Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Grupi i BEI-së rrit financimin për Ballkanin Perëndimor

  • Në vitin 2020, BEI-ja rriti investimet e saj në rajon me gati 50%, duke e çuar shumën e angazhimeve financiare në 873 milion euro
  • Lilyana Pavlova, zëvendës-presidentja e BEI-së për Ballkanin Perëndimor, nënvizoi kontributin thelbësor të BEI-së për zhvillimin social dhe ekonomik në vitin 2020, duke hedhur hapat për investime të mëtejshme në planin ekonomik dhe të investimeve të KE-së

BEI-ja ka mobilizuar tashmë mbi 1 miliard euro financime në kuadër të përgjigjes së Team Europe të BE-së ndaj Covid në rajon

Grupi i Bankës Evropiane të Investimeve (BEI) njoftoi se ka investuar 873 milion euro në Ballkanin Perëndimor në vitin 2020, duke e rritur financimin e saj në rajon me 50 për qind në krahasim me vitin 2019. Ajo ka ofruar mbështetje të gjerë për rimëkëmbja nga COVID-19 brenda nismës së Team Europe të BE-së për të ndihmuar sektorët më të prekur.

Në përputhje me fokusin e BE-së për lidhshmërinë, pjesa më e madhe e investimeve  me një vlerë prej 531 milionë janë ndarë për ndërtimin dhe modernizimin e infrastrukturës së transportit në rajon, së bashku me grantin prej 12 milion eurosh në kuadër të Kornizës së Investimeve në Ballkanin Perëndimor për Korridorin Vc në Bosnjë dhe Hercegovinë. Banka e BE-së ka mbështetur një portofol të larmishëm investimesh në sektorë kyç për rajonin, duke përfshirë investimin prej 65 milionë eurosh në digjitalizimin e mbi 1500 shkollave në të gjithë Serbinë. Ky projekt do të mundësojë futjen e të pajisjeve të IT dhe internet të shpejtë, ndërkohë që rreth 50 000 mësues do të mund të trajnohen për aftësitë digjitale. Së bashku me ambicien e Bankës për klimën, investimi në vlerën e 11 milionë eurove në infrastrukturën e kanalizimeve në Kosovë* do të përmirësojë aksesin e 90 000 njerëzve të Komunës së Gjilanit në ujë.

BEI-ja është një aktor kryesor në përgjigjen e Team Europe të BE-së ndaj krizës së COVID, duke ndarë një shumë prej 1.7 miliardë eurosh nga shuma totale prej 3.3 miliardë eurosh e BE-së, e cila u shpall në Samitin e Zagrebit për Ballkanin Perëndimor në maj të vitit 2020.  Deri më tani, Banka ka mobilizuar mbi 1 miliardë euro për të përshpejtuar rimëkëmbjen e Ballkanit Perëndimor nga COVID-19. Fondet janë kanalizuar si ndihmë e menjëhershme për sektorët e kujdesit shëndetësor dhe privat, veçanërisht për kompanitë e vogla që u goditën më së shumti nga pandemia.

Zëvendës-presidentja e BEI-së, Lilyana Pavlovapërgjegjëse për Ballkanin Perëndimor, tha: “Jam e kënaqur që Grupi i BEI-së pothuajse ka dyfishuar vëllimin e investimeve për Ballkanin Perëndimor në një nga vitet më sfidues në historinë e kohëve të fundit. Megjithatë, ne nuk do të ndalemi këtu, por të vazhdojmë të ofrojmë mbështetje tonë të plotë në ndihmë të rajonit për të kapërcyer krizën e COVID-19, për të ecur përpara me integrimin në BE dhe për të përshpejtuar transformimin kaq të nevojshëm ekonomik drejt tregut të gjelbër dhe digjital. Krenohemi veçanërisht me kredinë e parë financuese të BEI-së që do të nxisë punësimin e të rinjve dhe sipërmarrjen e grave dhe për fillimin e investimeve në digjitalizimin e sektorit privat dhe publik”, raporton Monitor, përcjell Zhurnal.mk

Në vitin 2021, Banka planifikon të japë më shumë mbështetje për veprimet ndaj klimës, rimëkëmbjen e NVM-ve, lidhshmërinë, transformimin digjital dhe projektet që inkurajojnë punësimin gjithëpërfshirës. Të gjitha këto nisma janë pjesë e Planit Ekonomik dhe të Investimeve të Komisionit Evropian për Ballkanin Perëndimor.  Grupi i BEI-së pret me padurim që të punojë me të gjithë partnerët për zbatimin e këtij Plani të rëndësishëm që synon të mobilizojë deri në 9 miliardë euro për rritje gjithëpërfshirëse, transport të qëndrueshëm, transformim digjital e të gjelbër dhe krijimin e tregut të përbashkët rajonal, si dhe për investimet në vlerën e 20 miliardë eurove në kuadër të Instrumentit të Garancisë për Ballkanin Perëndimor.

Të dhëna bazë:

Rreth BEI-së në Ballkanin Perëndimor

BEI është një nga financuesit kryesorë ndërkombëtarë në Ballkanin Perëndimor. Gjatë viteve, Banka ka financuar projekte në vlerë prej 8.6 miliardë eurosh në rajon. Përveç vijimit të mbështetjes së saj për rindërtimin dhe përmirësimin e infrastrukturës publike, që prej vitit 2010, BEI-ja është shtrirë në shumë fusha të reja, të tilla si kujdesi shëndetësor, kërkimi dhe zhvillimi, arsimi dhe NVM-të.

Postime të ngjashme

“Qeveria furnizohet me automjete zyrtare, por jo dhe me zjarrfikëse dhe ambulanca”

Z H

Gjendet një trup i pajetë në lumin Vardar

Z H

Pendarovski: Armata është e gatshme të intervenojë kudo

Z H

Në manifestimin “Dita e Republikës” në Krushevë, në prezencën e Ahmetit dhe Grubit gjuha shqipe u la në “harresë”, reagojnë funksionar të BDI-së

R Zh

Vuçiç: Serbia është e gatshme të nisë helikopterët për të shuar zjarret në Maqedoni

Z H

Angellov: Nevojitet reformë e plotë e sistemit për menaxhim me kriza

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...