Agjencia Zhurnal.mk
Editorial Maqedoni Rekomanduar TOP LAJM

Editorial: BDI të deklarohet kundër legalizimit të marihuanës, ajo është drogë që e shkatërron shoqërinë!

Zhurnal Ads

Editorial nga Agjencia e lajmeve Zhurnal.mk

Shkup, 25 nëntor –Zhurnal.mk – Maqedonia e Veriut dëshiron që legalizojë marihuanën. Në opinion dolën informacionet se Qeveria dëshiron që nëpërmjet legalizimit të marihuanës të jetë target i turistëve të huaj, sidomos atyre nga Evropa, të cilët do të konsumonin këtë drogë për qefet e tyre. Kryetari i BDI-së nuk kishte një përgjigje të prerë nëse partia e tij do ta përkrahë këtë nismë apo jo. Por, pa votat e BDI-së dhe të partive tjera kjo iniciativë nuk do të mudn të kalojë në Kuvend.

Marihuana është drogë!

Sipas Abuzimit të Substancave dhe Administrimit të Shërbimeve të Shëndetit Mendor, në vitin 2010, më shumë se 360,000 njerëz u pranuan në trajtim për varësi, me marihuanë duke u renditur si droga primare që po abuzonin. Kjo është, ata hynë në rehabilitim për shkak të marihuanës dhe efektet e saj në trupat dhe mendjet e tyre. Njëzet e tetë për qind e atyre pranimeve ose 103,000 njerëz ishin në mes të dymbëdhjetë dhe shtatëmbëdhjetë vjec. Dyzet e tre për qind ishin nën 21 vjeç. Në 2016 u vlerësua se nga 7.4 milionë njerëz që ishin të varur nga droga ilegale, varësia më e zakonshme ishte për marihuanën me 4 milion individë 12 vjeç ose më të rritur të varur nga kjo substancë.

Sipas Raportit Botëror të Drogës 2013, rreth 1 në 15 të moshuar të shkollave të mesme është një përdorues i përditshëm ose afër përditshme i kanabisit. Për prindërit që dikur kishin tymosur marihuanën “në fundjavë ose në mbrëmje”, ata mund të kuptojnë se çfarë nxënësi i shkollës së mesme Pirja e duhanit do të thotë për aftësinë e tij për të bërë shkollën ose për të qenë një fëmijë në shkollë.

Raporti Kanabisi dhe Rreziqet Shëndetësore vëren se efektet e tërheqjes mund të shkaktohen nga përdorimi i një doze normale të marihuanës (një deri në dy nyje të kualitetit të mirë në ditë) për vetëm njëmbëdhjetë deri në njëzet ditë. Vazhdimi i pirjes pavarësisht nga vështirësitë reale të jetës.

Ndoshta një masë më e mirë e varësisë është nëse personi përjeton dëm nga përdorimi i këtij droge, por është aq i detyruar ta përdorë atë dhe dëshirat për të janë aq të forta sa ai vazhdon gjithsesi.

Sipas Institutit Kombëtar për abuzimin e drogës, abuzimi i rëndë i marihuanës lidhet me problemet ose efektet e mëposhtme:

Përkeqësohet shëndeti mendor dhe fizik

Problemet e marrëdhënieve

Mundësia më e madhe për braktisjen e shkollës ose braktisja e qëllimeve

Nivelet e ulëta dhe suksesi i zvogëluar akademik

Mungesa e rritur nga shkolla ose nga puna

Më shumë kërkesa për kompensim të punëtorëve

Më pak sukses në karrierë krahasuar me kolegët.

Një përdorues i varur nga kanabisi do të vazhdojë të përdorë drogën pavarësisht efekteve si këto. Është e zakonshme për një perdorues të rëndë që të ndalojë të kujdeset për dëmin dhe të fokusohet vetëm në qëndrimin me gurë. Kjo është ajo që quhet “varësia”. Ai zbatohet po aq shumë sa për marihuanën, sa për të plasur ose për të bërë pilula ose dhimbje.

BDI të deklarohet kundër kësaj iniciative!

Nga qeveria kanë ardhur në kontstaim se në Strugë dhe në Ohër do të lejohet të merret marihuana, sepse kjo është kërkesë e turistëve. Holanda, e kryesisht Amsterdami janë qendrat kryesore ku marihuana lejohet të konsumohet dhe në këtë mënyrë dëfrehen të rinjtë dhe të gjithë vartësit tjerë.

Një vendim i tillë do të ishte hapi shkatërrimtar për shoqërinë tonë. Marihuana është drogë dhe këtë e kanë dëshmuar shumë institucione të ndryshme, prandaj BDI duhet të dalë me vendim të prerë që është kundër kësaj iniciative. Nëse legalizohet kjo bimë narkotike, atëherë kjo nënkupton fillimin e shkatërrimit të plotë të shoqërisë në përgjithësi, por edhe të shqiptarëve në veçanti.

Zhurnal Ads
Zhurnal Ads

Postime të ngjashme

Shifra alarmante/247 të infektuar, 15 të vdekur dhe 321 të shëruar

admin

Dramë pas mesnate, ikën nga policia dhe u përplasën në një shtyllë elektrike

T E

Shkup/ 179 gjoba për shoferë të pakujdesshëm në komunikacion

Z H

Opozita shqiptare: Gjendja e Shtëpisë së Alfabetit është dëshmia më e mirë e keqqeverisjes së BDI-së

E.E.

Zgjedhjet lokale, në tetor të vitit të ardhshëm

T E

Teuta Arifi: Kujtimi për prof.Iljaz Mazllamin do të mbetet i paharruar

T E
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...