Gjermania ka një kompjuter kuantik, Merkel e quan atë një “mrekulli”

IBM tani po përdor një kompjuter kuantik Q System One së bashku me Fraunhofer në Gjermani.

 

Potenciali i kompjuterëve kuantikë për shkencë dhe biznes është shumë i madh. Tani korporata amerikane IBM, një nga liderët në këtë fushë, ka vendosur të parin nga këto sisteme në Evropë. Sistemi tepër kompleks u prezantua të martën në selinë gjermane të kompanisë IT në Ehningen dhe do të përdoret nën ombrellën e Fraunhofer-Gesellschaft për të hulumtuar më tej teknologjinë dhe skenarët e aplikimit.

Merkel i përshkruan kompjuterat si një mrekulli të teknologjisë

Sipas IBM, sistemi me 27 qubit është “kompjuteri më i fuqishëm kuantik i Evropës në një kontekst industrial”. Kancelaria gjermane Angela Merkel (CDU) e përshkroi superkompjuterin si një “mrekulli të teknologjisë” në një mesazh video. Gjermania renditet në mesin e liderëve botërorë në kërkimin e teknologjisë kuantike. Tani qëllimi është që të përdoren rezultatet e hulumtimit “sa më shpejt të jetë e mundur” për aplikimet ekonomike. Sistemi në Ehningen mund të ndihmojë me vendosmëri këtu, transmeton Telegrafi.

Me kompjuterët kuantikë, kërkimi dhe industria po i përgjigjen faktit se zhvillimi i mëparshëm i zakonshëm i kompjuterëve me performancë të lartë po arrin kufijtë e tij fizikë. Kompjuterët kuantikë teorikisht mund të jenë shumë herë më të fuqishëm se kompjuterat konvencionalë, kështu që ata mund të kryejnë detyra më komplekse sesa sistemet konvencionale në një kohë më të shkurtër.

Presidenti i Fraunhofer-Gesellschaft, Reimund Neugebauer, tha se kompjuterët kuantikë, si një shtyllë e rëndësishme e arkitekturës së ardhshme të kompjuterëve, do të kishin një ndikim vendimtar në zgjidhjen e problemeve komplekse. Nëse Gjermania dëshiron të vazhdojë të jetë një nga nxitësit e inovacionit, duhet të ndërtohet një ekspertizë e lidhur me përdoruesit – me fjalë të tjera: Duhet të gjenden zgjidhje që avancojnë kompanitë gjermane dhe evropiane në konkurrencën ndërkombëtare me SHBA-në dhe Kinën.

Teknologjia sapo ka filluar, por ka shumë potencial

Merkel e bëri të qartë se kjo teknologji sapo kishte filluar, por që ajo tashmë po tregonte potencial “të madh” për inovacion. Superkompjuterët ultra të shpejtë, së bashku me inteligjencën artificiale, mund të krijojnë rritje të performancës për më shumë vlerë të shtuar në periudhën afatmesme. Kancelaria përmendi teknologjinë mjekësore dhe hulumtimin e logjistikës dhe materialeve si shembuj të dukshëm të aplikimit.

Ekspertët gjithashtu shohin mundësinë e përdorimit të kompjuterëve kuantikë për të stabilizuar infrastrukturat kritike të sigurisë, për shembull, për të zhvilluar algoritme më të mirë për prodhimin industrial dhe për të modeluar më mirë bateritë dhe qelizat e karburantit. Kryeministri i Baden-Württemberg Winfried Kretschmann (Të Gjelbrit) tha se teknologjitë kuantike janë “çelësi i së ardhmes”. 

Related posts

Tpaktën 5 persona të vdekur në Turqi si pasojë e përmbytjeve

N E

Joe Biden: Jemi më afër se kurrë të shpallim pavarësinë nga virusi

N E

Merkeli për dozë të dytë mori një vaksinë tjetër, jo AstraZeneca-n

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More