Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Besimi: Deficiti do të përgjysmohet vitin e ardhshëm, në 2025 do të ulet në 2.1% të BPV-së

Shkup, 15 nentor – Nga viti i ardhshëm, deficiti buxhetor do të ulet, për t’u ulur në 2.1% deri në vitin 2025 ose nën kriterin e Mastrihut. Parashikohet konsolidimi i deficitit buxhetor, i cili do ta mundësojë këtë, por përparësia është zbatimi i politikave të qeverisë për mbrojtjen e shëndetit të qytetarëve dhe mbrojtjen e ekonomisë, tha Ministri i Financave Fatmir Besimi në debatin e MTV mbi Buxhetin 2021, në të cilin Kryeministri Zoran Zaev dhe ekspertët ekonomikë marrin pjesë gjithashtu.

-Kemi disa qëllime që janë urgjente – njëra është shëndeti i qytetarëve, më tej për të ruajtur ekonominë dhe i treti janë të gjitha proceset e tjera që janë të rëndësishme duke përfshirë proceset e integrimit evropian dhe sundimin e ligjit, pastaj investimin në burimet njerëzore që do të jenë nxitësit e rritjes afatgjatë – tha Besimi.

Ministri i Financave theksoi se konsolidimi fiskal do të kryhet përmes veprimeve si nga ana e të hyrave ashtu edhe nga shpenzimet. Nga aspekti i përmirësimit të mbledhjes së të hyrave në buxhet, Besimi vuri në dukje masat për zvogëlimin e ekonomisë gri, për parandalimin dhe shtypjen e korrupsionit, inspektimet e forcuara më tej nga Zyra e të Ardhurave Publike, masat për mbledhjen e borxheve tatimore nga individët dhe kompanitë dhe strategjia e politikës tatimore që do të rrisë efikasitetin dhe efektivitetin e sistemit tatimor.

Lidhur me zvogëlimin dhe ristrukturimin e shpenzimeve, Besimi vuri në dukje se ato do të zbatohen duke shkurtuar kostot jo-prioritare dhe jo-thelbësore, mbështetje më të madhe për sektorin privat, inovacione dhe forcimin e konkurrencës, siç janë Fondi i Garancisë dhe fondi për mobilizimin e kapitalit privat, racionalizimin dhe rishikimin e transfereve dhe subvencioneve (qeverisja sociale, sektoriale dhe lokale), duke rritur efikasitetin e realizimit të shpenzimeve kapitale dhe analizën e strukturës së buxhetit.

Postime të ngjashme

Koordinatorët nga opozita kthehen në takime të rregullta me kryetarin e Kuvendit

Z H

Ministri Hoxha uron 8 marsin: Luftojmë së bashku për barazi gjinore

Z H

Rexhepi: Nuk ka nevojë për Qeveri të zgjeruar, shumica është stabile

Z H

Gashi: Qasja e Bullgarisë hapë rrugë për ndikimin e Serbisë

Bekim Laçi

Zaev uron 8 marsin: Lufta për të drejtat e grave fillon nga secili prej nesh

Z H

LD: LSDM të përmirësojë gjendjen në shtet, nuk ka kushte për koalicion LSDM-VMRO

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...