhen me procesin e zgjerimit si një e tërë.

A prisni që administrata e re e presidentit Joe Biden të ushtrojë më shumë presion mbi Bullgarinë për të hequr veton?

Së pari do të doja të them se Shtetet e Bashkuara janë angazhuar në këtë rajon dhe në Maqedoninë e Veriut për dekada. Unë do të thoja që në vitet e kaluara dhe shumë intensivisht i përfshirë në mbështetjen e Maqedonisë Veriore për t’u bashkuar me NATO, në mbështetjen e aspiratave dhe përpjekjeve të saj për t’u bashkuar me BE, si dhe në zgjerimin e bashkëpunimit ekonomik dhe bashkëpunimit rajonal në përgjithësi. Besoj se ky lloj bashkëpunimi do të vazhdojë dhe natyrisht do të përqendrohet kryesisht në mbështetjen tonë për integrimin euro-atlantik të Maqedonisë Veriore. Kjo është baza e politikës sonë këtu dhe ka shumë për të bërë për sa i përket mbështetjes së agjendës së reformave, si dhe për të siguruar që procesi i pranimit në BE të ecë përpara.

Maqedonia e Veriut ka ndaluar përkohësisht bisedimet zyrtare me Sofjen, duke njoftuar se ato do të rinisin pas zgjedhjeve të Bullgarisë në Prill. A mendoni se është një veprim i mirë dhe çfarë mund të bënin qeveritë e të dy vendeve këtë herë dhe çfarë nuk ishte bërë më parë, në mënyrë që të kishte një rezultat pozitiv për vendin?

Është e rëndësishme që bisedimet dypalëshe të vazhdojnë në një farë forme dhe mendoj se të dy palët e njohin atë. Shpresoj që këto diskutime të vazhdojnë në një mënyrë konstruktive dhe të përshtatshme për të dy vendet, dhe në interes të të dy vendeve. Përveç kësaj, është e rëndësishme të mbash terrenin të gatshëm dhe të zhvillohen negociatat për procesin e pranimit në BE. Ne besojmë se Maqedonia Veriore ka treguar se është e gatshme për konferencën e saj të parë ndërqeveritare, e cila shpresojmë se mund të ndodhë akoma sa më shpejt që të jetë e mundur. Jemi të inkurajuar që Portugalia ka theksuar se zgjerimi i BE në tërësi do të jetë një përparësi gjatë presidencës së saj.

Mendoni se vetoja bullgare hap hapësirë ​​për ndikim të jashtëm, veçanërisht nga Kina dhe Rusia? A jeni e zhgënjyer me Bullgarinë, duke qenë se ajo është një anëtare e NATO-s?

Është e qartë se ne ishim shumë të zhgënjyer me vendimin e Bullgarisë për të bllokuar fillimin e procesit të pranimit vitin e kaluar dhe ne do të vazhdojmë të bëjmë atë që mundemi për të siguruar që çështjet dypalëshe të zgjidhen përmes kanaleve dypalëshe, dhe se vullneti i mirë dhe përpjekjet e vazhdueshme të cilën Maqedonia e Veriut po ndërmerr të drejtojë bisedimet bilaterale me Sofjen për të vazhduar në një mënyrë pozitive, të ndarë nga retorika politike. Ka vende që nuk ndajnë të njëjtat vizione për Maqedoninë Veriore në Evropë dhe që nuk ndajnë vlerat e Evropës, si të lira dhe të bashkuara, ku ka paqe dhe stabilitet të qëndrueshëm. Ata mund të kërkojnë të shfrytëzojnë situatën për interesin e tyre strategjik. E qartë se Rusia dhe Kina nuk e ndajnë atë vizion dhe mendoj se kjo është diçka që të gjithë duhet ta kenë parasysh. Kjo është arsyeja pse është veçanërisht e rëndësishme që procesi i pranimit në BE të ecë përpara sa më shpejt që të jetë e mundur.

Shteti pret vaksinat e para kundër Covid-19. Por si të bindim qytetarët të vaksinohen dhe të parandalojmë përhapjen e dezinformatave në lidhje me sigurinë e vetë vaksinës?

Përbërësit më të rëndësishëm për besimin e publikut janë dialogu i hapur me qytetarët dhe informacioni i saktë. Unë e kuptoj që ka disa që shqetësohen për marrjen e vaksinës Covid-19. Qytetarët duhet të sigurohen që ata e kuptojnë programin dhe marrin vendime të bazuara në fakte. Ndërsa vaksina Covid-19 po zhvillohet me shpejtësi, siguria e tij është një përparësi kryesore për prodhuesit amerikanë dhe evropianë. Dhe përmes fazave të zhvillimit ka procedura që janë futur për të garantuar sigurinë. Ekziston një proces rigoroz i miratimit, si në Evropë dhe në Amerikë. Unë mendoj se është e rëndësishme që njerëzit të kuptojnë rëndësinë e vaksinimit, së pari për të mbrojtur veten personalisht nga sëmundja, dhe së dyti për të mbrojtur anëtarët e familjes dhe të dashurit e tyre. Sepse sa më shumë prej nesh të vaksinohen, aq më të sigurt do të jenë të gjithë. Kam ndërmend të vaksinohem sa më shpejt që vaksina të jetë në dispozicion, dhe shpresoj që edhe të tjerët të bëjnë.

Maqedonia Veriore po përgatitet për një regjistrim së shpejti. Ndërkohë, opozita ka thënë se do të përpiqet ta bllokojë atë. Pse është e rëndësishme që shteti të përfundojë regjistrimin?

Së pari, unë jam shumë e lumtur që Ligji për Regjistrimin u miratua në Parlament. Për më tepër, ai kaloi me mbështetjen e dy partnerëve të opozitës dhe koalicionit qeveritar. Ky është një hap i rëndësishëm. Maqedonia Veriore nuk ka pasur një regjistrim për gati 20 vjet, dhe kjo ka ndikuar në procesin e politikëbërjes, qoftë ai Të dhënat e sakta të popullsisë janë një pjesë e rëndësishme e planifikimit të ardhshëm. Ne presim që Qeveria të sigurojë që regjistrimi të kryhet nga profesionistë, të cilët do të sigurojnë informacione që do të ndihmojnë vendin në të ardhmen.

Mbështetësit e ish-presidentit amerikan Donald Trump u futën në Kongres, të cilin shumë në Maqedoni e kanë krahasuar me sulmin ndaj Parlamentit të vitit 2017. Ndërsa ka tashmë më shumë se 300 hetime të hapura në Shtetet e Bashkuara kundër atyre të përfshirë në sulm dhe Trump u përjashtua nga Dhoma e Përfaqësuesve, ka procese gjyqësore të zgjatura në Maqedoni pa përgjegjësi politike. A mendoni se shteti ka bërë sa duhet në drejtim të reformës në drejtësi dhe sundimit të ligjit?

Krahasimet midis përgjigjes së qeverisë amerikane ndaj trazirave në 6 janar në Uashington, me përgjigjen ndaj sulmeve ndaj parlamentit maqedonas në 2017 janë të vështira, sepse sistemet ligjore dhe proceset në të dy vendet janë mjaft të ndryshme. Këtu në vitin 2017, Shtetet e Bashkuara gjithashtu kanë dënuar sulmet, dhe ne kemi shprehur pritjen tonë që do të ketë një hetim për ata që përfshihen në incident, që akuzat do të ngrihen dhe se ndjekja penale do të vazhdojë përpara një drejtësie të drejtë, të pavarur dhe të paanshme. Ajo që kemi parë është se shumë njerëz janë akuzuar, ka vendime në disa raste, dhe disa çështje janë ende në pritje. Në Maqedoninë Veriore ka përpjekje të mëdha për të rritur reformat në sistemin gjyqësor, ka njoftime të fundit, të përqendruara posaçërisht në pastrimin e gjyqësorit, në transparencën e gjyqësorit, dixhitalizimin dhe adresimin e problemeve të korrupsionit. Por në fund të fundit duhet të sigurojë që ka drejtësi për të gjithë, pavarësi gjyqësore, transparencë, një kod ligjor dhe etik që të gjithë duhet ta respektojnë. Kjo nuk është diçka që zbatohet një herë, por duhet të jetë e përkushtuar dhe një proces, ashtu si në Shtetet e Bashkuara. Ne jemi të përkushtuar që të vazhdojmë të punojmë me partnerët lokalë dhe bashkësinë ndërkombëtare për të mbështetur reformën gjyqësore dhe agjendën e gjerë të reformave, si pjesë e demokracisë së Maqedonisë Veriore.

Ne kemi politikanë kundër të cilëve po zhvillohen hetime penale, dhe ata janë akoma në detyrë dhe po ndikojnë në formimin e opinionit publik. Si do ta komentonit nivelin e përgjegjësisë politike në vend?

Përgjegjësia është çelësi i besimit të publikut. Nga të gjitha sondazhet që kemi parë, një nga faktorët më të rëndësishëm, në mos faktori më i rëndësishëm që qytetarët e Maqedonisë Veriore duan të shohin është përgjegjësia e udhëheqësve të tyre qeveritarë. Unë mendoj se kjo do të vazhdojë të jetë një përparësi, jo vetëm në programet tona, por edhe në mesazhet tona.

Si aleatë të NATO-s, për çfarë po punojnë aktualisht Shtetet e Bashkuara dhe Maqedonia Veriore?

Patëm një takim të shkëlqyeshëm me Ministrin e Mbrojtjes, me të cilin diskutuam një numër qëllimesh. Prioriteti im është që Maqedonia e Veriut, si anëtare më e re e NATO-s, të jetë e përgatitur sa më shumë që të jetë e mundur për të qenë një kontribues aktiv i Aleancës. Ne folëm për Buxhetin e Mbrojtjes dhe Modernizimin e Ushtrisë. Veryshtë shumë e rëndësishme që Maqedonia Veriore të përmbushë zotimet e saj, dmth të sigurojë që 20 përqind e kostove të shkojnë në modernizim, nga dy përqind e produktit të brendshëm bruto që do të përdoret për mbrojtje. Ne folëm për Krivolak, të cilin Ministri do të dëshironte ta shihte si një qendër të lartë trajnimi të NATO-s. Unë mendoj se sa më shumë që Maqedonia e Veriut të zhvillojë këto mundësi trajnimi, aq më shumë ajo do të kontribuojë në Aleancë dhe stërvitjet rajonale në përgjithësi, gjë që është e mirë për Maqedoninë e Veriut dhe një mënyrë e shkëlqyeshme për të demonstruar angazhimin e saj ndaj NATO-s.

Postime të ngjashme

Nuhiu takon Isenin / Gjuha shqipe edhe do të shkruhet edhe do të mbrohet gjithandej

R Zh

Komuna e Çairit shënon ditën e planetit Tokë

R Zh

Sllavjanka Petrovska: Apeloj te të gjithë qytetarët ta mbështesin procesin e vaksinimit

N E

Hoxha: Opozita nuk ka të drejtë të akuzon funksionarët, përderisa nuk jep llogari për (keq)menaxhimin e institucionit të Kulturës

R Zh

Analizë / RMV-të renditet i 30 në Evropë për nga numri i vdekjeve si pasojë e ajrit të ndotur me 120 vdekje në 100 mijë banorë

R Zh

Nga nesër do të vaksionohen deputetët në sallën Boris Trajkovski

N E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...