Agjencia Zhurnal.mk

Editorial: Popullit i duhet optimizëm dhe jo sondazhe që tmerrojnë lexuesin!

Editorial nga Agjencia e lajmeve “Zhurnal.mk”

Shkup, 30 mars – Në kohën kur virusi COVID19 vazhdon të marrë jetë njerëzish dhe popullata është ngujuar në shtëpi si pasojë e orës policore nga shteti, kompani të ndryshme për interesa të veta po ia fusin edhe më shumë frikën në palcë qytetarëve. Në sondazhet që u publikuan së fundmi, nuk merret aspak në konsideratë pasojat që do të lërë ky virus qoftë në sistemin e shëndetësisë, qoftë në atë të ekonomisë apo edhe në vetë jetën sociale dhe përshëndetjet e njerëzve.

Çfarë thotë sondazhi i bërë në kohë të krizës!

Më shumë se 40 përqind e qytetarëve presin të infektohen me koronavirus, sipas sondazhit të fundit të opinionit të realizuar nga Instituti për Kërkime Politike për emisionin “Detektor”. Sondazhi tregon se 24.1 përqind e qytetarëve të anketuar mendojnë se nuk kanë gjasa të infektohen, 21 përqind ka të ngjarë të infektohen, dhe 12.1 përqind janë të sigurt se nuk do të infektohen.

Një përqindje më e madhe, ose 37.9 përqind, besojnë se gjendja e koronavirusit do të përkeqësohet në javët e ardhshme, dhe 31.6 përqind presin përmirësim.

Më shumë se 60 përqind mendojnë se mjekët diagnostikojnë dhe trajtojnë siç duhet pacientët, ndërsa 14.3 përqind janë të bindur ndryshe. Më e lartë është përqindja e atyre që mendojnë se kujdesi shëndetësor ka burime të mjaftueshme për t’u marrë me krizën, me 42.8 përqind ndajnë këtë mendim dhe 34.2 përqind mendojnë të kundërtën.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce gjithashtu ka një mbështetje të lartë. Sondazhi zbuloi se 82 përqind janë të kënaqur me punën e tyre në trajtimin e krizës koronavirus, ndërsa 11 përqind nuk janë të kënaqur.

Mbi 90 përqind e atyre të anketuarve mbështesin masat për të ndaluar tubimet publike, mbylljen e ambienteve të hotelierisë, shkollat ​​dhe aeroportet dhe mbylljen e kufijve. 90 përqind mbështesin shtyerjen e zgjedhjeve dhe 87 përqind dënojnë ata që nuk respektojnë masat e izolimit dhe ndalimet nga një qytet në tjetrin. Mbështetja më e vogël mes masave është ora policore, por prapëseprapë 74.8 përqind e qytetarëve mbështesin këtë masë.

Qytetarët në përgjithësi janë të kënaqur me informacionin në lidhje me situatën e krizës që marrin nga media. Prej tyre 21.2 përqind thonë se janë të kënaqur pjesërisht dhe 7.5 përqind janë të pakënaqur me mënyrën se si raportojnë media.

Gjysma e të anketuarve thanë se qytetarët përgjithësisht i përmbahen rekomandimit për larje të shpeshtë të duarve, me mbi një të tretën ose 35.6 përqind përgjithësisht i përmbahen rekomandimit për të mos u larguar nga shtëpia nëse nuk ndjehen mirë.

34.9 përqind e qytetarëve besojnë se rekomandimet për të shmangur kontaktin fizik respektohen, dhe gati një e treta e të anketuarve thonë se rekomandimi nuk është që të largoheni nga shtëpia në mënyrë të panevojshme. Rreth 29 përqind thonë se qytetarët përgjithësisht u përmbahen rekomandimeve për të veshur maska ​​dhe doreza jashtë shtëpisë. Sidoqoftë, 39.2 përqind besojnë se qytetarët nuk i respektojnë rekomandimet për blerje të përgjegjshme.

Shumica e qytetarëve, ose 28.7 përqind, besojnë se virusi korona do të ndalojë përhapjen brenda një deri në tre muaj. Më optimistët janë 25.1% e të anketuarve që thonë se virusi do të ndalojë përhapjen për një javë në një muaj. 12.2 përqind e parashikojnë përfundimin e krizës midis tre dhe gjashtë muaj.

Sondazhet e tilla e rrisin presionin psikik te qytetarët

Nëse analizohen të dhënat e publikuara nga sondazhi i lartpërmendur, del se 40 për qind e qytetarëve janë në depresion të thellë dhe ata nuk besojnë se kjo sëmundje do të shërohet shpejtë. Kjo formë e të informuarit e rrit edhe më shumë presionin e vazhdueshëm që po e bëjnë mediat, me ose pa vetëdije të popullata, duke e dëshpëruar atë deri në nivelin se paska ardhur fundi i botës!

Përveç frikës së gjendjes shëndetësore, shumica e qytetarëve bien në depresion dhe kanë frikë nga kriza ekonomike që po shkakton virusi, e ku me të drejtë qytetarët ankohen se do ta kenë shumë të vështirë rimëkëmbjen ekonomike pas viteve të shumta të investuara.

Shqetësim shumë i madh është edhe frika nga kolapsi i mundshëm i sistemit shëndetësor, pasi nëse thua se do të infektohen 40% e qytetarëve, kjo do të thotë se nuk do të ketë as shtretër, as mjekë, as ilaçe të mjaftueshme për të shëruar gjithë këto njerëz.

Gjithashtu presion i madh krijohet te njerëzit duke i frikësuar se ka mungesë të ushqimit, ilaçeve dhe mallrave të tjera, ndërsa një pjesë e madhe e tyre frikësohen se do të humbin vendin e tyre të punës.

Prandaj, nëse tendenca është që popullata të frikësohet e të qëndrojnë në shtëpi në një kohë kur duhet të qëndrojnë në shtëpi, ka forma të tjera me të cilat duhet të inkurajohen qytetarët që të rrinë nëpër shtëpitë e tyre, por jo edhe me sondazhe të tilla.

Të pyesësh njerëzit në telefon në momentin kur ata janë të ngujuar brenda, sigurish se nuk do të marrësh rezultate shumë pozitive, prandaj nuk është koha dhe vendi për të bërë sondazhe që më shumë ngjallin frikë se sa optimizëm.

Këtij populli i duhet optimizëm në këto ditë të vështira, prandaj qeveria duhet të gjejë rrugë institucionale që të ndërpresë këto forma të sondazheve!

Edhe mediat duhet që më shumë të japin shpresë tek qytetarët se sa të ngjallin panik e tmerr. Nuk është jeta vetëm e zezë, por ka laramani ngjyrash që e zbukurojnë atë. 

Andaj nevojitet më shumë shpresë, e më pak besim të sondazhe të tilla!

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

R ZH

Lajmet e fundit

Loading...