Agjencia Zhurnal.mk

Infermieret punojnë nën stres, atyre ju duhet përkrahje psikologjike

Shkup, 21 prill – Spitali i Kumanovës mban rekord në institucionet e kujdesit shëndetësor në vend me personelin mjekësor më të infektuar me Kovid-19. Rreth 65 punonjës janë diagnostikuar me koronavirus. Kontakti i drejtpërdrejtë me pacient të infektuar, mungesa ose veshja e papërshtatshme e pajisjeve mbrojtëse e ka vendosur Maqedoninë në krye të vendeve të rajonit me profesionistët shëndetësorë më të prekur.

Koordinatorja e infermierëve thotë se kolegët e saj janë të vetëdijshëm për rrezikun e infektimit në repartet infektive. Në vend që të qëndrojnë në shtëpi me fëmijët e tyre të vegjël ose prindërit e rritur, shumë kanë përfunduar në spital ose në vetmi për shkak të një virusi të rrezikshëm.

– Ajo që mund të kërkojmë si mbrojtje e punonjësve shëndetësorë, d.m.th për të zvogëluar barrën që mund të bartet punonjësit e kujdesit shëndetësor të infektuar asimptomatikisht tek të dashurit e tyre, shteti duhet të marrë në konsideratë dhe të sigurojë transport dhe akomodim për profesionistët mjekësorë gjatë asaj periudhe, si dhe periudha e pas karantinës, thotë Viki Kotevska, kryeinfermiere.

Kotevska thotë se punonjësit e shëndetit janë nën presion të vazhdueshëm kronik, veçanërisht kur një pacient i cili nuk arriti të rrahë virusin vdes para syve të tyre. Kjo është arsyeja pse ata kanë nevojë për mbështetje psikologjike.

– Nuk mund të them që nuk ka frikë, duke hyrë në spitale, personeli mjekësor është i vetëdijshëm për rrezikun. Por ne duhet të jemi të kujdesshëm për të ruajtur frymën metalike të punonjësve të shëndetit, në mënyrë që të mos ketë frikë midis atyre që do të dëgjojnë se një person mjekësor është infektuar, ata duhet të shkojnë në punë, thotë Kotevska.

Rreth 1.600 infermierë kanë kaluar deri më tani edukim në internet për përdorimin e duhur të pajisjeve mbrojtëse – veshjen e tij dhe heqjen e duhur nga trupi.

– Ata nuk mund të thonë që nuk dinë ta përdorin, por ju e dini se është pajisje pa ndaje nëse masat nuk respektohen, ose, masa falas nëse nuk ka pajisje. Kemi kaluar shkollime, trajnime për përdorim të duhur, thotë Kotevska.

Punëtori i parë i kujdesit shëndetësor në vend me një Covid-19 ishte ish-drejtoresha e Klinikës së Lëkurës, e cili, megjithë kthimin nga një vend me rrezik, shkoi në punë dhe infektoi 6 kolegë të saj.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...