Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Çfarë kërkoi Bullgaria, por Maqedonia refuzoi në nëntor të vitit të kaluar?

Shkup, 11 janar Zhurnal.mk – Telma ka siguruar një pjesë dokumentesh të shkëmbyera midis Sofjes dhe Shkupit gjatë negociatave për të miratuar kornizën e negociatave dhe për të hequr bllokadën bullgare.

Një pjesë e tekstit, i cili iu ofrua presidencës gjermane, por që u refuzua nga pala maqedonase, konfirmon insistimin bullgar se Maqedonia është një vepër e Titos, se gjuha maqedonase është pjesë e bullgarishtes – pikëpamjet e përfshira në dokumente të tjera të Sofjes zyrtare, siç janë Deklarata e Parlamentit Bullgar, Pozicionet Kornizë të Tetorit 2019 dhe Deklarata e Marsit 2020, si dhe Memorandumi Shpjegues.

Në një pjesë të tekstit, të refuzuar nga pala maqedonase, për shkak të së cilës Sofia nuk hoqi veton, ndër të tjera thotë:

Për origjinën e popullit maqedonas:

Lufta për pavarësinë kombëtare të Perandorisë Osmane të popullsisë në zonën gjeografike të Maqedonisë ka origjinën dhe është e lidhur ngushtë me historinë Bullgare. Ndryshimet e pakëndshme në fatin historik të kësaj popullsie, të cilat mbetën jashtë juridiksionit të shtetit bullgar, shënuan fillimin e një procesi gradual të diferencimit politik të një pjese të kësaj popullsie. Brenda këtij procesi, në pjesën e rajonit gjeografik të Maqedonisë, i njohur më gjerësisht si Maqedonia e Vardarit, krijoi rrethana që më vonë çuan në formimin e DF Maqedonisë, PR Maqedonisë dhe Maqedonisë FR si një njësi federale në ish Jugosllavinë federale dhe Republikën e Maqedonisë si një shtet i pavarur. 1991 dhe Republika e sotme e Maqedonisë Veriore.

Për gjuhën maqedonase:

Gjuha bullgare dhe norma letrare maqedonase janë norma letrare e një gjuhe në të kaluarën. Norma e normës letrare, e themeluar në 1945 dhe e shpallur zyrtarisht gjuhën maqedonase në Republikën e Maqedonisë Veriore, bazohet në pjesë të dialekteve të Bullgarisë Perëndimore. Maqedonishtja është gjuha zyrtare e Republikës së Maqedonisë Veriore në përputhje me Kushtetutën e saj

… Duke marrë parasysh traditat e gjuhës së përbashkët dhe në përputhje me normën e saj letrare, Republika e Maqedonisë Veriore shkruan dhe shqipton emrin e palës tjetër kontraktuese si “Republika e Bullgarisë”, dhe qytetarët e saj si “bullgarë”… “

Postime të ngjashme

Filipçe: Angazhimet tona janë që të sigurojmë shëndetësi për jetë cilësore të çdo gruaje

Z H

VMRO-DPMNE: Populli pret vaksina, pushteti vendosë orë policore

Z H

Pa ujë sot një pjesë e Qendrës, ndërsa pasnesër fshatrat Rashçe, Bojanë dhe Kopanicë

R Zh

Parashikimi i motit

R Zh

Qeveria vendos sot për orën policore

R Zh

Propozim-ligji për shtetësinë sot para deputetëve

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...