Agjencia Zhurnal.mk
Dossier

Historia/ Si i drejtohej nëpërmjet poezisë Zef Jubani, Elena Gjikës

141 vite më parë do të ndërronte jetë patrioti dhe ideologu i Rilindjes Kombëtare Zef Jubani. Zef Jubani lindi në Shkodër dhe ka qenë nëpunës, ekonomist, folklorist, shkrimtar e ideolog i Rilindjes Kombëtare. Më 1862 bashkëpunoi në organizmin e lëvizjes antiosmane të Mirditës.

Ai është i njohur për botimin e një Koleksioni të Këngëve Folklorike Shqipe dhe Rapsodive në dialektin geg. Jubani mbrojti krijimin e një alfabeti unik të gjuhës shqipe.

Në shkurt të 1868 i kushton një poezi Elena Gjikës, me titullin “Princesha prej fisit të Zotnive të Shqipnisë – Kangë lavdit për të nderueshmen Zojë e dijetare në shkrim Dora d’Istria”, ku autori nënshkruan Sepi Ndokë Illija-Jubani.

Përmend sesi princesha, me punë e art ishte përpjekur të ndriçonte Shqipërinë, duke ndihmuar shqiptarë e arbëreshë.

Nëna e tij ishte nga Malta, kështu që midis 1830 dhe 1838 ai studioi atje ndërsa jetonte me xhaxhain e tij. Pas kthimit në Shkodër ai punoi që nga viti 1848 si sekretar në konsullin francez të qytetit dhe gjithashtu u bë asistent i zv/konsullit të Mbretërisë së Bashkuar në 1853.

Jubani kaloi një pjesë të konsiderueshme të jetës së tij në Trieste, Venecia dhe Mali i Zi modern. Ndërroi jetë më 1 shkurt 1880.

Postime të ngjashme

Koha kur shqiptarët internoheshin pa proces gjyqësor

J D

Leka Zogu I për Business Day (1990) : “Shqiptarë, të ngrihemi kundër regjimit ateist dhe tiran !

J D

HISTORIA/ Rumania, djepi i shqiptarëve

J D

Kur Faik Konica ka zbuluar gjuhëtarin e madh

J D

Historia e Hasan Kadukut, stomatologut të parë në Shqipëri

J D

Zbulohet një testament i Aleksandrit të Madh, grekët dhe maqedonasit të shokuar

J D

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...