Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Deputetët mbështetën ndryshimet e ligjeve të punës dhe ato sociale për uljen e gjobave

Shkup, 4 shkurt – Komisioni parlamentar për Punë dhe Politikë Sociale sot në procedurë të shkurtuar në leximi të dytë mbështeti nëntë ligje në fushën e sferës sociale dhe të punës të cilat harmonizojnë zgjidhjet ekzistuese ligjore me ligjet kundërvajtës dhe ligjet e mbikëqyrjes së inspektimit.

“Nevoja për këto propozim -ligje lindi nga miratimi i Ligjit të ri për kundërvajtjet dhe mbikëqyrjes së inspektimit i cili është në fuqi që nga viti 2019. Gjëja më themelore është që të gjitha ligjet parashikojnë ulje për disa herë të gjobave për personin përgjegjës në personin juridik, personin zyrtar në institucion, punëdhënësin, personin fizik ose personin zyrtar”, tha Enver Husein, zëvendësministri i Punës dhe Politikës Sociale në shpjegimin e ligjet.

Gjithashtu, shtoi ai, mundësia për zgjidhje është dhënë në rast të konstatimit të kundërvajtjes nga ana e personit zyrtar, përkatësisht inspektori gjatë kontrollit të kryer.

Në seancë u mbështeten ndryshimet në Ligjin për përdorimin e gjuhës së shenjave, Ligjin për sigurimin e pensionit të detyrueshëm me financim kapital, Ligjin për sigurimin pensional vullnetar me financim kapital, Ligjin për mbrojtjen nga ngacmimet në punë, Ligjin për praktikën, Ligjin për vullnetarizmin, Ligji për pagimin e pensioneve dhe përfitimeve pensionale nga sigurimi i pensioneve me financim kapital, Ligji për punësimin e personave me aftësi të kufizuara, Ligji për punësimin e personave me aftësi të kufizuara dhe Ligjin për punësimin dhe sigurimet në rast të papunësisë.

Pjesa më e madhe e zgjidhjeve ligjore të propozuara u mbështetën pa diskutim paraprak, ndërsa vetëm ndryshimet në Ligjin për mbrojtjen nga ngacmimi në punë shkaktuan debat. Sidoqoftë, në diskutimin për këtë propozim-ligj, të paktën flitej për ndryshime, por ai u përdor si mundësi për të grindur me opozitën dhe qeverinë se kush po bënte mobing, për revanshizmin partiak dhe mosbesimin e qytetarëve ndaj institucioneve në zgjidhjen e rasteve të këtilla. Diskutimi u ndërpre nga kryetari i Komisionit i cili u bëri thirrje anëtarëve të kthehen në temë dhe nëse diskutojnë ta bëjnë këtë vetëm për ndryshimet dhe plotësimet që janë në rendin e ditës.(Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Deri në tre orë pritje në kufirin Serbi-Maqedoni! Mërgimtarët ankohen: Kjo është e tepërt

D V

Këto vendime solli kryesia qendrore e ASH-së

D V

Bexheti në mbështetje të vlerave kulturore e artistike

D V

Mersel Bilalli: Në duart e Besës është “çelësi i qeverisë”

D V

Ohri mbeti në listën e UNESCO-s, do të jetë nën mbikëqyrje të rreptë

D V

U harxhuan miliona, por shatërvanët në qendër të Shkupit nuk punojnë!

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...