Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Intervista/Stojanov: Masat duhet të respektohen në mënyrë që të mos rëndojnë shumë sistemin shëndetësor

Zhurnal Ads

Shkup, 24 tetor – Personeli mjekësor që punon në laboratorë dhe të tjerët në sektorin shëndetësor nuk janë kurrë të mjaftueshëm dhe profesionistët shëndetësorë sëmuren, kanë probleme të ndryshme shëndetësore, prishen pajisjet, servisohen dhe e gjithë kjo e ndërlikon punën dhe lëshimin e rezultateve. Prandaj, thirrjet duhet të respektohen masat për të mos ngarkuar shumë sistemin shëndetësor për të qenë në gjendje t’i përgjigjen të gjitha kërkesave, tha drejtori i Qendrës për Shëndet Publik, Aleksandar Stojanov.

Masat e reja janë miratuar, ju jeni pjesë e Komisionit që i ka propozuar ato. A mendoni se këto masa do të japin fryte, duke pasur parasysh rritjen e numrit të të sapo infektuarve në periudhën e kaluar apo do të ketë nevojë për masa më rigoroze?

Deri më tani, ne nuk mund të zbatonim masat që kemi miratuar dhjetë ditë më parë për shkak të pengesave të ndryshme administrative dhe në periudhën e ardhshme, nëse nuk respektohen, ne do të propozojmë masa më rigoroze, duke përfshirë një shtetrrethim.

Që nga fillimi i epidemisë në vend, ka pasur ndryshime të mëdha në qasjen e testimit. Kontaktet e të infektuarve nuk regjistrohen, të afërmit e tyre nuk testohen, nëse nuk kanë simptoma dhe që në fillim është thënë që rastet asimptomatike janë më të rrezikshmet për përhapjen e infeksionit? A është për shkak të pamundësisë për të provuar një grup kaq të madh njerëzish?

Sipas protokollit të provës, kontaktet e rasteve pozitive vendosen në izolim për 14 ditë dhe nëse shfaqin simptoma gjatë kësaj periudhe, atëherë ato testohen dhe pavarësisht nga rezultati, për shkak të inkubacionit të zgjatur, vazhdojnë me izolim, ndërsa rasti pozitiv mbetet në izolim për 10 ditë. Gjatë kësaj periudhe, nëse lihet pa shenja klinike të sëmundjes, dita e 11 është falas. Sidoqoftë, nëse shfaqen simptoma të caktuara klinike gjatë kësaj periudhe, ai mbetet në izolim edhe për 10 ditë, me tre ditët e fundit nuk duhet të ketë shenja dhe atëherë ai është i lirë. Këto protokolle janë në përputhje me OBSH, CDC, MANU dhe përvojat e shumë vendeve të tjera.

Ju jeni njohur me procesin e testimit deri më tani. A ka staf të mjaftueshëm në vend për të kryer testet nëse gjithnjë e më shumë njerëz kanë simptoma?

Personeli mjekësor që punon në laboratorë dhe pjesa tjetër në sektorin shëndetësor nuk është kurrë i mjaftueshëm dhe punonjësit shëndetësorë sëmuren, kanë probleme të ndryshme shëndetësore, gratë mbesin shtatzënë, pajisjet prishen, servisohen dhe e gjithë kjo e komplikon punën dhe lëshimin e rezultateve. Prandaj, thirrjet duhet të respektojnë masat për të mos rënduar shumë sistemin shëndetësor për të qenë në gjendje t’i përgjigjen të gjitha kërkesave.

Përveç frikës nga virusi, a duhet të ekzistojë frika se nëse rritet numri i pacientëve, nuk do të jetë e mundur të testohen, në të kaluarën ka pasur ankesa nga qytetarët se ata janë duke pritur për një datë të testit, një javë apo më shumë?

Numri në rritje i njerëzve me indikacione të testit gjithashtu rrit kohën e pritjes sepse nuk kemi kapacitete të pakufizuara, por derisa të testohet pacienti i dyshimtë dhe derisa të merret një rezultat, është e nevojshme që ata të qëndrojnë në vet-izolim për çdo siguri.

Sa larg janë testet e shpejta që u njoftuan?

Testet e shpejta janë këtu, ato do të bëhen në një tregues individual.

A mund të na shpjegoni në bazë të kritereve që jepen zgjidhjet e izolimit, nëse ato zgjidhje janë të njëjta për të gjithë në kohë, redaksia jonë merr reagime nga qytetarët se disa morën zgjidhje në 10 ditë, disa në 14 ditë dhe nëse në periudhën e izolimit a është personi në të vërtetë në pushim mjekësor?

Zgjidhjet e izolimit përgatiten nga IPSH, për të gjitha rastet pozitive dhe për kontaktet që duhet të jenë të izoluara (sipas vlerësimit të rrezikut të bërë nga një epidemiolog). Koha e izolimit është një mungesë e justifikuar nga një vendim i Fondit Shtetëror të Sigurimeve Shëndetësore.

Kohët e fundit, ka pasur raporte të shpeshta të rasteve të mjekëve që japin dorëheqjen për shkak të lodhjes dhe presionit që ata hasin në lartësinë e Paddy? A kanë ankesa të tilla punonjësit e Qendrës për Shëndet Publik?

Unë mund t’ju përgjigjem për situatën në QSHP-Shkup. Për momentin kemi mbetur pa dy epidemiologë dhe një mikrobiolog. Njëri ka qenë në pushim mjekësor për një kohë të gjatë, tjetri ka gjetur një punë në Holandë dhe një koleg është në pushim të lehonisë. Ne mungojmë për arsye të tjera, por gjithashtu marrim ndihmë nga institucionet e tjera, në mënyrë që të kompensojmë punën, me përpjekje.

Këto ditë, kreu i VMRO Hristijan Mickoski tha që anëtarët e Komisionit për Sëmundje Infektive duhet të japin dorëheqjen sepse nuk e trajtojnë mirë situatën. Partia doli me një propozim për të formuar një komision të ri të posaçëm për të luftuar Covid 19, i cili do të votohet nga Parlamenti. Si i komentoni politikat e tilla të opozitës?

Çdo ndihmë dashamirëse është e mirëseardhur, dhe komisioni është lodhur tashmë me tetë muaj punë të vazhdueshme, ne të gjithë jemi me detyra dhe përgjegjësi të tjera profesionale dhe do të ishim mirë të ndihmonim njerëz të rinj me ide të reja të forta nëse i kanë ato.

Zhurnal Ads
Zhurnal Ads

Postime të ngjashme

15 persona kanë ndërruar jetë nga Covid-19, 628 raste të reja

admin

Nxënësit e shkollave të mesme në Tetovë nesër vazhdojnë me protestat ndaj mësimit online

E.E.

Dy vjet nga referendumi për Marrëveshjen e Prespës

E.E.

Shkolla e parë e mesme për matematikanët me idenë për t’u bërë një qendër talentesh

E.E.

Shpenzohen 6.7 milion euro për blerje emergjente për mbrojtje nga Covid-19

E.E.

Tre infermiere në Klinikën Universitare në Shkup janë infektuar me coronavirus

admin
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...