Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Dita botërore për ngritje të vetëdijes për rritjen te fëmijët

Zhurnal Ads

Shkup, 20 shtator – Shoqata e prindërve të fëmijëve me sëmundje endokrinologjike “Rast” sot për të shtatën herë me rradhë do t’i bashkangjitet nismës globale për shënim të Ditës botërore për ngritje të vetëdijes për rritjen te fëmijët.

“Në vend për momentin ka rreth 100-110 fëmijë me çrregullime të rritjes të cilët shërohen me hormon për rritje. Këtë Ditë Botërore sërish e përkushtojmë në atë grup të vogël fëmijësh të cilët ende presin ta marrin të drejtën e shërimit. E drejtë e cila u është garantuar me ligj, ndërsa asnjëherë nuk e marrin për shkak të diagnozës së mëvonshme dhe kohës së kaluar gjatë në listën për pritje për shkak të së cilës arrijnë deri në moshën kur më nuk mund të shërohen sepse rritja e tyre ka përfunduar. Pikërisht për këtë arsye Shoqata ka ngritur proces para Avokatit të popullit”, citojnë nga Shoqata “Rast”.

Përvoja botërore, shtojnë, flet se fëmijët me çrregullime në rritje përballen me problem shumë serioz i cili përbëhet në diagnozën e vonshme dhe trajtimin jo në kohë.

Problemi, siç potencojnë nga Shoqata, është në atë që fëmijët shumë vonë janë dërguar te specialisti pediatër endokrinolog për analizë më detajore dhe të saktë. Brenga për gjatësinë zakonisht ndodh kur fëmijët tashmë janë në moshë më të madhe, në klasat më të larta të arsimit fillor dhe kur gjatësia është shumë e rëndësishme në lidhje me pamjet e tërësishme fizike. Kur fëmija do të shkojë te pediatri – endokrinolog dhe endokrinologu për të rritur, diagnoza pa vështirësi vendoset, por tashmë është shumë vonë. Për një pjesë të madhe të çrregullimeve të rritjes për shërim është vonë sepse fëmija është në fund të rritjes ose tashmë e ka përfunduar rritjen e tij”, thonë nga Shoqata.

Shoqata përmes fushatave të shumta dhe aktivitete arrin pozitivisht të veprojë në kufirin e vendosjes së diagnozës të rritjes së çrregulluar të ndryshohet që në moshën e hershme, diçka që, me vite nuk arrijnë ta bëjnë në shoqatë.

“Ne i gjetëm fëmijët në kohë, por nuk mund t’u ndihmojmë të marrin mundësi për t’u shëruar”, shtojnë nga Shoqata.

Prej atje dërgojnë porosi deri te autoritetet shëndetësore se të gjithë fëmijët janë të barabartë dhe nuk guxon të bëhet kurrfatë dallimi midis tyre.

Ata kërkojnë nga Qeveria dhe institucionet shëndetësore të bëhet regjistër nacional i pacientëve me çrregullime në rritje, terapi për të gjithë fëmijët të cilët kanë nevojë për shërim, gjetje të sistemit i cili nuk do të varet nga furnizimi i tenderit, sikur në të gjitha vendet, e drejta e zgjedhjes së pacientit për rezultate më të mira dhe integrim të këtyre fëmijëve në të gjitha fushat dhe fazat e sistemit edukativ.

Zhurnal Ads
Zhurnal Ads

Postime të ngjashme

Kufijtë me Greqinë mbeten të mbyllura deri më 8 nëntor

admin

Moti sot me diell, temperatura deri në 31 gradë Celsius

E.E.

Emërimi i drejtorëve të rinjë, reagon Komiteti Helsinkut: Nuk kanë përvojën e duhur

Z H

Si u ndalua nga policia teksa xhironte emisionin, Marin Mema

T E

VMRO, ASH dhe AA kërkojnë formim të komisionit të ri kundër Covid 19

admin

Nikollovski: Duhet të vazhdojmë me reforma të fuqishme në pjesën e luftës kundër korrupsionit

admin
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...