Agjencia Zhurnal.mk
Ekonomi Maqedoni

BP: Vala e tretë e Covid ndikoi negativisht në rimëkëmbjen ekonomike

Shkup, 16 qershor – Pritej rënia e PBB-së në tremujorin e parë në kushtet e valës së tretë të Kovid 19, ndërsa të dhënat për tremujorin e dytë tregojnë sinjale pozitive, tha Komiteti i Politikës Operative Monetare të Bankës Popullore, i cili shqyrtoi zhvillimet në tregjet financiare ndërkombëtare dhe të brendshme dhe treguesit e ekonomisë së brendshme në kontekstin e qëndrueshmërisë të politikës monetare dhe vendosi që të mbahet norma e interesit për bonot e thesarit në 1.25 për qind.

Në njoftimin e Bankës Popullore thuhet se në seancën e mbajtur dje, u vendos që të mbahet norma bazë e interesit e pandryshuar, në nivelin 1.25 për qind, me të cilën politika monetare mbetet e relaksuar.

“Duke marrë parasysh lehtësimin e masave tashmë në mars të vitit 2021, ndërsa ka ende paqartësi dhe rreziqe në lidhje me pandeminë, në këtë seancë u vendos që të mbahej norma e interesit për bonot e thesarit në nivelin aktual, i cili u vlerësua si i përshtatshëm për ekonominë aktuale dhe kushtet financiare. Ulja e normës bazë të interesit deri më tani, si dhe ulja e konsiderueshme e shumës së ofruar të bonove të thesarit, kontribuan në rritjen e likuiditetit të sistemit bankar dhe mbështetjen e flukseve të kredisë në ekonomi. Në seancë u konfirmua se likuiditeti i përgjithshëm e çliruar përmes instrumentit kryesor të Bankës Popullore që nga fillimi i pandemisë është adekuat dhe u vendos që në ankandin që mbahet sot të ofrohen bono thesari në shumën e pandryshuar prej 10 miliardë denarësh”, citohet në njoftimin për shtyp.

Shtohet se sipas treguesve më të fundit të disponueshëm makroekonomikë të aktivitetit ekonomik, prodhimi i brendshëm bruto në tremujorin e parë të vitit 2021 regjistroi një rënie reale prej 1.9 për qind në bazë vjetore, në mes të një vale të tretë të Kovid-19 e cila ndikoi negativisht në dinamikën e rimëkëmbjes ekonomike. Një dinamikë e tillë e aktivitetit ekonomik në tremujorin e parë, sipas Bankës Popullore, pritej brenda ciklit të parashikimit të prillit. Të dhënat aktualisht të disponueshme me frekuencë të lartë për tremujorin e dytë të vitit 2021 janë të kufizuara në një kuptim më të plotë të situatës, por tregojnë për sinjale pozitive në përputhje me stabilizimin e valës së tretë të pandemisë dhe imunizimin e popullatës të filluar në vend.

Ata theksojnë se të dhënat për muajin prill tregojnë një përshpejtim të ndjeshëm të rritjes reale vjetore të xhiros në prodhimin e përgjithshëm tregtar dhe industrial, kryesisht për shkak të bazës së ulët krahasuese, e cila lidhet me masat strikte të vendosura për të parandaluar përhapjen e Kovid -19 në këtë periudhë të vitit të kaluar.

Lidhur me lëvizjet e inflacionit, ata vlerësojnë se rritja vjetore e çmimeve në periudhën prill – maj të vitit 2021 është 2.9 për qind dhe është në përputhje me pritjet sipas parashikimeve të Bankës Popullore për muajin prill. “Lidhur me lëvizjet e pritshme në çmimet e importit, shqyrtimet e fundit janë në drejtim të rritjes. Pasiguria në lidhje me lëvizjen e çmimeve botërore të produkteve primare në periudhën tjetër është veçanërisht e theksuar, në përputhje me efektet e pasigurta ekonomike që lidhen me pandeminë dhe trajtimin e saj”, citojnë nga Banka Popullore.

Rezervat valutore ruhen në nivelin e duhur dhe në zonën e sigurt dhe në fund të majit 2021 ato u rritën krahasuar me situatën në fund të tremujorit të parë. Lidhur me të dhënat e disponueshme nga sektori i jashtëm për tremujorin e dytë të vitit 2021, të dhënat për muajin prill tregojnë një zgjerim të deficitit tregtar, i cili është pak më i lartë se sa pritej për tremujorin e dytë të vitit, por periudha e vlerësimit është shumë e shkurtër për tu arritur konkluzione më të besueshme”, vlerësojnë nga Banka Kombëtare dhe shtojnë se sipas të dhënave më të fundit mbi operacionet valutore, flukset hyrëse neto të realizuara janë pak më të larta se sa pritej për tremujorin e dytë të vitit 2021. Ecuritë në bilancin e pagesave për tremujorin e parë të vitit 2021 janë në përputhje me pritjet sipas parashikimit të prillit.

Në kuadër të sektorit monetar, sipas të dhënave paraprake për muajin maj, rritja vjetore e depozitave dhe kredive vazhdon, me dinamikë pak më të shpejtë krahasuar me parashikimin e muajit prill.

“Në periudhën ndërmjet dy seancave të Komitetit, likuiditeti i sistemit bankar në monedhën vendase u rrit më tej, i cili përveç realizimit të shpenzimeve të rregullta të buxhetit, kontribuoi në zbatimin e paketës së gjashtë të masave fiskale për të ringjallur ekonominë nga efektet anësore të pandemisë. Në rrethana të tilla, bankat kishin një nevojë relativisht të ulët për të tregtuar mjete likuide afatshkurtra në denarë në tregjet e parave. Rimëkëmbja graduale e aktivitetit ekonomik në vend në maj kontribuoi në rritjen e nevojës për valutë të huaj nga sektori i korporatave, por edhe furnizimin më të lartë mujor neto të valutës së huaj nga individë në tregun e këmbimit valutor, nga marsi i vitit 2020 e në vazhdim. Bankat plotësuan kërkesën neto për valutë të huaj nga klientët nga mjetet e tyre në valutë, kështu që Banka Kombëtare nuk kishte ndërhyrje në tregun e këmbimit valutor”, citohet në njoftim.

Në mbledhjen e Komitetit u konkludua se lëvizjet në parametrat bazë makroekonomikë janë brenda pritjeve për momentin, por që pasiguria dhe rreziqet e pandemisë të shkaktuara nga Kovid-19 ende ekzistojnë dhe se Banka Popullore do të monitorojë nga afër trendet në të ardhmen, rreziqet e mundshme, për një përgjigje adekuate, nëse kjo është e nevojshme.

Postime të ngjashme

Nesër në mesditë vazhdon debate i përgjithshëm kuvendor për ribalancin Buxhetit

D V

Fasadat barok dhe “Shkupi 2014” e defokuson debatin për ribalancin e Buxhetit

D V

Qeveria ka debatuar për reformat për autonomi më të madhe financiare të komunave

D V

Urime për medaljen e argjendtë të taekvondistit Dejan Georgievski

D V

Pa ujë nesër një pjesë e konsumatorëve në Çair

D V

Zaev: Marrëveshja e Ohrit solli frymë të re në drejtimin e politikave që ndërtoјnë ura, së bashku zhvillohemi si shtet anëtar i NATO-s dhe anëtar i ardhshëm i BE-së

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...