Agjencia Zhurnal.mk

Gjysma e grave pa gjinekolog, mjekët nga spitalet do të ofrojnë edhe shërbime të gjinekologëve amë

Shkup, 9 maj – Në shumë rajone, sidomos në zonat rurale, gratë nuk kanë një gjinekolog amë, megjithëse numri i mjekëve në krahasim me numrin e banorëve është në përputhje me Bashkimin Evropian, tha Elizabeta Bozhinovska, drejtore e programit joqeveritar HERA, në panelin e diskutimit mbi gjinekologji dhe obstetrikë të këtij viti në Festivalin e Kulturës Feministe “E drejta e gruas”. Ajo tha se dy vitet e fundit është reduktuar vdekshmëria e foshnjave, por se ajo është ende e lartë në raport me mesataren e BE, e cila tregon cilësinë e jetës në vend.

Sipas saj, problemi më i madh është se gjysma e gjinekologëve janë në moshën 50-60 vjeç dhe nëse nuk merren masa, vendi mund të përballet me një problem serioz dhe numri i vogël i akushereve është shqetësues.

“Është mirë që ligji i ri për ndërprerjen e shtatzënisë u miratua, por sistemi duhet të vazhdojë të promovohet. Ka rajone ku nuk ka fare gjinekologë, si Demir Kapija, Krusheva dhe Demir Hisar. Ka masa afatshkurtra dhe afatgjata, se si mund të përdoren mjekët e familjes dhe gjinekologët nga spitalet për të kapërcyer këtë problem. Gjithashtu, duhet të merremi me pagesën e paligjshme të pjesëmarrjes nga një pjesë e gjinekologëve, gjë që është veçanërisht problematike për gratë nga grupet e cenueshme”, tha Bozhinovska.

Mungesa e gjinekologëve aty ku mungojnë së shpejti do të zgjidhet me atë se nga Fondi i Sigurimeve Shëndetësore, mjekët spitalor do të fuqizohen të jenë edhe mjekë amë, duke shkuar në qendrat shëndetësore nëpërmjet një sistemi rotacioni dhe do të japin shërbime shëndetësore, tha ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...