Agjencia Zhurnal.mk
Ekonomi Maqedoni TOP LAJM

BP: Politika monetare e mban karakterin të rekalsuar

Shkup, 10 shkurt – Politika monetare w mban karakterin e relaksuar, në seancën e fundit të Komitetit për politikë operative monetare u vendos që shkalla e interesit të mbahet në nivel prej 1.5 për qind.

“Ulja e shkallës bazë të interesit, si dhe ulja e konsiderueshme e shumës së ofruar të bonove të thesarit gjatë vitit të kaluar kontribuan në rritjen e likuiditetit të sistemit bankar dhe mbështetjen e flukseve të kredisë në ekonomi. Duke pasur parasysh lehtësimet e kryera tashmë, dhe me rreziqe dhe pasiguri akoma të pranishme, në seancë u vendos që norma e interesit për bonot e thesarit të mbahej në nivelin aktual, në përputhje me kushtet aktuale ekonomike dhe financiare. Në të njëjtën kohë, në seancë u vlerësua se likuiditeti i lëshuar prej një totali prej 15 miliardë denarë përmes instrumentit bazë të Bankës popullore vitin e kaluar është i përshtatshëm, dhe vendosi në ankand që do të mbahet sot për të ofruar bono thesari në të pandryshuar shuma prej 10 miliardë denarë”, kumtojnë nga Banka Popullore, përcjell Zhurnal.mk

Në të shtohet se treguesit e fundit disponueshëm makroekonomikë për bruto prodhimin vendor tregojnë një rënie vjetore të ekonomisë në tre tremujorët e parë të vitit prej 5.9 përqind, e cila është në përputhje me pritjet e parashikimeve më të fundit të Bankës Popullore për rënie prej rreth 6 përqind.

Nga Banka tregon se të dhënat e fundit në dispozicion për aktivitetin ekonomik për tremujorin e katërt tregojnë zhvillime më të favorshme në ekonominë e vendit dhe efekte më të moderuara negative të krizës shëndetësore krahasuar me tremujorin e mëparshëm, mes masave të synuara dhe më pak kufizuese për t’u marrë me të dytin vala e Kovid-19., si dhe rregullimi gradual i sjelljes dhe zakoneve të njësive ekonomike ndaj situatës së re dhe rimëkëmbjes së prodhimit dhe eksporteve të përfshira në zinxhirët e furnizimit global.

BP sqaron se në kushtet e rritjes së eksportit në tremujorin e fundit të 5.1 përqind, industria regjistroi një ngadalësim të mëtejshëm të rënies vjetore, me rritjen vjetore të regjistruar në dhjetor, për herë të parë që nga pandemia. Qarkullimi në tregtinë totale gjithashtu ngadalësohet, ndërsa ndërtimi po përshpejtohet.

Shkalla mesatare vjetore e inflacionit për tërë vitin 2020 është 1.2 përqind, e cila, sipas Bankës popullore, është në përputhje me normën e parashikuar sipas parashikimit të saj të fundit. Në kushtet e rishikimeve në supozimet e inputeve të jashtme në drejtime të ndryshme, pasiguria nga lëvizja e çmimeve botërore të produkteve primare në periudhën e ardhshme dhe ndikimi i tyre në çmimet e brendshme është akoma e theksuar, në përputhje me efektet e pasigurta ekonomike të valës së dytë të pengu i Kovid-19 kohëzgjatja e tij, si dhe shfaqja e një mutacioni të koronavirusit dhe problemet me shpërndarjen e vaksinës. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Biznesmenë nga Koçani dhe Berova me interes për masën “Diversifikimi i fermave dhe zhvillimi i bizneseve të vogla”

Z H

Republika Çeke do të dhurojë vaksina për Maqedoninë e Veriut

Z H

Qeveria do të mbajë mbledhjen e rregullt të 92-të dhe tre mbledhje tematike

Z H

Nga sot fillon pagesa etapore e pensioneve për muajin korrik

Z H

Vazhdon debati i përgjithshëm për ribalancin e plotësuar të Buxhetit

Z H

Moti sot në RMV

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...