Kanceri i zorrës së trashë: Sa vite pas kolonoskopisë së parë rekomandohet e dyta?

nga Xh M

Kontrolli çdo 15 vjet rekomandohet nga studiuesit për njerëzit me një kolonoskopi të parë normale, në vend të 10 të rekomanduarve nga udhëzimet e sotme për parandalimin e kancerit të zorrës së trashë . Sipas gjetjeve të publikuara në JAMA Oncology ,  zgjatja e intervalit kohor nuk mbart rreziqe përsa i përket sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë së sëmundjes dhe përkthehet në afërsisht 1000 kolonoskopi më pak.

Studiuesit përdorën të dhënat nga Regjistri Suedez i Kancerit për 110,074 njerëz (65,147 gra) pa histori familjare dhe një kolonoskopi e parë negative, të cilët iu nënshtruan moshës 45 deri në 69 vjeç midis 1990 dhe 2016. Të dhënat u krahasuan me një grup kontrolli prej 1,981,332 subjektet (1,172,646 gra) përputhen për gjininë, vitin e lindjes dhe moshën bazë (kur subjekti i përputhur nga grupi eksperimental iu nënshtrua kolonoskopisë fillestare). Subjektet në grupin e kontrollit ose nuk iu nënshtruan një kolonoskopie gjatë ndjekjes ose iu nënshtruan një kolonoskopie që rezultoi në një diagnozë të kancerit të zorrës së trashë.

Ndjekja u shtri nga viti 1990 deri në 2018 dhe të dhënat u analizuan nga nëntori 2022 deri në nëntor 2023. Rezultatet treguan se zgjatja e intervalit të ndjekjes së kolonoskopisë nga 10 në 15 vjet për ata pa gjetje në ekzaminimin e parë, 2 raste kanceri dhe 1 Vdekja e lidhur me kancerin do të shmangej, ndërsa 1000 kolonoskopi do të parandaloheshin.

TË REKOMANDUARA

Kush jemi ne

Zhurnal.mk është Agjenci e Lajmeve e pavarur, e themeluar në vitin 2009, që e mbulon Maqedoninë, Kosovën, Shqipërinë edhe lajmet nga bota.

@2009-2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More