Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Deputetët debatojnë për plotësimet e Ligjit për financimin e komunave

Shkup, 2 mars – Zhurnal.mk – Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut në kuadër të seancës së 21-të po debaton për Projektligjin për plotësim të Ligjit për financimin e njësive të vetëqeverisjes lokale, me procedurë të shkurtuar, e cila është pjesë e pakos së masave antikrizë, gjegjësisht qëllimi është që të sigurohen të ardhura të qëndrueshme dhe të lehtësohet funksionimi i komunave gjatë KOVID-19 për vitin 2021.

Me Propozim Ligjin për Ndryshime të Ligjit për financimin e njësive të vetëqeverisjes lokale shtohet një nen i ri I 9-të i cili përcakton shumën e të ardhurave nga tatimi mbi vlerën e shtuar të shpërndara në komuna për vitin 2021, i cili parashikon për vitin 2021, shumën e të ardhurave nga tatimi mbi vlerën e shtuar të sigurohet në shumën prej 4.5% të tatimit mesatar të vlerës së shtuar të mbledhur në tre vitet e fundit, në vend të 4.5% të tatimit mbi vlerën e shtuar të mbledhur në vitin e kaluar.

Lidija Petkovska nga VMRO-DPMNE-ja tha se me ndryshimet e ligjit, sipas përvojave të mëparshme, do të nënkuptojë borxhe të reja që më pas do të servisohen përsëri, sepse tani kryetarët e komunave që nuk kanë bërë asgjë do t’i përdorin ato për t’i kthyer ndërmarrjet publike në parti zyrat për punësim dhe plotësimin e administratës në vend të projekteve që do të përfitojnë qytetarët.

Replikoi Dime Velkov nga LSDM-ja i cili tha se kolegja deputete është pajtuar me zgjidhjen ligjore dhe tha se ishte mirë gjatë debatit të komisionit, me të cilin të gjitha qeveritë lokale në vend do të marrin mjete shtesë.

Bojan Stojanovski nga VMRO-DPMNE-ja tha se ai nuk pret që ndryshimet të japin rezultate, pasi paketat e masave ekonomike të Qeverisë nuk dhanë. Ai shtoi se çdo vit 34 milion euro derdhen në komuna mbi këtë bazë, dhe tani me këtë llogaritje të re do të hyjnë 36 ose vetëm dy milion euro më shumë. Kjo është, thotë ai, 20,000 euro për secilën nga 80 komunat dhe qytetin e Shkupit, por ai theksoi se nuk pret një shpërndarje të barabartë të atyre parave.

Zëvendësministri i Financave, Mite Kovaçevski replikoi se ky ligj është pjesë e pakos së masave antikrizë, sepse nëse marrim të hyrat nga viti 2020, të cilat zvogëlohen për shkak të krizës, duhet të nivelojmë, dmth. komunat për të marrë transferime nga TVSH-ja e cila do t’ju lejojë atyre të kryejnë funksionet e tyre themelore. Kjo është 0.054 përqind e asaj që do të merrnim nëse viti 2020 do të ishte normal.

Debati kuvendor do të vazhdojë pas pauzës

Postime të ngjashme

Analizë – Covid19 / Masat e reja mund të rëndojnë edhe më shumë ekonominë dhe papunësinë në vend!

R Zh

Hristijan Mickovski: Kemi dështuar të ballafaqohemi me krimin dhe korrupsionin

N E

Hoxha: Deri më 15 qershor do të paguhen gjitha subvencionet për bujqit

R Zh

Stevo Pendarovski: Ndryshim i kufijve të Ballkanit do ta destabilizojë rajonin

N E

Prokuroria do ta ankimojë vendimin për paraburgim e Dragi Rashkovskit

N E

Dragi Rashkovskit i caktohet arrest shtëpiak

N E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...