Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Despotovski: Përkundër pandemisë, kompanitë në zonat TIR kanë rezultate pozitive ekonomike

Shkup, 11 prill, Zhurnal.mk – Në tre muajt e parë të këtij viti, u nënshkruan marrëveshje me tre kompani të huaja me një shumë të përgjithshme prej 50 milion euro, ndërsa po zhvillohen negociata për 15 investime të tjera me vlerë prej 250 milion euro. MAGNA kanadeze që do të ndërtojë një fabrikë të re në ZZHTI Strugë është investimi i tretë i ri për këtë vit, dhe megjithëse për shkak të pandemisë përfaqësuesit e tyre shtynë mbërritjen, marrëveshja është nënshkruar, paralajmëroi drejtori i ZZHTI, Jovan Despotovski.

“Ajo që është e rëndësishme është që vetë rrjedha dhe realizimi i investimeve të mos varet nga akti i nënshkrimit. Unë nuk jam skllav i pikturës, është e rëndësishme për mua që gjërat të ndodhin”, tha Despotovski.

Ai theksoi se në pesë muajt e fundit kanë arritur të stimulojnë interesin në pesëmbëdhjetë kompani, disa nga investitorët aktualë, dhe disa janë të reja.

“Këto janë projekte investuese që peshojnë gjithsej rreth 250 milion euro dhe që parashikojnë krijimin e 5500 vendeve të tjera të punës. Ne jemi duke biseduar me këto kompani në këtë moment dhe mund të them se një pjesë e mirë e tyre tashmë janë në fazën në të cilën ne jemi duke përgatitur simulime të caktuara të asaj që kompania mund të presë si mbështetje nga shteti që është një hap para lidhjes së një kontrate . Dua të bëj gjithçka me sfidë, ambicie, por edhe me optimizëm bazuar në numrat realë. Unë jam një optimist i vërtetë dhe mund të them se ky vit do të jetë pozitiv”, deklaroi Despotovski mbrëmë në “Tema e ditës” në TV Sitel.

Despotovski theksoi se pandemia tregoi se përqendrimi në vetëm një sektor është rreziku, si në shembullin e industrisë së automobilave në vendin tonë, për shkak të së cilës ZZHTI ndryshon politikën e saj dhe hapet për tërheqjen e investimeve nga sektorë të tjerë. Ai theksoi se dy nga kompanitë për të cilat po flasim janë nga industria farmaceutike, e cila, siç tha ai, sjell më shumë vlerë të shtuar – më shumë fonde në buxhet dhe paga më të larta.

Përndryshe, në vitin 2020, përkundër pandemisë, kompanitë në zonat TIR kanë rezultate pozitive ekonomike, një numër të qëndrueshëm të të punësuarve dhe një rritje page prej 2 për qind, si dhe rritje të pagesës në buxhetin e shtetit, sipas analizës fillestare vjetore. Kompanitë paguan një total prej rreth 40 milion euro në buxhet në vitin 2020, që është 90 përqind më shumë se ndihma shtetërore e dhënë për të njëjtën periudhë.

“Në buxhetin e shtetit për vitin 2020, kanë mbetur 30 milion euro si një ndryshim midis asaj që është e të ardhurave dhe asaj që është paguar në të vërtetë. Këto janë më shumë para për pensionet, shëndetin publik, arsimin, infrastrukturën. Ne tashmë jemi duke punuar në mekanizma të veçantë për të inkurajuar investitorët të përdorin ndihmën sa më shpejt të jetë e mundur dhe të fillojnë të paguajnë më shumë para në buxhetin e shtetit. Mbështetja shtetërore e investitorëve është gjithashtu mbështetja e dhjetëra mijëra bashkëqytetarëve tanë në të gjithë vendin”, theksoi Despotovski.

Postime të ngjashme

ASH-AA: Përshëndesim vendimin e Pendarovskit, Ligji të kthehet në Kuvend dhe tu shërbejë qytetarëve

R Zh

Buçi: Kishim mosmarrëveshje me Qeverinë

R Zh

Zaevi: Micotakisi zhvilloi disa ide për të hequr bllokadën bullgare dhe për të ndihmuar në rrugën tonë drejt BE-së

R Zh

MPJ-ja e Bullgarisë: Jemi të hapur për dialog me Maqedoninë e Veriut, takim do të ketë kur të plotësohen kushtet e nevojshme

R Zh

Hoxha opozitës: Nëse votoni ndryshimet të hënën, paret u lëshohen duhanprodhuesive deri të premten

N E

Janë ndarë certifikatat e pjesëmarrësve në programin “Menaxher të rinj dhe lider biznesi”

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...