Fadil Zendeli në Forumi u organizua nga Parlamenti i Hungarisë dhe kongresmenit nga SHBA-ja, Robert Pitinger

Budapest, 14 shtator – Nënkryetari i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, prof.Fadil Zendeli, mori pjesë në Konferencën a Forumit parlamentar për inteligjencë dhe siguri që u mbajt me 6 shtator të këtij viti në Budapest.

 

Forumi u organizua nga Parlamenti i Hungarisë dhe kongresmenit nga SHBA-ja, Robert Pitinger.

Në këtë Konferencë morën pjesë 250 pjesmarrës nga 50 vende të botës si dhe përfaqësues të institucioneve ndërkombëtare.

Konferencën e hapi Laslo Kover, kryetari i Parlamentit të Hungarisë, ndërsa paraqitje rasti patën edhe Robert Pitinxher, kryesues i Forumit parlamentar për inteligjencë dhe siguri dhe Mark Dillard, ushtrues detyre në Ambasadën e SHBA-ve në Budapest.

Puna e Konferencës qe e ndarë në tetë panele: Rreziku nga kriptovalutat dhe sfidat për rregullimin e tyre; Praktikat më të mira për përmirësimin e bashkëpunimit ndërparlamentar; Vlerësimi i rrezikut nga përdorimi i armëve biologjike; Tregtia me njerëz dhe finansimi i jashtëligjshëm; Keqpërodrimi i ekspanzionit global ekonomik; përdorimi i dyfishtë i inteligjencës artificiale dhe softuer për integritet finansiar dhe tregtia e jashtëligjshme dhe pastime i parave.

Në diskutimin e tij në suazat e panelit për bashkëpinimin parlamentar, nënkryetari Zendeli u përqëndrua në nevojën për zhvillim serioz të bashkëpunimit regjional mes organeve ligjlëvënëse në rajonin e Evropës juglindore, duke potencuar se Republika e Maqedonisë së Veriut është e përfshirë në të gjitha instituciinet relevante ndrkombëtare dhe në inicijativat rajonale.

Bashkëpinimi i ndërsjellë, vazhdoi nënkryteari, duhet të shikohet si kontribut ndaj paqes dhe sigurisë së qëndrueshme dhe prioriteteve të agjendës rajonale. Ai, poashtu, e theksoi kontributin e Republikës së Maqedonisë së Veriut që ka dhënë në misionet ISAF, Liri për Irakun, Mbështetje vendimtare si dhe në misionet ALTEA, UNIFIL dhe KFOR – mission i pare si antare e NATOS.

Në fund të Forumit u adoptua Deklarata e Forumit te Budapestes, që reflektonte prezantimet dhe panel diskutimet nga ana e parlamentarëve dhe ekspertëve nga tërë bota, me sfidat, me të cilat ballafaqohen ne ceshtjet e sigurise.

Related posts

Not enough census takers, vaccination not mandatory for them

Z H

Ekskluzive/ Vullnet Murseli kandidat i ASH-AA për Tetovën

D V

Prokuroria mund ta thirr Grubin në bisedë pse hyri te spitali modular, ai pyet pse nuk erdhën edhe Sela dhe Taravari?!

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com