Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Bullgaria insiston që raportet ndërfqinjësore të jenë në kapitullin kryesor për BE, Gjermania kundërshton

Berlin/Shkup, 4 tetor – Bullgaria ende nuk u nënshtrohet kërkesave të saj për marrëdhënie të fqinjësisë së mirë që të përfshihen në negociatat e pranimit të Maqedonisë Veriore me BE dhe kërkon që ky kapitull të trajtohet si një çështje thelbësore, siç është sundimi i ligjit.

Siç ka mësuar REL nga burime diplomatike, Bullgaria beson se tema e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë duhet të përfshihet në grupin e parë, dmth në grupin e parë në negociatat e pranimit. Me metodologjinë e re të Komisionit Evropian, e cila do të zbatohet në procesin e negociatave me vendin, grupi i parë, i cili mban emrin “bazat” mbulon kapitujt që lidhen me drejtësinë dhe të drejtat themelore, drejtësinë, lirinë dhe sigurinë, funksionimin e institucioneve demokratike, reforma e administratës publike, kriteret ekonomike të administratës publike dhe prokurimit publik si dhe kontrolli financiar. Ky është, në fakt, grupi më i rëndësishëm sipas metodologjisë së re.

Synimi i Bashkimit Evropian është që ky grup të hapet i pari dhe të mbyllet i fundit sepse mbulon dokumentet më të rëndësishme në negociatat e pranimit. Sidoqoftë, Bullgaria këmbëngul që Kapitulli 35 mbi marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë të përfshihet në grupin e parë.

“Marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë janë një vlerë thelbësore e BE. Ata gjithmonë kanë qenë dhe do të vazhdojnë të jenë ndër elementët që përcaktojnë rrugën e pranimit të Republikës së Maqedonisë Veriore. “Prandaj, marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë duhet të përfshihen në bazat,” tha qeveria Bullgare.

REL gjithashtu ka një pasqyrë të draft kornizës negociuese për vendin, i cili ende nuk është harmonizuar. Dokumenti thekson se përparimi i Shkupit në procesin e pranimit kërkon angazhimin e vendit për marrëdhënie të mira fqinjësore dhe bashkëpunim të ngushtë rajonal, si dhe rëndësinë e arritjes dhe “rezultateve të prekshme në zbatimin” e marrëveshjeve bilaterale me qëllime të mira, përfshirë Marrëveshjen e Prespës me Greqinë dhe Marrëveshja e Fqinjësisë së Mirë dhe Miqësisë me Bullgarinë.

Sidoqoftë, Sofja zyrtare beson se përveç sundimit të ligjit dhe marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë, nevojiten përpjekje të vazhdueshme dhe për këtë arsye “ato duhet të vlerësohen nga fillimi dhe gjatë gjithë procesit të pranimit” për të përcaktuar progresin.

Bullgaria nuk e njeh ekzistencën e një gjuhe maqedonase në kornizën e negociatave.

Sipas komenteve nga qeveria Bullgare, të cilat ajo i paraqiti Këshillit të BE në fund të Shtatorit, qeveria në Sofje gjithashtu ka vërejtje mbi terminologjinë e përdorur në projekt-kornizën e negociatave për vendin. Bullgaria po kushtëzon ndryshimin në terminologji të gjuhës maqedonase për të lejuar përparim në përgatitjen e kornizës përfundimtare të negociatave.

“Bullgaria nuk e njeh ekzistencën e një gjuhe të veçantë të ashtuquajtur maqedonase dhe për këtë arsye nuk mund të pranojë ndonjë referencë ndaj saj në dokumentet e BE. “Thirrja në gjuhën zyrtare të këtij vendi lejon që puna institucionale të vazhdojë”, thuhet në dokumentin e Sofjes zyrtare.

Bullgaria insiston gjithashtu në përdorimin ekskluziv të emrit plotësisht kushtetues Republika e Maqedonisë Veriore.

“Kjo bën të mundur që të bëhet dallimi i rajonit gjeografik të Maqedonisë Veriore (pjesërisht në Bullgari) nga entiteti politik i Republikës së Maqedonisë Veriore,” tha qeveria Bullgare në një deklaratë.

Postime të ngjashme

Merko: Platformat në brigjet e liqenit janë “oferta” e vetme për turizmin në Strugë

Dafina Vidishiqi

Qeveria ka vendosur, nuk ka orë policore pas mesnate

Dafina Vidishiqi

Manifestim tradicional “Takim i të parit me më të mirët” (drejtpërdrejtë)

Dafina Vidishiqi

Shekerinska: Ky Samit i NATO-s ishte historik për vendin

Dafina Vidishiqi

Mickoski: Protestojmë për të parë se për çfarë bisedojnë Zaev dhe Buçkovski me Bullgarinë

Dafina Vidishiqi

Ruzhiq – Carovska: Përmirësim i bashkëpunimit shkencor dhe arsimor dhe arsimimit të pakicave kombëtare

Dafina Vidishiqi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...