Ekonomi

Ekonomia e tretë më e madhe në botë zotohet për ndryshimin klimaterik: “Bëhemi karbon-neutral brenda 2050-ës”

Zhurnal Ads

Kryeministri i Japonisë, Yoshihide Suga, ka thënë se vendi do të bëhet karbon-neutral deri në 2050, duke paralajmëruar një qasje më të guximshme për të trajtuar emergjencën e klimës nga ekonomia e tretë më e madhe në botë.

Përgjigja ndaj ndryshimeve klimatike nuk është më një pengesë për rritjen ekonomike,” tha Suga të hënën në fjalimin e tij të parë politik në parlament që nga marrja e detyrës.

“Ne duhet të ndryshojmë mendimin tonë në pikëpamjen se marrja e masave pohuese kundër ndryshimit të klimës do të çojë në ndryshime në strukturën industriale dhe ekonominë që do të sjellë rritje.”

Japonia ishte vënë nën presion për të forcuar angazhimet e saj klimatike pasi fillimisht tha se do të arrinte një ulje prej 80% të emetimeve deri në vitin 2050 e ndjekur nga neutraliteti i karbonit “sa më shpejt të jetë e mundur” në gjysmën e dytë të shekullit.

Zhvendosja e politikës e sjell Japoninë në përputhje me Bashkimin Evropian, i cili i vuri vetes një objektiv të ngjashëm vitin e kaluar, ndërsa Kina kohët e fundit njoftoi se do të zhvillojë ekonominë karbon-neutrale deri në 2060.

Dyshimet mbeten në lidhje me aftësinë e Japonisë për të arritur këtë qëllim duke pasur parasysh mbështetjen e saj të madhe në qymyr dhe lëndë djegëse të tjera fosile dhe kundërshtimin e publikut për rritjen e pjesës bërthamore të përzierjes së energjisë gati 10 vjet pas shkrirjes së trefishtë në termocentralin bërthamor Fukushima Daiichi.

Plani aktual i energjisë i Japonisë, i vendosur në 2018, kërkon që 22-24% e energjisë së saj të vijë nga burimet e rinovueshme, 20-22% nga energjia bërthamore dhe 56% nga lëndët djegëse fosile.

Postime të ngjashme

“Standard & Poor’s” e konfirmoi rejtingun kreditor të vendit BB, me pikëpamje pozitive

T E

Selami: IPARD me finansim të ri për ‘Eko Shar’, mbi 40 punësime të reja

Z H

Është vazhduar afati për zgjedhjen e ofertuesit për projektim dhe ndërtim të stacionit për ujërave fekale

Z H
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...