Agjencia Zhurnal.mk

Kafshët mund të shohin ngjyrat që nuk mund t’i imagjinojmë

Ngjyrat që shohim varen plotësisht nga gjatësia e valëve të ndryshme të dritës që reflektohen jashtë sipërfaqeve, transmeton lajmi.net.

Gjërat që ne i shohim si “jeshile” duken kështu sepse reflektojnë dritën jeshile dhe përthithin pjesën tjetër të dritave të dukshme. Ka shumë kafshë të tjera, zogj dhe zvarranikë që në të vërtetë janë në gjendje të shohin më shumë ngjyra sesa ne.

Një shembull i kohëve të fundit janë thithjet për të cilat u zbulua se perceptojnë të paktën pesë ngjyra shtesë sesa ato që njerëzit mund të shohin. Gjetjet interesante u botuan në një raport në revistën PNAS.

Arsyeja që është e mundur është që kafshë të ndryshme kanë sy të ndryshëm. Vizioni ynë, si ai i shumicës së primatëve të tjerë, quhet “trichromatic” ose “tri-colour”. Kjo është për shkak se sytë tanë përdorin tre lloje të qelizave fotoreceptuese (të quajtura “kone”) – kone blu, kone të kuqe dhe kone jeshile (jo të verdha).

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

S.B.

Lajmet e fundit

Loading...
error: Content is protected !!