Agjencia Zhurnal.mk

Hulumtim: 8/10 e besimtarëve do të qëndrojnë në shtëpi për Pashkë dhe Ramazan

Shkup, 16 prill – Zhurnal.mk – Tetë në dhjetë besimtarë kanë vendosur të qëndrojnë në shtëpi për Pashkë dhe për Ramazan Bajram, tregon hulumtimi i opinionit publik “Praktikimi i fesë në kushte të pandemisë”, realizuar nga portali në internet religija.mk dhe Instituti për Kërkime Politike – Shkup me mbështetjen e fondacionit “Konrad Adenauer”.

Sipas hulumtimit, 80.3 për qind e të anketuarve besojnë se Pashkët dhe Ramazan Bajrami duhet të festohen në një atmosferë të ngrohtë shtëpiake, në krahasim me 10.4 për qind që besojnë se këto festa duhet të festohen në kisha dhe xhami.

Rreth 75 për qind e të anketuarve besojnë se KOM-KO dhe FBI bënë gjënë e duhur duke iu bashkuar masave shtetërore, ndërsa 79.6 për qind e të anketuarve besojnë se ndalimi i vizitave masive në kisha dhe xhami është parandalimi i duhur dhe i justifikuar i përhapjes së koronavirusit. Gjysma e tyre u përgjigjën pozitivisht se bashkësitë fetare iu përgjigjën në mënyrë të duhur sfidave të koronavirusit.

Sipas hulumtimit, 63.4 për qind e të anketuarve thanë se masat e jashtëzakonshme për mbrojtje dhe ndalesat për praninë e besimtarëve në tempuj nuk do të thonë edhe kufizim i të drejtës fetare.

Në pyetjen “A mendoni se nëse shkoni në kishë apo xhami, ekziston rreziku të infektoheni me koronavirus”, pothuajse më shumë se gjysma ose 57.1 për qind e të anketuarve u përgjigjën në mënyrë pozitive, dhe vetëm 20.9 për qind thanë se nuk kishin frikë nga kjo.

Hulumtimi tregon se frika e qytetarëve nga koronavirusi është e lartë, dhe për këtë arsye pothuajse shtatë në dhjetë të anketuar thanë se nuk kishin shkuar në kishë apo xhami që nga fillimi i pandemisë, pikërisht për shkak frikës nga infeksioni. Nga kjo frikë, nëse do të kishin nevojë më shumë se gjysma, ose 58.7 për qind e të anketuarve, do të kërkonin ndihmë nga një psikolog, në krahasim me 11.9 për qind, të cilët për ndihmë psikologjike do të drejtohen te priftërinjtë e tyre.

Hulumtimi i IKPSH dhe religija.mk është kryer me mbështetjen e KAS (Konrad Adenauer) dhe është pjesë e një sërë hulumtimesh të opinionit publik për perceptimin e qytetarëve në shoqëritë shumëkonfesionale. Hulumtimi u krye në prill të vitit 2020 në ekzemplar përfaqësues prej 1,127 të anketuarish me një gabim margjinal midis 2.9 për qind dhe me 95 për qind interval të besueshmërisë.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Z H

Lajmet e fundit

Loading...