Agjencia Zhurnal.mk
Kuriozitete

Gjaku i zogjve funksionon si sistem ngrohjeje në dimër

Studiuesit në Universitetin Lund në Suedi kanë zbuluar se gjaku i zogjve prodhon më shumë nxehtësi në dimër, kur është më ftohtë, sesa në vjeshtë. Studimi është botuar në FASEB Journal.

Sekreti qëndron në fabrikat e energjisë së qelizave, mitokondria. Gjitarët nuk kanë mitokondri në qelizat e tyre të kuqe të gjakut, por zogjtë kanë, dhe sipas ekipit hulumtues nga Lund dhe Glasgow kjo do të thotë që gjaku mund të funksionojë si një sistem ngrohjeje qendrore kur është i ftohtë.

“Në dimër, mitokondria duket se ka përparësi në prodhimin e më shumë nxehtësisë në vend të më shumë energjisë. Gjaku bëhet një lloj radiatori që ata mund të kthehen kur të bëhet më ftohtë”, ka thënë Andreas Nord, studiues në ekologjinë evolucionare në Universitetin Lund i cili drejtoi studimin .

Deri më tani, perceptimi i zakonshëm ka qenë që zogjtë ngrohen duke u dridhur me muskujt e tyre të mëdhenj gjoksor dhe duke ngritur pendët. Dihet më pak për proceset e tjera të rregullimit të nxehtësisë brenda zogjve.

Për të hetuar funksionin e mitokondrisë, studiuesit ekzaminuan gjoksin, qymyrgurin në dy raste të ndryshme: në fillim të vjeshtës dhe në fund të dimrit. Studiuesit morën mostra gjaku nga zogjtë dhe izoluan qelizat e kuqe të gjakut. Duke përdorur një të ashtuquajtur respirometër qelizor, një instrument shumë i ndjeshëm që mund të masë sa oksigjen konsumon mitokondria, studiuesit ishin në gjendje të llogaritnin sa nga konsumi i oksigjenit ishte shpenzuar për prodhimin e energjisë dhe sa ishte shpenzuar për krijimin e nxehtësisë. Në fund, ata gjithashtu matën sasinë e mitokondrisë në secilën mostër gjaku.

Rezultatet tregojnë se mostrat e gjakut të marra në dimër përmbajnë më shumë mitokondri dhe se mitokondria punoi më shumë. Sidoqoftë, puna nuk ishte për të prodhuar më shumë energji, diçka që studiuesit kishin supozuar pasi zogjtë kanë një metabolizëm shumë më të lartë në dimër.

Studiuesit tani do të hetojnë nëse moti i ftohtë është shpjegimi i plotë për gjakun e zogjve që prodhon më shumë nxehtësi në dimër. Ndër të tjera, ata do të studiojnë nëse ushqimi që zogjtë hanë në dimër ndikon në mitokondria.

Postime të ngjashme

Arkeologët zbulojnë varrimin më të vjetër të njeriut në Afrikë

S.B.

Presidenti i Irlandës po mbante një fjalim, vihet në siklet nga qeni i tij

S.B.

Kur durimi shpërblehet: Jo çdo herë madhësia dhe forca përcakton fituesin mes qenve

S.B.

Pasagjeri në aeroplan la një portofol me 45 mijë dollarë

S.B.

Përpiqet të dhurojë show me motoçikletë, ish-gjyqtari i futbollit turk shkakton incident në emisionin sportiv

S.B.

Nuk është vepër arti, por është një rrugë e ‘arnuar’ në Kroaci

S.B.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...