Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Covid-19, i rrezikshëm për të sëmurët e zemrës

Shkup, 26 shtator – Në Maqedoni në dekadën e fundit ka ulje të vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare. Kjo u bë e ditur nga Instituti i Shëndetit Publik në Ditën Botërore të zemrës. Sipas mjekëve, ulja është si rezultat i masave të rritura për parandalimin e këtyre sëmundjeve.

“Për të pasur shëndet më të mirë dhe të ruajtur, çdo qytetar duhet t’i kushtojë vëmendje mënyrës së jetesës, duke filluar nga dieta, lëvizja, aktiviteti fizik dhe të mos pijë duhan”, deklaroi Shaban Memeti, Drejtor i ISHP.

Mesazhi që u dërgua nga shënimi në Parkun e Qytetit në Shkup është se pasojat e Covid-19 në një formë më të rëndë manifestohen tek njerëzit me sëmundje shoqëruese, para së gjithash te ata me probleme të zemrës.

Sipas Dimitar Mitev nga OJQ “E ardhmja e shëndetshme”, shënimi i sotëm i Ditës Botërore është në kushte specifike, duke i porositur qytetarët të respektojnë rekomandimet e autoriteteve shëndetësore”.

“Shoqata Ardhmëri e Shëndetshme ndjek rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, veçanërisht Ministrisë së Shëndetësisë, dhe ne i zbatojmë plotësisht ato”, tha Dimitar Mitev – Shoqata “E Ardhmja e Shëndetshme”.

Nga shoqata “Zemra e guximshme” gjithashtu iu referuan edhe kthimit në punë të të sëmurëve kronikë dhe personave me sëmundje kardiovaskulare.

“Deri te ne si shoqatë nuk ka arritur ndonjë porosi ose ankesë. E dimë që ka njerëz të sëmurë kronikë që kanë nevojë të qëndrojnë në shtëpi, por edhe njerëz të sëmurë kronikë që duhet të paraqiten në punë dhe që nuk janë aq të rëndë”, u shpreh Dragan Todorovski – Kryetar i Shoqatës “Zemra e guximshme”.

Në organizimin e Institutit të Shëndetit Publik, në parkun e qytetit, qytetarët morën kontrollime parandaluese falas si matja e tensionit, sheqerit në gjak dhe kolesterolit dhe peshës trupore.

Postime të ngjashme

Shabani: Gabimi në mesazh nuk është i MASH-it por operatorëve celularë!

Dafina Vidishiqi

Ahmeti për ditën e çlirimit të Republikës së Kosovës: Shteti i Kosovës po ecë përpara

Dafina Vidishiqi

Rënia e lindjeve, shqetësuese në Kërçovë! Për 5 vite numri është përgjysmuar

Dafina Vidishiqi

Zaev hap zyrë në Strumicë për takime me qytetarë

Dafina Vidishiqi

Të hënën fillon regjistrimi në shkollat e mesme

R Zh

MASH: Shkollat nuk guxojnë të marrin para për dëftesat, kjo është në kundërshtim me Kushtetutën dhe ligjet

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...