Maqedoni TOP LAJM

Hulumtim: Fëmijët janë më të sigurtë në shtëpi, në shkollë diskriminohen për pamjen e tyre

Zhurnal Ads

Shkup, 7 shtator – Zhurnal.mk – Pjesa më e madhe e fëmijëve ndihen se përkasin shkollës, por mendojnë se nuk i kushtojnë shumë vëmendje higjienës në shkollë. Më të sigurt janë në shtëpi, ndërsa diskriminime më të shpeshta të cilat i kanë ndjerë në situatë të caktuar është për shkak të pamjes së tyre, peshës trupore dhe ngjyrës së lëkurës dhe vendbanimit.

Këtë e tregon hulumtimi i Ambasadës së parë të fëmijëve në botë “Megjashi” në të cilin përfshihen 1.077 fëmijë, të moshës prej 12 deri në 17 vjet nga 78 qytete dhe fshatra nga të gjitha rajonet në shtet.

Siç theksoi sot në konferencën për shtyp koordinuesja e SOS telefonit për fëmijë dhe të rinj Jordanka Çerepnalkova-Trajkoska, fëmijët e kanë ndarë mendimin dhe pikëpamjet e tyre për atë sa janë respektuar të drejta e tyre në vendin tonë në shtatë zona të ndryshe, siç është njohja me të drejtat e fëmijës, mjedisi shkollor, koha e lirë, siguria, diskriminimi, ka thënë Çerepnalkova-Trajkoska.

Në hulumtim theksohet se 69.74 për qind e fëmijëve mendojnë se ndihen që i përkasin shkollës, janë të respektuar nga nxënësit (66,35 për qind), profesorët dhe personat të tjerë të cilët punojnë në shkollë (62,97 për qind).

Një pjesë e konsiderueshme e fëmijëve, ose 60,62 për qind mendojnë se nuk u kushtohet kujdes i mjaftueshëm në mbajtjen e higjienës në tualete, për shkak të disave nga fëmijët që shmangin t’i shfrytëzojnë (68,23 për qind).

Përqindja më e madhe e fëmijëve mendojnë se ushqehen shëndetshëm (72,47 për qind), flenë mjaftueshëm (81,91 për qind) dhe fizikisht aktivë (70,36 për qind). Pjesa më e madhe e fëmijëve (51,88 për qind) çdo ditë ushqim në shkollë marrin brumëra-gjevrek, lloje të piteve…

Shumica e fëmijëve asnjëherë nuk konsumojnë perime, ndërsa mbi një e treta asnjëherë nuk konsumojnë pemë derisa janë në shkollë.

Fëmijët gjithashtu theksojnë se kanë qenë të diskriminuar për shkak të pamjes së tyre, peshës trupore dhe ngjyrës së lëkurës, si dhe për shkak të vendit të banimit, stilit të tyre të veshjes ose muzikës të cilën e dëgjojnë.

https://www.facebook.com/watch/?v=1287855998216545&extid=7KJvUXWV3cg8g1pi

Postime të ngjashme

VMRO-DPMNE: Zaev me paratë e popullit shpërndan tenderë për të afërmit e tij

Z H

Mbrojtja e mjedisit do ta rrisë koston e energjisë elektrike

T E

Kushtëzime joevropiane nga Sofja për fillimin e negociatave me BE-në

XH,I
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...