Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Federata e Mjekëve Shqiptare me letër të hapur, kërkesë drejtuar Komisionit Evropian

Duke pasur parasysh situatën aktuale të pagave, të pamjaftueshme në lidhje me koston e jetesës dhe në lidhje me të ardhurat të homologëve të tyre nga vendet fqinje ose Bashkimi Evropian, kerkojme qe paga e një mjeku që sapo ka mbaruar studimet duhet të arrijë 1,500 euro neto, ndërsa paga e një mjeku specialist duhet të jetë 2000-2,500 euro neto.

Kërkesë drejtuar Komisionit evropian, shtetit shqiptare ne Shqipëri, Kosove, Shtetit te Mal e Zi e Maqedonisë se Veriut si dhe delegacioneve te komisionit evropiane në këto vende.

Federata e mjekeve shqiptare ka krijuar nje grup pune me një grup mjekesh qe te cilet kane kontribuar vullnetarisht prej vitit 2007 përkatësisht nga kryetarja e federatës Dr.Elona Meta Haubrich Interniste Gjermani ,Dr.Viola Shano Tranfuziologe Shqipëri, Jehona Krasniqi Mjeke e përgjithshme Kosove, Ilda Fouquet Dentiste Hollande, Joana Seiti Kardiologe Shqipëri, Majlinda Tafa Mjeke e përgjithshme SHBA, Arjana Zerja Mjeke e përgjithshme Shqipëri, cilët morën iniciativën te përgatisin një letër te hapur për të përmirësuar sistemin shëndetësor dhe kushtet e punës dhe të jetesës së mjekëve shqiptarë në Shqipëri, Maqedoninë e Veriut, Malin e Zi dhe Kosova.

Sistemet e kujdesit shëndetësor në këto vende kanë ende shumë për të përmirësuar. Sipas një studimi të kryer në fund të vitit 2018 në Shqipëri (burimi: Së bashku për Shoqatën LIfe, por në bazë të të dhënave në dispozicion të Federatës sonë, situata është e ngjashme në çdo diasporë), mjekët ndihen të mbingarkuar, të nënvlerësuar, të stresuar dhe shumica është i përgatitur të largohet menjëherë nga vendi nëse i jepet një mundësi e tillë. Rezulton se shkaqet janë kryesisht ekonomike dhe profesionale, ndërsa arsyet sociale dhe familjare zënë një vend të dytë. Mungesa e investimeve në infrastrukturën shëndetësore, mundësitë e kufizuara profesionale dhe akademike, si dhe kushtet më të mira të punës jashtë vendit, janë ndër arsyet e largimit të mjekëve. Ne dëshirojmë ta ndajmë këtë zhgënjim me ju dhe t’ju paralajmërojmë për pamjaftueshmërinë në drejtim të njohjes dhe mbështetjes për ekipet e kujdesit në Shqipëri, Kosovë .Maqedonine e Verit dhe ne Mal te Zi

Federata e mjekeve shqiptare kërkon te jepet mbështetja e plotë dhe të inkurajohen objektet e kujdesit shëndetësor që të përgjigjen në një mënyrë të menjëhershme dhe jo-burokratike. Duke pasur parasysh situatën aktuale të pagave, të pamjaftueshme në lidhje me koston e jetesës dhe në lidhje me të ardhurat të homologëve të tyre nga vendet fqinje ose Bashkimi Evropian, kerkojme qe paga e një mjeku që sapo ka mbaruar studimet duhet të arrijë 1,500 euro neto, ndërsa paga e një mjeku specialist duhet të jetë 2000-2,500 euro neto.

Gjithashtu, për mjekët që punojnë në provinca larg vendbanimit, institucionet publike duhet të mbulojnë kostot e transportit, si dhe shpenzimet e akomodimit në rast se kthimi i mjekut në shtëpinë e tij gjatë ditës është i pamundur për shkak të distanca.

Ju lutemi merrni parasysh çekuilibrin midis kostos së jetesës (burimi Numbeo) dhe pagës p.sh. i një mjeku të përgjithshëm 500 € / muaj

Familja me katër anëtarë: kostot e vlerësuara mujore, qiraja e përjashtuar: 1,499.08 €
-Kostoja e vlerësuar mujore për një person të vetëm, Përjashtuar qiranë: 424.88 €
Sidoqoftë, rritja e pagave dhe mbulimi i shpenzimeve të tjera të nevojshme, përfshirë situatën tatimore me njohjen e pacientëve, e bën punën e mjekëve të dobishme dhe do të ndalonte praktikat e korrupsionit.

Postime të ngjashme

ESHS: Të rrejshme janë informacionet lidhur me aplikacionin për vetë regjistrim nga diaspora

Z H

Kuvendi po shqyrton disa ligje, votimi është caktuar për më 9 mars

Z H

Afat edhe pesë vite për legalizim të ndërtimeve të egra

Z H

721 raste të reja me Covid, vdesin 9 pacientë

Z H

“Procedura për zgjedhje të kandidatëve për kryetarë të komunave niset nga anketa”

Z H

Besimi: Interesi për eurobondin 2,3 herë më i madh, që tregon se jemi tërheqës për investuesit

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...