Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni Rekomanduar TOP LAJM

“DailyNews.mk”, Maqedonia e Veriut si kandidat i BE-së duhet të zgjedhë Avokat të pavarur të Popullit

Shkruan Agjencia e Lajmeve DailyNews.mk

Shkup, 20 tetor – Në pritje të zgjedhjes së Avokatit të Popullit,  Rrjeti për Mbrojtjen nga Diskriminimi kërkon nga Kuvendi që të zgjedhë një person ekspert dhe të pavarur në këtë pozicion të rëndësishëm, në mënyrë që të mundësojë reforma në punën e këtij institucioni, i cili për vite me radhë nuk arrin të sigurojë mbrojtje efektive e të drejtave të qytetarëve.

Rrjeti për Mbrojtjen nga Diskriminimi kujton se mandati i dytë i Avokatit të Popullit Ixhet Memeti skadon në fund të vitit 2020, dhe sipas Ligjit për Avokatin e Popullit, Kuvendi është kompetent të fillojë një procedurë për zgjedhjen e një Avokati të Popullit të ri duke publikuar një njoftim jo më vonë se tre muaj para skadimit të termi aktual.

Avokati i Popillit si institucion ka ekzistuar për më shumë se 20 vjet, ai ende nuk arrin të përmbushë kriteret e përcaktuara ndërkombëtarisht për institucionet kombëtare të të drejtave të njeriut, siç janë Parimet e Parisit mbi Statusin e Institucioneve Kombëtare të të Drejtave të Njeriut dhe Parimet e KB mbrojtjen dhe promovimin e Avokatit të Popullit të Komisionit të Venecias.

Duhet të ketë një institucion të fortë, të pavarur dhe të paanshëm të Avokatit të Popullit, me qëllim që të ketë zbatim të shtetit të së drejtës dhe respektimin e të drejtave të njeriut si një parakusht themelor për përparimin në proceset e integrimit evropian.

Agjencia për të Drejtat Themelore të Bashkimit Evropian rekomandon sigurimin e një transparence më të madhe në proceset zgjedhore dhe hapjen e tyre për numrin më të madh të kandidatëve, si dhe përfshirjen e Kuvendit, por edhe të aktorëve të pavarur në proces.

Përveç kësaj, Komisioni Evropian përsëri na ka kujtuar se emërimi i anëtarëve të organeve të pavarura bazuar në merita është i domosdoshëm për të siguruar aftësinë dhe integritetin e tyre. Kjo padyshim që vlen për Avokatin e ardhshëm të Popullit, sipas Rrjetit për Mbrojtjen nga Diskriminimi.

Për të lexuar shkrimin e plotë klikoni KËTU

Postime të ngjashme

BDI ende nuk e di se kë do ta ketë kryeministër?!

D J

Arrestohen katër persona lidhur me rastin “Dhoma Publike”

D J

Falsifikimi i patentave, s’ka kallëzime penale

D J

Rriten çmimet e produkteve industriale në tregun vendor

D J

Sela: Korrupsioni në nivel më të lartë se në regiimin e Gruevskit!

D J

Nga nesër do të punojë teleferiku i ri me gjashtë ulëse në Kodrën e Diellit

D J

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...