Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Debat: Hendeku më i madh gjinor është ende në jetën politike, pandemia vetëm i theksoi dallimet gjinore

Shkup, 8 prill – Zhurnal.mk – Për sa kohë që po flasim për vendosjen e barazisë gjinore, nënkupton se akoma nuk e kemi arritur atë. Që rezultatet e planeve të veprimit për barazinë gjinore të jenë të dukshme sa më shpejt të jetë e mundur i duhet punë serioze dhe luftë me stereotipat gjinore, paragjykimet, rolin inferior të grave në shoqëri. Hendeku më i madh gjinor mbetet ende në jetën politike dhe kriza e koronës ka nxjerrë në pah vetëm pabarazinë gjinore. Këto ishin disa nga konkluzionet e debatit online “Sfidat për barazinë gjinore në procesin e vendimmarrjes”, i cili synon të forcojë përfshirjen e grave në vendimmarrjen politike.

Ambasadori i BE-së Dejvid Gir theksoi se ky debat është një mundësi e shkëlqyer për Qeverinë dhe sektorin e shoqërisë civile për të rënë dakord mbi hapat konkretë për të promovuar më tej barazinë gjinore.

“Parimi i barazisë midis grave dhe burrave është një e drejtë themelore e njeriut dhe një vlerë e përbashkët në BE dhe çon drejt Traktatit të Romës, i cili siguron aspektet themelore ligjore të kësaj, e cila në vitin 2020 solli Kartën e Grave, që e bën perspektivën gjinore pjesë të të gjitha politikave evropiane”, tha Gir.

“Maqedonia e Veriut ka bërë hapa të rëndësishëm përmes Agjendës dhe futjes së kuotës në Parlament për të arritur pjesëmarrjen 40 për qind të grave. Ngjarja e sotme dërgon një mesazh të fortë për ta bërë reale barazinë gjinore, që është veprim i përbashkët si i Qeverisë ashtu edhe i shoqërisë civile, që janë të domosdoshme për të mobilizuar potencialin e plotë të grave, ku Maqedonia e Veriut dhe Evropa në tërësi do të bëhen vende më të prosperuar ku gratë janë anëtare të barabarta “, shtoi euroambasadori

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jagoda Shahpaska theksoi se për sa kohë që ne po flasim për vendosjen e barazisë gjinore, kjo do të thotë që ne nuk e kemi arritur atë.

“Pra, shoqëria nuk ka vendosur ekuilibrin që natyra ka arritur të vendosë. Mbetet një punë serioze përpara, një betejë serioze me stereotipat gjinorë, me paragjykime, me rolin inferior të grave në shoqëri, e cila ka vendosur traditën dhe kushtet në shoqërinë tonë për dekada dhe shekuj, diçka që ne të gjithë sot përmes debateve të tilla përpiqemi ta ndryshojmë dhe të vendosim barazinë gjinore”, tha Shahpaska.

Ministrja e Arsimit Milla Carovska, tha se arsimi është një bazë që ne e kemi humbur me vite, në vend që ta bëjmë atë një bazë për krijimin e barazisë gjinore.

“Në periudhën e komunikimit për konceptin e ri për arsimin fillor, u shtrua pyetja nëse ministrja drejton një organizatë civile apo një institucion. Kjo pyetje u bë sepse tre shtyllat themelore të mbrojtura nga vetë koncepti janë barazia gjinore, përfshirja dhe integrimi kulturor. Një vend aspirues për në BE duhet të flasë për barazinë gjinore dhe një shoqëri gjithëpërfshirëse. Kjo është arsyeja pse ne miratojmë ligje të tilla në Parlament, dhe nëse këto zgjidhje ligjore dhe konventa nuk derdhen në të gjitha dokumentet, veçanërisht në arsimin fillor dhe të mesëm, ju arsimoni qytetarë që nuk do të jenë të gatshëm të respektojnë vlerat që janë kushtetuese të garantuara dhe për të cilat synon vendi ynë”, tha ajo.

Ajo theksoi se kjo është arsyeja pse koncepti i arsimit fillor hedh bazat për brezat e ardhshëm që të mos përballen me riedukimin dhe forcimin e vetëdijes publike.

Ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Sekerinska theksoi se nëse nuk mund të realizojmë planveprimet paralelisht me ndryshimet e dukshme, ato do të mbeten një letër që të gjithë do ta harrojnë.

“Disa nga ndryshimet janë të shpejta, por disa ndryshime janë me të vërtetë shumë të ngadalta. Na duhen planveprime, por mund të bëjmë shumë më tepër sesa planveprime që do të përcaktojnë rrugën tonë në planin afatgjatë. Në mbrojtje, jo vetëm në Maqedoni, por në botë në përgjithësi, kur analizoni pjesëmarrjen e grave në tema të tilla si parandalimi i konfliktit, siguria do të shihni se gratë janë edhe më të padukshme, këtu shifrat janë edhe më të vogla”, tha Shekerinska.

Ajo shtoi se mungesa e grave në çështjet e sigurisë është rezultat i mungesës së përgjithshme në tryezën e vendimmarrjeve.

Ajo theksoi se në Ministrinë e Mbrojtjes pjesëmarrja e grave në strukturën e të punësuarve në Ministri ka qenë gjithmonë e lartë.

“Sidoqoftë, në kohën kur unë hyra si Ministre e Mbrojtjes situata ishte se në pozicionin drejtues sektori kishte vetëm një grua. Tani dhjetë gra drejtojnë departamente, dhe kjo në një situatë mjaft kufizuese, edhe nëse nuk kemi pasur punësime të reja në sektorin e mbrojtjes. Përkundrazi, numri i përgjithshëm i të punësuarve ka rënë si rezultat i reformave. Sidoqoftë, kjo tregon se ka vend për të ndikuar jo vetëm si ministre, por edhe si një person që dëshiron të nxjerrë në sipërfaqe kapacitetet e shtetit që zotëron dhe së dyti, që në parim ne duhet ta bëjmë sistemin fleksibël, në mënyrë që njerëz të rinj mund të kenë një shans”, tha Shekerinska.

Ministrja e Kulturës, Irena Stefoska theksoi se struktura menaxhuese në Ministrinë e Kulturës do të drejtohet nga gra, ku me gjashtë departamente në Ministri në të cilat nuk ka pasur drejtues, me ndryshime të brendshme, këto departamente do të drejtohen nga femra, të cilat kanë spikatur në në punën e tyre.

“Sikurse arsimi edhe kultura, shihet si fushë e grave dhe punë grash. Por kjo është më shumë në një nivel stereotipik, nga njëra anë, nga ana tjetër do të citoj vetëm disa të dhëna për të pasqyruar strukturën e menaxhimit në institucionet në Ministrinë e Kulturës, dhe nga ky këndvështrim, pavarësisht nga stereotipet dhe perceptimet e kulturës, numrat janë inkurajues. Në strukturat menaxhuese të institucioneve kulturore kombëtare, 48 për qind janë gra drejtoresha”, tha Stefoska.

Marija Ristevska, drejtoreshë e Qendrës për Hulumtim dhe Politikëbërje, tha se në këtë krizë ekonomike dhe shëndetësore, hendeku gjinor ka forcuar dhe theksuar dallimet, duke treguar që ndikimi i tij tek burrat dhe gratë është asimetrik.

Mënyra e trajtimit të krizës dhe proceset e digjitalizimit që kanë filluar, theksoi ajo, kërcënojnë të prekin gratë edhe më shumë sesa burrat, dhe kështu rrezikohet puna disadekadëshe veçanërisht në aspektin e fuqizimit ekonomik të grave.

“Qendra paralajmëroi vitin e kaluar se pa prezantuar një perspektivë gjinore mund të kemi një ndikim shkatërrues në barazinë gjinore në këtë krizë. Kjo tregohet nga raporti i fundit i Forumit Ekonomik Botëror, i cili tregoi në numër se hendeku gjinor është rritur për 135.6 vjet. Nëse në vitin 2020 na duheshin 99 vjet për të zvogëluar hendekun që ekziston midis burrave dhe grave me këtë ritëm të reformës, në 2021 pas vitit Kovid, ky hendek u rrit në 135.6 vjet, periudhë që ne kemi nevojë për të arritur barazinë midis meshkujve dhe femrave. Hendeku më i madh mbetet në jetën politike”, tha Ristevska.

Debati u organizua në kuadër të projektit të financuar nga BE “Përmes lenteve të grave: përmirësimi i politikave dhe nismave buxhetore, monitorimi i zbatimit të planeve lokale të veprimit për barazinë gjinore” dhe është ngjarja përfundimtare e fushatës që projekti e zhvilloi nga 8 marsi deri më 8 prill të vitit 2021 – Muaji i barazisë gjinore në vendimmarrje.

Postime të ngjashme

A po fundoset, BDI-ja me ekzekutivin aktual në krye me Artan Grubin ?

R Zh

Liberalët ballkanik për non-pejperin: Kriza e kovidit në rajon dhe BE tokë pjellore për ide të rrezikshme nacionaliste për rishikim të kufijve

R Zh

Carovska: Me ligjin e ri për tekstet shkollore arrijmë në vendet me arsim cilësor

R Zh

IRI: Antisemitizmi ka potencial të rritet në vend dhe rajon

R Zh

Kuvendi i Maqedonisë nesër mban seancën e 32-të

R Zh

Ministria e Kulturës: Shfrytëzuesit e projekteve nga Konkurset vjetore për vitin 2021 duhet të hapin llogari të veçantë të transaksionit

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...