Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Dita e Evropës 9 Maji edhe sivjet shënohet në kohë të pandemisë, por me shumë aktivitete onlajn

Shkup, 9 maj – Dita e Evropës 9 maj festohet për të dytin vit radhazi në kohë të pandemisë së Kovid-19. Për shkak të kufizimeve, dyert për festimin e Ditës së Evropës nuk do të hapen as këtë vit në Bruksel, por do të ketë aktivitete të shumta në internet, duke përfshirë debate në internet me ambasadorët e Bashkimit Evropian.

Dita e Evropës në vend sot do të shënohet me aktivitete të shumta, duke përfshirë Kuizin e diturisë, Marsh në Vodno, panel diskutim …

Shefi i Delegacionit të Bashkimit Evropian në Maqedoninë e Veriut, Ambasadori Dejvid Gir dhe Zëvendëskryeministri për Çështjet Evropiane, Nikola Dimitrov, do të vizitojnë zyrën e Eko Post, shfrytëzues i projektit BEpërRezistencë.

Siç është paralajmëruar, Ambasadori Gir do të ketë fjalim, do të ndahen çmime “Evropian i vitit” dhe do të mbahet debat midis nxënësve të shkollave të mesme nga rajoni dhe ambasadorëve të BE në Ballkanin Perëndimor në faqet e Fejsbukut të Delegacionit të BE dhe Jurop haus.

Lëvizja evropiane në Republikën e Maqedonisë së Veriut (LERMV) me rastin e Ditës së Evropës – 9 maj sot organizon një kuiz njohurish për Bashkimin Evropian, në të cilin do të marrin pjesë 16 studentë nga universitetet në të gjithë vendin. Kuizi përbëhet nga 30 pyetje të përgjithshme në lidhje me Bashkimin Evropian, vendet anëtare, si dhe procesin e pranimit të vendit tonë në Union.

“Në kuiz, njohuritë dhe shpejtësia janë të rëndësishme, sepse përgjigja më e shpejtë e saktë merr pikë. Isshtë e lejuar të mendosh për secilën pyetje për një maksimum prej një minute. Në fund të lojës, tre garuesit më të mirë me më shumë pikë do të marrin çmime në të holla. Fondi total i çmimeve është 350 euro”, kumtoi LERMV i cili vepron brenda Lëvizjes Evropiane Ndërkombëtare me seli në Bruksel.

Lëvizja Evropiane organizon sot Marshin tradicional në Vodno. Fillimi i marshimit është planifikuar tradicionalisht para Shtëpisë Evropiane në 9 me një pjesë të shkurtër ceremoniale kur përfaqësuesit e Lëvizjes Evropiane dhe Delegacionit të BE do të shkëmbejnë flamujt e Maqedonisë dhe BE, dhe një grup alpinistësh dhe qytetarë të tjerë të interesuar, si dhe anëtarët e Lëvizjes Evropiane. ata do të shpërblehen me flamuj të vegjël të BE dhe MK.

Flamujt do të barten në majë të Vodnos. Në Vodno të Mesme, pjesëmarrësve do t’u jepet ujë dhe briosh, por këtë vit fasulet tradicionale të alpinizmit do të lihen jashtë.

Qendra për hulumtime dhe analiza evropiane Europrospera, me rastin e 9 majit – Ditës së Evropës, do të organizojë një panel diskutimi me temë “Njëzet vjet pas nënshkrimit të Marrëveshjes Kornizë: Republika e Maqedonisë së Veriut dhe rruga për në Bashkimin Evropian”. Paneli do të ndiqet nga Artan Grubi – Zëvendës Kryeministër i Parë dhe Ministër i Sistemit Politik dhe Marrëdhënieve Ndër-Komunitare, Xhabir Deralla – kryetar i Shoqatës së Qytetarëve CIVIL – Qendra për Liri Shkup dhe Xhelal Hoxhiq – Zëvendës Drejtor i Agjencisë për realizimin e të drejtave të komuniteteve (ARDK).

Me rastin e Ditës së Evropës, Shoqata e Qytetarëve Eco Logic, tradicionalisht këtë vit organizon ngjarje “Vello Rodeo” që mbahen në kuadër të aktiviteteve të rregullta të programit “Vello shkolla”.

Ngjarjet “Vello rodeo” do të fillojnë sot në orën 11 tek Guacka në Parkun e Qytetit në Shkup, vazhdojnë nesër në Vratnica dhe pasnesër në Çeshinovo Obleshevo.

“Velo Rodeo” është një koncept i organizimit të ngjarjeve në natyrë, të cilat synojnë të promovojnë çiklizmin, me një theks në përmirësimin e aftësive ekzistuese dhe marrjen e aftësive të reja tek fëmijët e moshave të ndryshme.

Gjatë të gjitha ngjarjeve, do të ketë një ekspozitë të vizatimeve të marra që ishin pjesë e konkurseve artistike të shpallura në 2019 dhe 2020.

Dita e Evropës – 9 Maji, është vendosur si ditë e kujtimit të deklaratës së ministrit të jashtëm francez Robert Shuman në vitin 1950, që konsiderohet si hapi i parë zyrtar në krijimin e BE-së. Atëherë Shumani e prezantoi propozimin për krijimin e Evropës së organizuar, si opsion për mirëmbajtjen e paqes në kontinentin Evropian. Propozimi i njohur si “Deklarata e Shumanit” konsiderohet si fillim i formimit të asaj që sot paraqet Bashkimi Evropian.

Deklarata ka qenë propozim për armiqtë e mëparshëm, Francën dhe Gjermaninë, të themelojnë një organizatë që bashkërisht do të menaxhojë me industritë e tyre të thëngjillit dhe çelikut, në mënyrë që lufta në Evropë të mos përsëritet asnjëherë.
Fillimisht, aktivitetet kishin të bëjnë me krijimin e tregut të përbashkët për thëngjill dhe për hekur të vendeve themeluese – Gjermani, Francë, Belgjikë, Itali, Luksemburg dhe Holandë. Sot BE-në e përbëjnë 27 vende anëtare, pasi që Britania e Madhe pas të a.q. Bregzit doli edhe zyrtarisht nga Bashkimi më 1 shkurt të këtij viti.

Sivjet Dita e Evropës në mbarë botën do të kremtohet onlajn përmes aktiviteteve të ndryshme në mënyrë që t’u shprehet respekt për solidaritetin shumë evropianëve të cilët ndihmojnë në luftën kundër krizës së koronës.

Postime të ngjashme

BP: Vala e tretë e Covid ndikoi negativisht në rimëkëmbjen ekonomike

Zekirija Haxhiu

Pasaportat me afat të skaduar do të vlejnë deri më 31 dhjetor

Zekirija Haxhiu

BE-ja vendosë Maqedoninë e Veriut në listën e vendeve të sigurta për rrugëtim

Zekirija Haxhiu

Osmani mund tu jep fund protestave të VMRO-së, por Bullgarinë askush nuk e bind të heqë veton

Bekim Laçi

Bonuse për policët që kanë punuar jashtë orarit të punës

Zekirija Haxhiu

Sot përfundon thirrja për vauçerë prej 12000 denarëve, kanë arritur 2600 aplikime

Zekirija Haxhiu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...