Agjencia Zhurnal.mk
Shqipëri

Hapet në Zare të Kroacisë, Konsullata e Nderit e Republikës së Shqipërisë

Me 3 Shkurt 2021 përmes një ceremonie mbresëlënëse u hap në Zare të Kroacisë Konsullata e Nderit e Republikës së Shqipërisë.

Konsull Nderi i kësaj konsullate është biznesmeni i mirënjohur zoti Anton Dedaj, i cili prej shumë vitesh është edhe kryetar i Pakicës Shqiptare të Zarës.

Në ceremoni morën pjesë Shkëlqesia e Tij Riza Poda, Ambasador i Republikës së Shqipërisë në Republikën e Kroacisë dhe Gëzim Kasapolli, Ambasador i Republikës së Kosovës në Republikën e Kroacisë, Deputetja e Parlamentit Ermina Lekaj-Prljaskaj, i Dërguari i Ministrisë për Çështjet e Jashtme dhe Evropiane, Emilija Vučinić-Margeta, Kryetari i Bashkise së Zares Branko Dukiç. Nënkryetari i Prefektures së Zares Šime Vicković, Kryetari i Grupit të Punës për Koordinimin e Pakicave Kombëtare të Qarkut të Zares Veselko Ćakić dhe Arta Dodaj, Zëvendës kryetare e Këshilli te Pakicës Kombëtare Shqiptare të Zarës, njofton Koha Jonë.

Pas fjalëve përshëndetëse të kryetarit të bashkisë, nënkryetarit të prefekturës, deputetes së Parlamentit Kroat, Ermina Lekaj-Prljaskaj dhe delegatit të MFAEI, Ambasadori shqiptar, zoti Riza Poda iu drejtua të pranishmëve dhe me pas i dorëzoi certifikatën me titullin e lartë Konsullit te Nderit, zotit Anton Dedaj.

Me pas u hap ceremonialisht, duke prerë shiritin Konsullata e Nderit e Republikës së Shqipërisë në Zare, ku në derën e përparme të zyrës u zbulua pllaka me mbishkrimet e Konsullatës së Nderit në shqip, kroatisht dhe anglisht, dhe lart në ndërtese valëvitej flamuri i Shqipërisë.

Në fjalën e tij të mirëseardhjes, Kryetari i Bashkisë theksoi se Dedaj është një sipërmarrës dhe biznesmen i njohur Zare, i cili ka jetuar me familjen e tij në këtë qytet për më shumë se pesëdhjetë vjet, dhe është një anëtar aktiv i komunitetit dhe promovues i marrëdhënieve të mira dhe bashkëpunimit me pakicat kombëtare shqiptare.

Ambasadori Poda, ndër të tjera, theksoi rëndësinë e kësaj ngjarje në marrëdhëniet bilaterale midis Shqipërisë dhe Kroacisë, të cilat kanë një burim të veçantë trashegimie në Zare, në zonën Arbanasit. Ai foli gjithashtu për bashkëpunimin midis dy vendeve dhe brenda anëtarësimit në NATO dhe për mundësitë e bashkëpunimit brenda BE, duke pasur parasysh se Kroacia është anëtari më i ri BE dhe Shqipëria sapo ka hapur negociatat me BE.

– Sot ne festojmë një tjetër ngjarje historike në marrëdhëniet dypalëshe midis Shqipërisë dhe Kroacisë, tha zoti Pada, hapjen e Konsullatës së Nderit të Shqipërisë në rajonin e Zarës. Ne planifikuam të organizonim një aktivitet të madh festiv, por për shkak të pandemisë Covid 19 kjo nuk ishte e mundur. Zgjerimi i pranisë diplomatike me Konsullatën e Nderit të Shqipërisë në Zadar ka një rëndësi të veçantë në drejtim të rritjes së bashkëpunimit dhe thellimit të marrëdhënieve ekonomike, tregtare, arsimore, kulturore dhe njerëzore midis dy vendeve, duke pasur parasysh mundësitë që fshihen ende në këtë rajon të Kroacisë. Nuk duhet të harrojmë se themelimi i diasporës së parë shqiptare në Kroaci filloi këtu në Zadar me Arbanasit. Të cilat, megjithëse në një vend të huaj, por shumë miqësor, mbeten një pjesë e rëndësishme e traditës së pemës antike të popullit shqiptar në brigjet e Dalmacisë. Bashkëjetesa e tyre shembullore me popullsinë kroate krijoi një model të veçantë dhe autentik të marrëdhënieve vëllazërore midis dy popujve, në kontekstin e dinamikës së marrëdhënieve, afërsisë, interesave dhe sfidave të përbashkëta midis Shqipërisë dhe Kroacisë.

Lidhjet miqësore dhe vëllazërore me kroatët janë shekullore. Falë kësaj historie, jo vetëm Arbanasi, por të gjithë shqiptarët në Kroaci janë ndjerë gjithmonë si në shtëpinë e tyre. “.. Kontributi i rëndësishëm, vetëmohimi dhe sakrificat e shqiptarëve në luftën heroike për pavarësinë e Kroacisë janë tregues të kësaj miqësie të veçantë. Shqipëria dhe Kroacia kanë marrëdhënie të shkëlqyeshme. Ata janë vende anëtare të NATO-s dhe po zhvillojnë një partneritet strategjik jo vetëm dypalësh, por edhe në nivel rajonal. Kroacia është anëtari më i ri i BE-së, ndërsa Shqipëria sapo ka hapur negociatat me BE-në. Integrimi evropian është një fushë prioritare e Bashkëpunimin dypalësh midis dy vendeve. Ne e vlerësojmë mbështetjen e fortë të Kroacisë në këtë proces. Pothuajse 4,000 shqiptarë jetojnë nën konsullatën e re dhe vizitojnë rajonin gati 10,000 të tjerë në vit. Sektori privat shqiptar ka lidhje të mira në të gjithë rajonin e Zares, i cili do të zgjerojë më tej tregtinë dhe investimet midis dy vendeve përmes bashkëpunimit me partnerët kroatë – vuri në dukje Konsulli i Nderit zoti Anton Dedaj.

– Si Konsull Nderi i Republikës së Shqipërisë në Zadar, u shpreh ziti Dedaj, me shumë dëshirë dhe gatishmëri do të investoj të gjitha aftësitë dhe njohuritë e mia në promovimin e vendit tim, dhe vazhdimin e zhvillimit dhe forcimit të marrëdhënieve midis Kroacisë dhe Shqipërisë. Kam menduar gjate para se ta pranoja një funksion kaq të rëndësishëm dhe rolin e Konsullit të Nderit. Vetë titulli i konsullit të nderit mban fjalën “Nder”, një fjalë që ka peshë të madhe në kulturën shqiptare. Fjala nder është e barabartë me jetën për ne shqiptarët. Unë pranova nderin, pranova jetën dhe e vendosa këtë në një kohë kur e tërë bota po përballet me shumë sfida. Ne do ti drejtojmë energjitë tona, së bashku me të gjithë shqiptarët e tjerë, këtu në qytetin e Zarës dhe Qarkut të Zarës, drejt ndërtimit dhe promovimit të urave miqësore.

Konsullata e Nderit e Republikës së Shqipërisë në qytetin e Zarës do të jetë në funksion dhe shërbim të qytetarëve shqiptarë në Zare dhe Qarkun e Zarës. Konsullata e Nderit do të jetë një adresë tjetër , një dere e hapur për të gjithë shqiptarët në qytetin e Zarës dhe Qarkut të Zarës; për shkencëtarët, artistët, sportistet, njerëzit e biznesit, punëtorët dhe kushdo që është i interesuar në bashkëpunimin kulturor, ekonomik dhe tregtar midis Kroacisë dhe Shqipërisë – përfundoi Dedaj.

Postime të ngjashme

“Gati për Shqipërinë”, Rama: Eksplorojmë së bashku mundësitë e formave të bashkëpunimit me të interesuarit

D V

Raporti i DASH për klimën e biznesit, PD: Shqipëria ka qeverinë më të korruptuar në Europë, ditë e mirë që SPAK të hetojë…

D V

Tërmet i fortë në Shqipëri

D V

Ministria e Shëndetësisë: Asnjë humbje jete, rriten rastet e reja në 24 orët e fundit

D V

Stërvitja e Forcave të Armatosura, ambasada amerikane: Vazhdojmë të qëndrojmë krah për krah

D V

BE rrëzon Bashën, përshëndet raportin e OSBE për 25 prillin: Zgjedhjet ishin të organizuara mirë, palët dialog për rekomandimet

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...