Agjencia Zhurnal.mk

ish diplomati Arsim Zekolli ka një porosi për Zaevin “Mendo për vjeshtën”

Shkup, 27 qershor, Zhurnal.mk – Në kolumnën e tij të fundit ish diplomati dhe analisti i njohur Arsim Zekolli ka shkruar dy pika të rëndësishme mbi gjendjen aktuale në vend duke përmendur kështu ngritjen e euforive të rrejshme para qytetarëve, transmeton Zhurnal.mk

‘Mendo për vjeshtën’, ky është titulli i kolumnës ndërkohë që mes tjerave shkruan. ‘Duhet të lëshohet praktika e ngritjes së euforive të rrejshme dhe dramave para qytetarëve dhe të pranohet realiteti dhe qasja e rezervuar ndaj proceseve dhe zhvillimit të tyre. Nga të gjitha anketat e matjes së personalitetit dhe rejtingut partiak këtë vit janë ndarë në dy segmente prej të cilave më precizja tregon të sotmen dhe japin mundësi për zgjedhjen e rrugës në të cilën do të lëvizin proceset e vjeshtës. Shembulli i parë sillet në atë se 83% e popullatës kanë dëshirë që të largohen nga vendi, në atë se cfarë maten rejtinget për shkak se ka dyshime që për shkak të kredibilitetit të besueshmërisë por shumë shpejtë edhe pjesa tjetër ku 79% e të anketuarve të rinjë nuk besojnë se do kenë një të ardhme më të mirë në vend. Edhe pse përqindja e të shpërngulurve nga ato që hulumtohen kanë qëndrim më të ndryshëm pasi që duan të jenë në shtëpi, interesante në këtë është se 17% sipas njërës anketë dhe 16% sipas tjetrës, shumë prej tyre numërohen dhe të punësuar në administratë ose rreth 140 mijë, derisa numri real i banorëve është duiku 1.6 milion. Përsëri, duhet të pajtohet me atë se nuk bëhet fjalë për ndonjë rritje apo të dhënë solide për vendime finale. E as më pak se punësimi në administratë automatikisht nënkupton jo interesim për emigrim dhe e kundërta, se të gjithë të papunësuarit janë në listë për largim nga vendi”, shkruan kështu Zekolli për pikën e parë, transmeton Zhurnal.mk.

Ndërkohë që në pikën e dytë të kolumnës së tij ai sqaron edhe anketat e realizuara gjatë fushatës presidenciale.

‘Shembulli i dytë është thuajse në segmentin e anketave nga televizionet vendore për nevojën e fushatës së fundit presidenciale. Në pyetjen e vendosur nëse integrimet duhet të jenë prioritet në zgjedhjet presidenciale anketa ofron interes në raport mes sociales dhe politikës, sipas anketës 55% e qytetarëve me të hyra 20 mijë denarë pajtohen se kanë këtë prioritet, 64% me të hyra deri në 40 mijë denarë dhe në fund 64.7% janë me të hyra deri në 60 mijë denarë ose më lartë, pjesa më dramatike është hapësimi drejtë prioriteteve të BE dhe NATO mes tyre me të hyra më të ulëta. Indikatori kryesorë në këtë anketë është pika e prioriteteve rreth shumës magjike prej 30 mijë denarë ose 500 euro pagë, këto të dhëna janë të rëndësishme për analizimin dhe marrjen e gjendjes momentale në vend dhe derisa më shumë se 2 vite ka që portretizohet politika e jashtme qeveria e Zaevit tashmë ofron periudhën e fundit politikën e brendshme dhe sferën e ekonomisë, por në rast se politika e jashtme është plan i qeverisë në atë se ose datë ose fundosje është një qartësi më e fuqishme dhe se e njëjta situatë duhet të vazhdojë me planin ekonomik 500 euro pagë ose falimentim. Delikate premtimi i qeverisë së Zaevit bie në atë që është moment shumë pesimist për shoqërinë. Me rastin e skepticizmit në këtë mënyrë do të plotësohet edhe e ardhmja dhe pretimi ndaj qytetarëve, në rast se kanë mendjen të rrisin pagën dhe pensionet të realizohen përmes ngrirjes së të ardhurave dhe se kjo duhet të kalojë me shumë kujdesë e jo vetëm me reforma ekonomike, ashtu si kemi mundur të jemi dëshmitarë se përmes përvojave tona kanë kaluar shumë ndryshime ekonomike, politika sot tregon gjendjen e vitit 1994, tensione mes pushtetit dhe opozitës, ems bashkësive etnike, krizë ekonomike dhe tentativë për sabotim të partnerëve qeveritarë atëherë PPD dhe sot BDI”, ka shkruar mes tjerave Zekolli në kolumnën e tij të fundit, transmeton Zhurnal.mk.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

R ZH

Lajmet e fundit

Loading...