Agjencia Zhurnal.mk
Ekonomi

Besimi: Projeksionet për tremujorin e parë u treguan reale

Shkup, 8 prill – Zhurnal.mk – Ne kemi paraparë buxhet që menduam se do të ndiqte situatën ekonomike. Ka pasur shumë diskutime nëse ato numra janë reale apo jo. Për fat të mirë për ekonominë tonë, ato parashikime për tremujorin e parë provuan të mos ishin ambicioze, por realiste, dekaroi sot ministri i Financave Fatmir Besimi, i cili së bashku me kryeministrin Zoran Zaev dhe ekipin ekonomik të Qeverisë prezantuan efektin e kombinuar të katër paketave të masave dhe realizimin e buxhetit.

Ana e të ardhurave të buxhetit, siç theksoi ai, ka rritje prej 4,4 për qind, të hyrat tatimore u rritën me 5 për qind, taksat u mblodhën prej 27,8 miliardë denarë ose6,2 përqind më të larta krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

“TVSH-ja ka koleksion prej 13,1 miliardë denarë dhe është më e lartë për 11,4 për qind krahasuar me tremujorin e parë të vitit të kaluar, tatimi mbi fitimin ka mbledhje prej 3,1 miliardë denarë dhe është në nivel më të lartë për 5 për qind krahasuar me vitin e kaluar, janë mbledhur detyrimet e importit në vlerë prej 1.870 miliardë denarë dhe janë më të larta për 10,4 për qind krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit të kaluar, tatimi mbi të ardhurat personale është pothuajse në të njëjtin nivel me vitin e kaluar, me rritje prej 0,8 për qind dhe inkasim prej 4,4 miliard denarë, ndërsa janë mbledhur kontributet në vlerë prej 16,3 miliardë denarë dhe janë në një nivel më të lartë krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit të kaluar për 3,3 për qind”, tha Besimi.

Shpenzimet bëhen rregullisht dhe në korniza të asaj që është parashikuar. Ekziston rritje e shpenzimeve kapitale, të cilat janë realizuar me pothuajse 4 miliardë denarë ose 16,6 për qind krahasuar me ato të planifikuara për tërë vitin.

Deficiti buxhetor është më i ulët për 7,4 për qind krahasuar me tremujorin e parë të vitit të kaluar, gjë që sipas ministrit është për shkak të realizimit të mirë të të ardhurave.

“Një nivel më i ulët i deficitit u arrit si rezultat i realizimit të mirë të të ardhurave. Kjo është, deficiti është vetëm 1 për qind e BPV-së nëse përjashtohen normat e interesit, pra deficiti primar është vetëm 0,7 për qind e BPV-së”, tha Besimi.

Inkurajuese, sipas tij, janë të dhënat në mars kur mbledhja e të ardhurave është 17,3 miliardë denarë ose 14,2 për qind më e lartë krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Grumbullimi i taksave është gjithashtu më i lartë me 19,5 për qind. Grumbullimi i TVSH-së është 29,5 për qind më shumë se vitin e kaluar, ka një rritje në tatimin mbi të ardhurat personale për 12,5 për qind, dhe mbledhjen e akcizave për 12,6 për qind dhe detyrimet e importit për 46 për qind.

Projeksioni për rritje ekonomike prej 4,1 për qind për këtë vit, siç vlerësoi Besimi, është real.

Sipas Besimit, Plani për financim për rritje të përshpejtuar do të luajë një rol të rëndësishëm në drejtim të rritjes së numrit të vendeve të punës, si dhe rritjes së kapacitetit dhe investimeve jo vetëm në sektorin privat, por edhe në sektorin publik.

Postime të ngjashme

Në Tenovë u lëshua në përdorim termocentral fotovoltaik me fuqi prej 1,2 megavat

Z H

Qyteti i Shkupit me thirrje për subvencione për klima inverterë

Z H

Milevski: Nevojiten masa urgjente për prerjen e paligjshme të pyjeve

Z H

FKF: Plasmani dhe çmimet e ulëta blerëse ende janë problem numër një

Z H

OPH përshëndetë miratimin e pakos së pestë ekonomike

Z H

Delegacioni i ekonomisë gjermane mirëpret miratimin e ligjeve për pakon e pestë të masave

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...