Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Dështon takimi i komisionit historik RMV-Bullgari

Zhurnal Ads

Shkup, 4 dhjetor – Ka dështuar takimi dyditor i Komisionit të përbashkët Maqedoni e Veriut-Bullgari për çështjet historike. Shefi i ekipit bullgar të historianëve, Angel Dimitrov, tani është i befasuar nga fakti që kolegët maqedonas kanë refuzuar të nënshkruajnë procesverbale nga takimet e fundit, ku nocione të caktuara propozohet të shënohen me mbiemrin “maqedonas”.

“Për fat të keq vrojtimet tona tregojnë se paraqitja e këtij pozicioni të ri i kolegëve tanë është pjesë e një raporti politik, nga një bindje për diskreditim të Bullgarisë dhe të pozicioneve shtetërore, që ka filluar në Tetor të vitit të kaluar. Por kjo është çështje teknike. Në lidhje me thelbin e punës sonë, ky rezultat “zero” tregon  edhe diçka, pa ndërprerë flitet nga miqtë tanë në Republikën e Maqedonisë së Veriut edhe në nivel politik, edhe në media, se Komisioni ka konstatuar tri periudha në punën e tij për librat shkollorë dhe përmendet përveç historisë së vjetër, mesjetës, madje edhe periudha e hershme osmane këtu në Ballkan. Në fakt ne jemi shumë, shumë larg nga përfundimi i punës në lidhje me librat shkollorë.”

Shefi i ekipit maqedonas të historianëve, Dragi Gjeorgjiev, sqaroi se kundërshtimi i kolegëve bullgarë rreth mbiemrit “maqedonas” del nga interpretimi i ndryshëm i Marrëveshjes së Prespës.

“Problemi me mbiemrin “maqedonas” qëndron në faktin se nga Republika e Bullgarisë nuk pajtohen në raport me atë në çfarë konteksti ata mund të përdoren, ndërsa kur nuk duhet të përdoren, në pajtueshmëri me Marrëveshjen e Prespës. Ne nuk kontestojmë për atë që është e lidhur me shtetësinë, si komision i RMV-së, qeveri e RMV-së, se nuk mundet në procesverbalet të hyjë si qeveri maqedonase. Por kur bëhet fjalë për traditën kulturore maqedonase, historinë maqedonase, gjuhën maqedonase, popullin maqedonas, këtu kemi ndonjë keqkuptim.”

Pikërisht për këtë çështje në ditët që vinë historianët do të bisedojnë përsëri. Në raport me përmbajtjet që në afat sa më të shpejtë do të duhet të hyjnë në librat shkollorë të historisë për shkollat fillore në të dyja vendet, kontesti më i ri ka të bëjë me përmbajtjen për të cilën mendohej se është tashmë e tejkaluar, definicionet për shtetin mesjetar të Car Samoilit, për çka sipas Gjorgjiev pala bullgare refuzon multiperspektivë, përkatësisht interpretime të ndryshme, por insiston vetëm në interpretimin e saj për këtë pjesë të historisë. Kjo tregon se dallimet në mes historianëve bashkëveprojnë në dallimet në mes politikanëve, prej tejkalimit të të cilëve për momentin varet perspektiva evropiane e Maqedonisë së Veriut.

Zhurnal Ads
Zhurnal Ads

Postime të ngjashme

Shpallje për ndarje të bursave për fëmijë me aftësi të kufizuara

Z H

E Majta: PTHP dhe MPB të njoftojnë deri ku ka arritur hetimi për hakimin e KSHZ-së natën e zgjedhjeve

Z H

46 raste të reja, 526 të shëruar dhe 12 të vdekur nga Covid 19

T E

Disa OJQ kërkojnë të legalizohet përdorimi i marijuanës

E.E.

40 kadetët e rinj të Akademisë Ushtarake kanë dhënë betimin

admin

Familjarët kërkojnë të ndalohen keqpërdorimet me kufomat, 500 deri në 1.000 euro për një shërbim mortor

T E
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...