Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Gjykata evropiane e revizorëve e shqyrton mbështetjen e BE-së për qeverisje të së drejtës në vendet e Ballkanit Perëndimor

Luksemburg, 5 janar – Gjykata Evropiane e revizorëve këto ditë e vlerëson efektivitetin e masave të BE-së për mbështetje të qeverisjes  të së drejtës,  kërkesë për inkuadrim, në vendet e Ballkanit Perëndimor. Kontrolli bëhet në katër vendet kandidate për anëtarësim në BE – Maqedoninë e Veriut, Shqipëri, Mal të Zi dhe Serbi, dhe dy vendet kandidate potenciale – Bosnja e Hercegovinë dhe Kosovë.

Qëllimi i revizionit, i cili sapo filloi, është të vërtetojë  se sa efektive ishin masat për përforcim të qeverisjes të së drejtës në Ballkanin Perëndimor. Veçanërisht,  revizorët shqyrtojnë nëse  mbështetja e BE-së për qeverisje të së drejtës është disenjuar  në mënyrë adekuate,  a është shfrytëzuar mirë  për zgjidhje të çështjeve të identifikuara të rëndësishme dhe nëse ka rezultuar me  përmirësime  konkrete të qëndrueshme, në pajtim me standardet e BE-së.

Siç citohet në kumtesën e Gjykatës, qeverisja e së drejtës është vlerë fundamentale evropiane. Edhe pse BE-ja nuk ka  definicion formal, nën këtë  në përgjithësi  nënkuptohen gjashtë parimet: barazi para ligjit,  siguri juridike, ndarje e pushtetit,  gjykata të pavarura dhe të paanshme, procedura ligjore demokratike dhe transparente dhe  revizion efektiv gjyqësor. Përforcimi i qeverisjes të së drejtës është i lidhur në mënyrë thelbësore me luftën kundër korrupsionit. Kjo është gjithashtu kusht i rëndësishëm  për zhvillimin ekonomik.

Në kumtesë citohet se  që të bashkangjiten në BE, kandidatët duhet t’i demonstrojnë  kapacitetet e tyre për pranim të obligimeve që i imponon anëtarësimi në BE, që është parashikuar  me kriteret e Kopenhagës prej vitit 1993. I pari nga këto kritere është i lidhur me  ekzistimin e  institucioneve të zhvilluara dhe stabile që do ta garantojnë  demokracinë, qeverisjen e së drejtës, të drejtat e njeriut, respektimin dhe mbrojtjen e bashkësive etnike. Shpejtësia e negociatave inkuadruese në masë të madhe varet nga përparimi i arritur në këtë fushë.

“Qeverisja e së drejtës është parakusht për të cilin  nuk mund të negociohet për anëtarësim në BE. Megjithatë, vendet e Ballkanit Perëndimor ende përballen me  çështje  në lidhje me korrupsionin dhe funksionimin e institucioneve të tyre,  të cilat e pengojnë inkuadrimin e tyre në BE”, tha Juhan Parts, anëtar i Gjykatës Evropiane për revizorë  përgjegjës për revizionin.

Sipas Parts, revizioni do të shqyrtojë nëse BE-ja me të vërtetë u ndihmon  vendeve të arrijnë  përparim në këto fusha,  ashtu që  shumë shpejtë do të jenë  në rrugë  në inkuadrohen në Union.

Marrëdhëniet e BE-së me vendet e Ballkanit Perëndimor zhvillohen në suaza të “procesit të njohur të stabilizimit dhe asocimit”. Mbështetja për  qeverisjen e së drejtës kryesisht  zhvillohet përmes dialogut politik, si dhe  ndihmës  financiare dhe teknike që të ndihmohet  në zbatimin e reformave të nevojshme. Për periudhën e viteve 2014-2020, BE-ja  ka ndarë rreth 700 milion euro për Ballkanin Peërndimor në mbështetjen e qeverisjes të së drejtës dhe të drejtat fundamentale, që paraqet 16 për qind nga ndihma bilaterale e BE-së për këto vende.

Postime të ngjashme

Petrovska: Nuk ka mbikëqyrje mbi punën e sistemit për përgjim

T E

Qeveria: Nuk ka kërkesë nga Bullgaria që komuniteti etnik bullgar të përfshihet në Kushtetutë

T E

Filipçe: E ndjekim situatën, javën e ardhshme do të vendosim se a nevojiten masa resteriktive shtesë

T E

Komisioni për mbrojtje dhe siguri debaton mbi Ligjin për shtetësi, ja qëndrimet

T E

Deputeti Rexhepi takon kreun e Sarajit, Bexhetin: Diskutohet ndërtimi i urës në Llokë

T E

PE kërkon që Shkupi dhe Tirana të fillojnë negociatat, vazhdimin e luftës kundër korrupsionit dhe reformat

T E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...