Agjencia Zhurnal.mk
Shqipëri

Gjykata Europiane Audituese zbret në Shqipëri, do të monitorojë masat e BE-së për reformën në drejtësi

Gjykata Evropiane e Auditimit aktualisht po kryen një auditim për të vlerësuar se sa efektive kanë qenë masat e BE-së për të mbështetur sundimin e ligjit në Ballkanin Perëndimor. Auditimi po mbulon të katër vendet kandidate (Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Serbia) dhe dy vendet e mundshme kandidate (Bosnja dhe Hercegovina dhe Kosova) në Ballkanin Perëndimor, thuhet në njoftimin për shtyp.

“Sundimi i ligjit është një parakusht i panegociueshëm për anëtarësimin në BE. Megjithatë, vendet e Ballkanit Perëndimor janë ende duke u ballafaquar me çështje në lidhje me korrupsionin dhe si funksionojnë institucionet e tyre publike, të cilat pengojnë pranimin e tyre në BE”, tha Juhan Parts, Anëtar i Gjykatës Evropiane të Auditorëve.

Njoftimi shton se auditimi i tyre do të shqyrtojë nëse BE ndihmon vërtet Ballkanin Perëndimor të arrijë përparim në këto fusha, në mënyrë që ata së shpejti të jenë në rrugën e tyre për t’u bashkuar me Bashkimin.

Gjykata Evropiane e Auditimit deklaroi në reagimin e saj se qëllimi i auditimit, i cili sapo ka filluar, është të përcaktojë se sa efektive kanë qenë këto masa në forcimin e sundimit të ligjit në Ballkanin Perëndimor.

Auditimi është planifikuar të përfundojë deri në fund të vitit 2021.

Është shtuar se sundimi i ligjit është një vlerë themelore evropiane dhe për t’u bashkuar me BE, vendet kandidate duhet të demonstrojnë aftësinë e tyre për të marrë përsipër detyrimet e anëtarësimit në BE, siç përcaktohet në 1993 kriteret e Kopenhagenit.

“Sundimi i ligjit është një nga vlerat themelore mbi të cilën është themeluar BE. Promovimi i shtetit të së drejtës është një pjesë kryesore e agjendës së BE-së në marrëdhëniet e saj me vendet jo anëtare të BE-së dhe është një kusht i domosdoshëm që vendet duhet të përmbushin para se të anëtarësohen në Bashkim”, thuhet në një njoftim për shtyp.

U konkludua se mbështetja e BE-së për sundimin e ligjit në vendet e zgjerimit sigurohet kryesisht përmes dialogut politik dhe politik.

Gjykata Europiane e Auditimit: Do fokusohemi te pavarësia dhe efikasiteti i sistetmit të drejtësisë

Në lidhje me këtë çshtje gazeta “Shekulli” kontaktoi me pjestarë të kësaj gjykata, e cila vuri në dukje rëndësëin e këtij kontrolli apo auditimi. Sipas tyre, në qendër të vëmendjes do të jetë reforma në drejtësi dhe veprimet e institucioneve anti-korrupsion.

Reagimi i plotë për “Shekulli”-n

Auditimi që kemi filluar fokusohet kryesisht në fushën e gjyqësorit (pavarësia, paanësia, llogaridhënia si dhe efikasiteti dhe aksesi në drejtësi), në veprimet dhe institucionet anti-korrupsion (aspektet parandaluese dhe hetimore, lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar) dhe liria e mediave, edhe liria e shprehjes.

Raporti i auditimit nuk përfshin një analizë dhe raportim të hollësishëm dhe të detajuar të sundimit të ligjit për secilin prej vendeve të audituara, por do të paraqesë një përmbledhje të trendit të sundimit të ligjit në rajonin e Ballkanit Perëndimor globalisht. Ai do të vlerësojë ndikimin e ndihmës së BE-së në këtë fushë dhe sa efektive kanë qenë masat e BE-së për të mbështetur sundimin e ligjit në Ballkanin Perëndimor.

Puna jonë e auditimit përfshin, ndër të tjera, intervista me përfituesit e BE-së, organe profesionale, shoqëri civile dhe media, donatorë të BE-së dhe ndërkombëtarë që punojnë në fushën e sundimit të ligjit.

Postime të ngjashme

“902 mijë zgjedhës me karta apo pasaporta të skaduara”/ KQZ: Të infektuarit aktiv me COVID mund të mbeten pa votuar

S.B.

‘Rinovoni kartat e identitetit’, apeli i Metës: Verifikoni ku e keni qendrën e votimit

S.B.

Gjyqtarja që i hapi dyert e qelive të dënuarve të rrezikshëm, ILD rendit shkeljet dhe kërkon shkarkimin: Vendimet i mori me dashje direkte dhe vullnet të plotë të saj

S.B.

Nuk ka ndryshim të masave! Ora policore mbetet në fuqi, nga 20:00 deri në 06:00! Universitetet vijojnë online

S.B.

Komiteti Teknik: Mutacionet e koronavirusit kanë mbërritur në Shqipëri

S.B.

Mblidhet komiteti i ekspertëve, Drejtoresha e ISHP: 79% e rasteve në dy javët e fundit të moshave nga 24-54 vjeç. Apel për qytetarët të…

S.B.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...