Agjencia Zhurnal.mk
Editorial TOP LAJM

EDITORIAL/Për ca funksionarë “gjithçka është e ligjshme”!

Nga Zhurnal.mk

Shkup, 29 janar – Maqedonia e Veriut renditet në pozitën më të keqe deri më tani sa i përket indeksit të korrupsionit që e ka publikuar “Transparency International” duke rënë për pesë vende më poshtë, ose duke u renditur aktualisht në vendin e 111-së, së bashku me BeH, Panamanë dhe Mongolinë.

Ky është historikisht rezultati më i keq i indeksit, pasi Maqedonia e Veriut më së keqi ka qenë në vendin 107. Edhe pse pikët e indeksit janë njësoj, 35 pikë, sikur vitin e kaluar, sërish kjo tregon se nuk është bërë absolutisht asnjë përparim. Indeksi në pesë vitet e fundit shkonte nga 37 në 35, i cili e renditi atë nga vendi i 90-të në vendin e sotëm 111-të. Kjo do të thotë që vendi nuk po tregon aspak përparim në luftën kundër korrupsionit. Ky hulumtim tregon drejtpërdrejt se ne nuk kemi trajtuar si duhet korrupsionin në gjyqësor dhe se reforma e premtuar e gjyqësorit nuk është zbatuar. Nga vendet në Ballkanin Perëndimor, përpara Maqedonisë së Veriut janë Sllovenia (vendi i 35-të), Greqia (e 59-ta), Kroacia (63-të), Mali i Zi (67-të), Bullgaria (69-të), Serbia (94-të), Shqipëria dhe Kosova (104-të). Në nivel global, Zelanda e Re dhe Danimarka perceptohen si më pak të korruptuara, të ndjekur nga Finlanda, Zvicra, Singapori dhe Suedia. Vendet më të korruptuara në botë janë Somalia dhe Sudani i Jugut, Siria, Jemeni dhe Venecuela.

Qeveria nuk e pranon se është rritur krrupsioni

Qeveria ka thënë se ishte e vendosur për të ndryshuar imazhin dhe perceptimin e luftës kundër korrupsionit, i cili është një nga përparësitë kryesore të saja. Lufta kundër krimit dhe korrupsionit, sipas qeverisë, kërkon një prokurori të pavarur dhe gjyqësor të pavarur. Qeveria, siç thuhet në deklaratë, ka siguruar të gjitha kushtet për reformën në drejtësi dhe një rezultat pritet me të drejtë dhe kushdo që ka shkelur ligjin të mbajë përgjegjësi.

” Pavarësisht nga fakti që zvogëlimi i perceptimit të korrupsionit është një proces më i ngadaltë sesa zvogëlimi aktual, ne sigurojmë që perceptimi i qytetarëve do të ndryshojë, me çdo vendim të gjykatës pasues, me secilën fazë tjetër të spastrimit që ka filluar dhe e cila tregon rezultate të dukshme. Qeveria dhe qytetarët janë në të njëjtën krah kur bëhet fjalë për të luftuar korrupsionin”, thekson qeveria.

Opozita – Korrupsioni rritet çdoherë kur LSDM është në qeveri

“Mitet bien me konfirmimin në skenën ndërkombëtare… Korrupsioni në Maqedoninë e Veriut rritet sa herë që LSDM është në pushtet. Kurrë nuk kemi qenë më poshtë se indeksi për korrupsion i vitit 2020”, ka reaguar në FB, deputeti i opozitës, Ilija Dimovski.

Korrupsioni është pengesa më e madhe në rrugën drejt BE-së

Raporti i keq i “Transparency International” paralajmërua javën e kaluar nga ambasadori holandez në vend, Dirk Jan Kopp, i cili i dërgoi një mesazh qeverisë së Maqedonisë së Veriut se Bullgaria nuk është pengesa më e madhe në rrugën drejt BE-së, por korrupsioni.

“Korrupsioni është gjendje mendore e të gjithë shoqërisë, nga korrupsioni në prokurimin publik, kronika dhe nepotizmi në nivelin më të lartë, te kryetarët e bashkive, gjykatësit, te njerëzit që janë të gatshëm të paguajnë ryshfet, ata që mbajnë një shishe uiski kur ata shkoni te mjeku dhe ata që u sjellin dhurata mësuesve të fëmijëve të tyre në muajin mars. Korrupsioni ekzistues gjithashtu çon në nevojën për të arritur një ekuilibër politik në çdo emërim në zyrë qeveritare. Për shembull, është për të ardhur keq që edhe drejtorët e parqeve kombëtare janë të emëruar politikisht. Bindja ime e fortë është që njerëzit nuk duhet të punësohen për hir të ekuilibrit politik, por në bazë të meritës, llogaridhënies dhe profesionalizmit”, tha Ambasadori i Mbretërisë së Holandës, Dirk Jan Kop.

Shteti nuk i dëgjon rekomandimet e anti-korrupsionit

Komisioni Anti-korrupsion është një organ i pavarur që duhet të kontrollojë qeverinë në fushën e korrupsionit dhe konfliktit të interesit. Sidoqoftë, praktika e deritanishme ka treguar se shumë nga rekomandimet dhe vendimet e Komisionit nuk respektohen nga qeveria qendrore.

Komisioni Kundër Korrupsionit reagoi ndaj klientelizmit në emërimin e drejtorëve dhe anëtarëve të bordeve drejtuese dhe mbikëqyrëse në institucionet shtetërore, por qeveria nuk i pranoi rekomandimet. Komisioni mbetet i izoluar nga institucionet e tjera, të tilla si DAP, Kadastri, Policia Financiare, me bazat e të cilave duhet të lidhet në mënyrë që të jetë më efikas në hetimet e saja.

Rekomandimet e “Transparency International”

Për të zvogëluar korrupsionin dhe për të trajtuar më mirë krizat e ardhshme, “Transparency International” rekomandon të gjitha qeveritë:

1. Forconi institucionet e mbikëqyrjes dhe siguroni që burimet të alokohen për ata që kanë më shumë nevojë për ato. Institucionet kundër korrupsionit dhe mbikëqyrjes duhet të kenë burime pavarësi të mjaftueshme në punën e tyre.

2. Siguroni procedura të hapura dhe transparente të kontraktimit për të parandaluar pandershmërinë, konfliktin e interesit dhe për të siguruar çmime të drejta.

3. Mbroni demokracinë dhe promovoni krijimin e hapësirës qytetare për të nxitur llogaridhënien e qeverive.

4. Të publikojë të dhëna të rëndësishme dhe të sigurojë qasje në informacionin publik në mënyrë që publiku të ketë qasje të lehtë dhe me kohë në informacione të rëndësishme.

Asnjë hap serioz për të përmirësuar korrupsionin!

Qeveria e Maqedonisë së Veriut ka caktuar një zëvendës kryeministër i cili është i ngarkuar me luftën kundër korrupsionit dhe krimit,  gjë që e ka ngritur këtë çështje midis përparësive që do të adresohen në mandatin e ri. Në Planin e Veprimit 21, Qeveria njoftoi se do të krijohet një Qendër për thirrje telefonike ku mund të bëhet raportimi i korrupsionit dhe monitorimin e procedurave në institucione.

Por, nga ana tjetër, për më shumë se një vit nuk arrin të miratohet Strategjia Kombëtare për Luftën kundër Korrupsionit dhe Parandalimin e Konfliktit të Interesave. Për një vend që pretendon se lufta kundër korrupsionit është në krye të prioriteteve të saja, ky është një fakt që nuk shkon në favor të qëllimeve të deklaruara.

Emërimi i një zëvendëskryeministri për korrupsion nuk mund të zgjidhë luftën kundër korrupsionit menjëherë. Fillimisht duhet vullnetipolitik, shteti, ministritë që të veprojnë sipas rekomandimeve dhe të bëjnë ndryshime në ligjet përkatëse për të kapërcyer dobësitë sistematike . Është thelbësore që të mos lejohenqë shumë veprime korruptive të ndodhin nën moton “gjithçka është e ligjshme”. Duhet një luftë gjithëpërfshirëse, e gjithë shoqëria duhet të vendosë një herë e përgjithmonë se duhet t’i  japim fund korrupsionit! (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Edi Rama i gatshëm të presë Maqedoninë e Veriut për në konferencën e parë me BE

R Zh

“ZHBLLOKOHET KUVENDI” / Gjatë javës pritet vazhdimi i ndonjë prej seancave të mbetura plenare

R Zh

Pandov për Zhurnal: Qëndrimet e Georgievskit janë qëndrime të Qeverisë, në politikë nuk ka rastësi

Z H

Bishevac: Kërkesat bullgare janë absolutisht të papranueshme dhe joevropiane

R Zh

Ajdari për Zhurnal: Planifikojmë protesta të tjera por kërkojmë mbështetje nga partitë politike

Z H

Zaev parapëlqen që përsëri Shilegov të kandidojë për kryetar të Shkupit

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...