Agjencia Zhurnal.mk

Dhoma e avokatëve kërkon shtyerjen e seancave gjyqësore: Po rezikojmë sepse brenda ndërtesës kontaktojnë qindra persona

Shkup, 15 mars – Dhoma e avokatëve kërkon që të gjitha seancat gjyqësore të shtyhen, përveç procedurave urgjente lëndët me masa të përkohshme dhe çështjet e paraburgimit. Në një letër dërguar Qeverisë, Ministrisë së Drejtësisë, Gjykatës Supreme dhe Ministrisë së Shëndetësisë, avokatët kërkojnë vendosjen e masave paraprake dhe mbrojtjen ndaj koronavirusit në sistemin e drejtësisë.

“Dhoma e Avokatëve në vend ka rreth 5.000 anëtarë – avokatë, bashkëpunëtorë juridikë dhe nëpunës ligjor. Ata po lëvizin me një ritëm të madh çdo ditë duke bërë detyrat e tyre të punës. Gjatë punës së përditshme, një numër i madh seancash dëgjimore në raste të ndryshme janë caktuar para gjykatave, veçanërisht në gjykatat civile, që arrijnë në rreth 1.000 gjykime në ditë. Në veçanti, sipas të dhënave të publikuara vetëm në faqen në internet të Gjykatës Themelore të Shkupit, për periudhën 16.03.2020 nga ora 08.30 deri në 10.30 orë janë planifikuar 100 seanca dëgjimore. Kjo do të thotë se të paktën 500 persona (avokatë, gjyqtarë, nëpunës gjyqësor, palë ndërgjyqëse, palë, dëshmitarë dhe të tjerë) qarkullojnë në Gjykatën Civile të Shkupit vetëm për periudhën e caktuar prej 2 orë. Duke parë sa më sipër, është e qartë se mijëra gjyqe po mbahen gjatë gjithë ditës në territorin e shtetit, ku marrin pjesë mijëra persona në kontakt të ngushtë”, thuhet në letër.

Dhoma e avokatëve thotë se situata është pothuajse e njëjtë në gjykatat penale, sepse ka raste me më shumë të pandehur dhe më shumë dëshmitarë atje. Zakonisht, për nga natyra e gjyqeve, ato zgjasin më shumë. Një problem i veçantë, sipas tyre, janë kontaktet me të arrestuarit, veçanërisht kur sjellin të paraburgosurit dhe kontaktin e tyre me pjesëmarrësit e tjerë në procedurat penale.

“Kjo situatë çon në një rrezik të lartë që koronavirusi është përhapur në institucionet e burgjeve, të cilat ne i konsiderojmë një rrezik të madh, veçanërisht pasi ata që vuajnë dënimet me burg në institucionin penitenciar nuk kanë trajtim adekuat mjekësor për këtë lloj sëmundjeje”, thuhet në letër.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...