Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

FRA kërkon informim të menjëhershëm të nxënësve në lidhje me provimet e maturës dhe afat shtesë

Shkup, 10 shkurt – Forumi Rinor për Arsim (FRA) ka shprehur shqetësim në lidhje me procesin e zhvillimit të maturës shtetërore gjatë pandemisë dhe u ka dërguar thirrje të gjitha shkollave për të organizuar klasa për informimin dhe përgatitjen e nxënësve për provimet e maturës. Sipas FRA-s, kërkohet periudhë shtesë për maturën shtetërore gjatë muajit korrik – fillimisht destinuar për nxënësit të cilët u penguan të merrnin provimin në qershor.

“Si organizatë, ne besojmë se matura është një segment i rëndësishëm për përfundimin e arsimit të mesëm dhe si i tillë duhet të zbatohet me cilësi dhe e menduar mirë. Kjo do të thotë që ju duhet të zgjidhni me kujdes mënyrën se si do të veproni dhe të bëni përpjekje për ta kryer këtë test pa probleme në kushtet dhe rrethanat e shkaktuara nga virusi KOVID-19 dhe pandemia globale. Prioriteti kryesor duhet të jetë shëndeti, siguria dhe informacioni për të gjithë të përfshirë në procesin e përgatitjes dhe testimit: nxënësve, stafit mësimor dhe administrativ, stafit teknik, si dhe vëzhguesve”, kumtuan nga FRA, përcjell Zhurnal.mk

Sipas organizatës, faktor serioz që ndikon në ankthin dhe stresin tek maturantët është ndjenja se ka mungesë të mbështetjes nga stafi mësimor në përgatitjen e provimeve të maturës, por edhe qasja e të gjithë informacionit të nevojshëm për marrjen e provimeve të maturës. .

Nxënësve, siç theksuan në kumtesë, u mungon informacioni për programin e shkurtuar në përmbajtjen e nevojshme për mësimin dhe përgatitjen e provimit të maturës. Aktualisht, në të gjitha shkollat ​​përgatitja për maturën nuk ka filluar dhe ka mungesë të mbështetjes nga stafi mësimor.

Prandaj, FRA apelon që të gjitha shkollat ​​të organizojnë klasa për informacion dhe përgatitje për provimet e maturës dhe të caktojnë profesorë që do të jenë kontakte për informacion në lidhje me maturën shtetërore dhe të cilët do të jenë në dispozicion të nxënësve në lidhje me paqartësitë, pyetjet, shqetësimet dhe mangësitë e tyre në njohuri dhe përgatitja e materialit për provimet e maturës.

“Institucionet kompetente janë të detyruara të sigurojnë qasje të barabartë për të gjithë nxënësit gjatë provimit të maturës dhe të mos vendosin në një pozitë të pafavorshme nxënësit që do të ishin në izolim dhe nuk mund të merrnin provimin e maturës për shkak të KOVID-19”, thuhet në kumtesë.

Sipas FRA-së, kufizimi i provimeve të maturës në dy afate provimi, siç është praktikuar deri më tani, ka të meta sepse parandalon provimin për nxënësit që janë të sëmurë, ose në izolim për shkak të kontaktit me një pacient të infektuar me KOVID-19. Nëse kjo ndodh, sipas tyre, ata do të duhet të japin provimin në periudhën e gushtit, gjë që ul ndjeshëm shanset e tyre për të aplikuar dhe regjistruar në fakultet. Për këto arsye, institucionet kompetente propozojnë që të sigurohet datë tjetër shtesë për marrjen e provimit të maturës, gjatë muajit korrik, e cila fillimisht do të synohet për nxënësit që u penguan të marrin pjesë në provim në qershor.

“Forumi Rinor për Arsim do të vazhdojë të vëzhgojë procesin e dhënies së provimit të maturës në mënyrë që të sigurojë informacion të plotë dhe kushte të përshtatshme për maturantët për t’u përgatitur për maturën shtetërore”, theksohet në kumtesë e FRA-s. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Thyhen disa drunj në stadiumin e Tetovës, kërkohen autorët

Z H

Xhaferi-Gërvalla Shvarc: Intensifikim i politikave dhe marrdhënieve ekonomike Maqedoni – Kosovë

Z H

Pendarovski nuk do t’i nënshkruajë ndryshimet në Kodin Zgjedhor

Z H

Ambasadori çek Toman vizitoi Ministrinë e Bujqësisë

Z H

Zaev: Parlamenti ta mbështesë reformën e administratës

Z H

17 të shëruar dhe 74 raste të reja me Covid, vdesin dy pacientë

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...