Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Këshilli i Ambasadorëve: Memorandumi me Bullgarinë i papranueshëm

Zhurnal Ads

Shkup, 19 shtator – Këshilli i Ambasadorëve të Republikës së Maqedonisë Veriore e konsideron tekstin e memorandumit shpjegues të Bullgarisë drejtuar anëtarëve të BE-së si plotësisht të papranueshëm dhe të dëmshëm për marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë.

“Ai përmban një pozicion ideologjik të Republikës së Bullgarisë nga koha e komunizmit në kohën e Todor Zhivkov dhe nga ai pozicion Republika e tanishme e Maqedonisë Veriore akuzohet për” mos prishjen e trashëgimisë ideologjike të Jugosllavisë komuniste”.

Qeveritë e Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë Veriore me nënshkrimin e Marrëveshjes së Miqësisë dhe Fqinjësisë së Mirë bënë një hap të madh në përmirësimin e marrëdhënieve midis dy vendeve dhe vunë bazat e bashkëpunimit të suksesshëm reciprok bazuar në respektimin e vlerave dhe qëllimeve evropiane. Vlerat dhe qëllimet evropiane nuk nënkuptojnë mohimin e veçantisë së ndonjë gjuhe ose kombësie në BE, dhe as insistimi i një mohimi të tillë nga ndonjë fqinj, nuk mund të jetë një pengesë për përparimin e Maqedonisë në procesin e anëtarësimit të saj në BE, thuhet në një deklaratë sot.

Këshilli i Ambasadorëve është i bindur se vendet anëtare të BE do të shqyrtojnë me kujdes memorandumin shpjegues nga Bullgaria dhe se ata nuk do të lejojnë që pozicione të tilla ideologjike të ndikojnë në kornizën negociuese të BE për anëtarësimin e Maqedonisë Veriore në BE dhe procesin e pranimit të saj të plotë në BE.

Këshilli i Ambasadorëve konsideron se interpretimet e ndryshme të historisë dhe origjinës së gjuhës dhe kombit janë brenda fushës së punës së Komitetit për Çështjet Historike dhe se çdo përpjekje nga ndonjë palë për të arbitruar politikisht në punën e saj vetëm e ndërlikon dhe e komplikon punën e saj.

“Interpretimet e ndryshme historike, edhe kur ato ekzistojnë, nuk mund të interpretohen si një” falsifikim i njëanshëm i historisë “dhe si” këmbëngulje e “ideologjisë shtetërore anti-Bullgare” në Republikën e Maqedonisë Veriore. ” “Bullgaria shpreh respekt të madh për gjuhën bullgare, kulturën kombëtare bullgare dhe historinë kombëtare bullgare. Republika e Maqedonisë Veriore nuk pret asgjë më pak ose asgjë më shumë nga Republika e Bullgarisë,” tha Këshilli i Ambasadorëve.

Zhurnal Ads
Zhurnal Ads

Postime të ngjashme

Interesim i jashtëzakonshëm për t’u anëtarësuar në Lëvizjen BESA

R ZH

Vazhdon dialogu ndërmjet AZGJ-së dhe delegacionit të BE-së

T E

Tërmet në Ohër

T E

Rreth 400 mijë qytetarë kanë dhënë ryshfet gjatë vitit të kaluar në Maqedoninë e Veriut

E.E.

Shilegov: Është logjike që të rritet ndotja e ajrit me fillimin e sezonës së ngrohjes

admin

140 raste të reja, 6 të vdekur e 60 të shëruar, ja bilanci i fundit me Covid 19

T E
duke ngarkuar....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more...