Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Ish kryeministri Georgievski këshillon se si të zgjidhet çështja me Bullgarinë

Shkup, 27 shkurt – Ish kryeministri Ljubço Georgievski komentoi në Facebook mbi mosmarrëveshjen aktuale maqedono-bullgare, për të cilën ai thotë se është në ngërç. Ai sugjeron se si të zgjidhet mosmarrëveshja dhe të mos krijohet urrejtje midis dy popujve.

Ai thotë se vendi duhet të japë një garanci se nuk ka aspiratë për Maqedoninë Lindore. Sipas tij, termi Maqedoni e Veriut nuk përfshinë Maqedoninë Lindore. Georgievski thotë se shikuar nga Shkupi, Maqedonia Pirin ka qenë gjithmonë Lindore.

“Maqedonia e Veriut duhet të japë një garanci (ndoshta kjo do të jetë hera e gjashtë, tre herë në kontekstin e Greqisë dhe hera e tretë posaçërisht për Bullgarinë) që si shtet nuk do të ndihmojë dhe mbështesë organizatat që kërkojnë një pakicë maqedonase në Bullgarinë fqinje. Parlamenti bullgar duhet të miratojë një deklaratë ku thuhet se termi komb maqedonas dhe gjuhë maqedonase do të thotë vetëm komb dhe gjuhë e formuar pas vitit 1944 dhe se Bullgaria nuk pranon tezat që ajo i konsideron të falsifikuara dhe mbështet historiografinë Bullgare në mbrojtje të së vërtetës së saj. (Kjo tezë mund të pranohet në Bullgari si një lojë politike, nuk është kështu, unë thjesht ofroj strategjinë serbe pasi ata zgjidhin problemet e tyre. Domethënë, Serbia ka të njëjtin problem me gjuhën kroate, me kombin dhe gjuhën boshnjake dhe malazeze , dhe madje Por Serbia i ka njohur politikisht të katër kombet dhe gjuhët edhe në territorin e saj. Të dy Kroacia dhe Mali i Zi dhe boshnjakishtja dhe maqedonishtja janë gjuhë zyrtare në shumë komuna serbe. Por historiografia shkencore serbe, gjuhësia nuk e njeh atë dhe lufton me argumente çdo ditë. E njëjta histori është me Maqedoninë. Politika i jep mbështetje maksimale kombit dhe gjuhës maqedonase, por çdo vit botohen libra për Maqedoninë si Serbia e vjetër, se si ata e çliruan Maqedoninë në luftërat Ballkanike. Libra për manastiret serbe dhe kisha nga Mesjeta, dhe duket se ka shumë, për të mos përmendur që për Kishën Serbe ne jemi plotësisht serbë, dhe duket se BOC e mbështet atë qëllim.)”, shkruan ai.

Ai thotë se komisioni i përbashkët historik duhet të ndryshojë pak strategjinë, në mënyrë që të shpallen të pesë figurat tashmë të konfirmuara, plus Goce Delchev si një gjeneral, i përbashkët pa shumë detaje dhe plus Gligor Prliçev, për të cilin ata së pari ranë dakord, kështu që Bullgari pala u tërhoq. “Për të përcaktuar dhjetë ose pesëmbëdhjetë ngjarje të tjera që janë të përgjithshme pa tekste dhe shpjegime shumë të mëdha dhe të fillojmë të festojmë së bashku. Ndoshta njëqind e pesëmbëdhjetë, por atëherë politikanët duhet të shkojnë vetëm nga një festë në një tjetër. Pala Bullgare duhet menjëherë të bëjë një listë të vendeve në librat shkollorë maqedonas që janë ofenduese për ta dhe t’i fshijë ato pa pritur diskutimin e përgjithshëm. Të krijohet një komision i ri i posaçëm që do të punojë nën procedurën më të shpejtë për persekutimin dhe vrasjet e maqedonasve me vetëdije kombëtare bullgare. Sipas burimeve bullgare, 30,000 u vranë dhe 120,000 u abuzuan. Personalisht, mendoj se dikush këtu mashtron publikun bullgar. Por edhe 1200 për demokracinë duhet të nxirren në dritë. Pala maqedonase të jetë e detyruar në të gjithë librat e historisë, pavarësisht nga botuesi shtetëror ose privat, të japë përkthimin e saktë, veçanërisht kur shkrimtarët shkruanin maqedonas ose bullgarë. Çdo falsifikim që do të sanksionohet financiarisht. Historiografia maqedonase për të korrigjuar dhe dhënë emrat e vërtetë të institucioneve, për shembull Partinë Federale Popullore ??? Historiografia maqedonase për të përfunduar momente të rëndësishme biografike të personaliteteve të rëndësishme. Për shembull, fakti që Goce, Dame, Gorçe dhe qindra të tjerë ishin mësues të Eksarkatit Bullgar nuk është një gjë e vogël që ne e fshehim. Dhe së fundmi kam një propozim me të cilin ne mund ta mbyllim problemin e gjuhës,” shkroi Georgievski.

Ai thotë se pala maqedonase duhet të pranojë se e gjithë ringjallja maqedonase u përpoq të krijonte një gjuhë të përbashkët me bullgarishten, por bazuar në dialektet maqedonase, por inteligjenca bullgare për shkak të dritëshkurtësisë kodifikoi një gjuhë vetëm bazuar në dialektet veriperëndimore të cilat shtruan rruga për separatizëm gjuhësor maqedonas.

Postime të ngjashme

Qeveria kërkon shtyrjen e gjendjes së krizës deri më 31 dhjetor 2021

N E

Trajanov propozon krijimin e një Agjencie kundër Krimit

N E

Analizë / “Islami dhe ndikimi i tij në civilizim”

R Zh

Qeveria miratoi ndryshimet me të cilat rregullohen çmimet për mjekim të Kovid-19

N E

Qeveria i miratoi ndryshimet me të cilat di të rregullohen çmimet për mjekim të kovid-19

R Zh

Nga përplasjen e një kamioni me një automobili ka humburjetën një person, ndërsa tre të tjerë janë lënduar

N E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...